Folytatas…

1. Az Incheon Repter, ahova elso erkezesunkkor nem akartuk elhinni, hogy majd egy napos (atszallassal) repulest kovetoen fel oran belul kijutottunk csomagokkal egyutt! Azt a fajta hatekonysagot megint azt kell irjam, de Azsian kivul sehol mashol nem tapasztaltuk, de kulonosen igaz ez a koreaikra. A repter maga pedig tobbszor is elnyerte a vilag legjobb repteret, ami engem igy utolag talan a valenciai futurisztikus muzeum komplexumra emlekeztet egy kicsit.

2. A sutemenyeik, fantasztikusan kinezo es izu tortaik, peksegeik es kavezoik hihetetlen jok voltak. S bar voltak meglepetesek, aki meg emlekszik, az edesbabbal v edesburgonyaval toltott peksutemenyek felfedezesenel, v a szamunkra ihatatlan zoldteas- vagy epp edesburgonya izu latte kiprobalasakor, osszesegeben akkor is eszmeletlen hangulatu kavezoik vannak (tobb ezer, szoszerint minden sarkon), ahova szivesen beultunk orakra is, es ahol talan a legjobb barati beszelgeteseinket folytattuk.

3. Etcsokik es semmi mas. Nalunk eleve labdaba sem rughatnak a tejcsokik, fehercsokik es azok keverekei. Szamunkra csakis az etcsoki letezik, 60% folott min. ;)) Vegervenyesen itt kattantunk ra, mar csak ‘gurulos’ formai miatt is :) Igazi GombocArturnak valo peldanyok lapultak ebben a helyes kis-taskaban-is-konnyen-magaddal-viheto dobozkaban :) Es igen, volt, hogy igy felraktaroztunk belole, hogy egy teljes kompozicio is lencsevegre kerulhetett :))

4. Imadtuk masodik lakasunkat is, amit akkor kaptunk a cegtol, amikor en is elkezdtem dolgozni.  Ugyanabban a tetoteraszos hazban volt, csak nem egy, hanem mindjart harom haloval is, amitol kezdve vendegeink igencsak megszaparodtok a koreai fovarosban :)) S ez volt elso otthonunk, ahova Danit hazahoztuk a korhazbol :)) Az elso 5,5 honapjat itt toltottuk es sajnaltuk, hogy nem hozhattuk magunkkal.

5. A tavasz elso jeleinek megerkezesekor mindenki gepet ragadott, es az ebedido nagy reszet fotozassal toltotte :) Koreaban nem nagyon lehetett latni kis kompakt gepeket, max a turistaknal. Vagy eleve be volt epitve a mar akkoriban 10 megapixeles fenykepezo funkcio csodamobiljaikba, vagy mindenki eleve meretesebb geppel jart, ami kozott a mienk meg fel sem tunt ;) Ott nem volt feltuno fotozni, meg akkor sem, ha vki egy-egy kilincsre zoomolt eppen ra nagy tomegben ;) A kepen konkretan nem tudom, hogy Karesz cipofuzojet v egy fuszalat probalnak lencsevegre kapni. Erre a kepre nem is emlekeztem :)

6.Kisebb-nagyobb szervezett, tobbnyire csendes, korrektul levezenyelt tuntetesek gyakoriak voltak a fovarosban. A varoshaza korul idonkent teljesen lezartak egy-egy nagyobb teruletet katonai autobuszokkal, amik kordont kepeztek. Ez az alabbi csak egy kisebb megmozdulas, ahol szepen fegyelmezetten tuntetnek. Tavasz volt, azert a maszk az embereken, mert a kinai Gobi-sivatagbol erkezo sargahomok marciustol-majusig egy-egy napra teljesen ellepi a varost, es idonkent kilepni nem lehet az utcara. Epp ezert en max keso tavasszal ajanlom az utat, de meg sokkal inkabb osszel. Akkor a legszebb az orszag!

7. DMZ, Eszak- es Del-Korea kozott 280km hosszan elnyulo semleges demilitarizalt ovezet, a valodi Senkifoldje. Ami  mindannyiszor sokkolt es gondolkoztatott el egyszerre ottjartunkkor. Elso alkalommal Gabor ocsemmel mentunk el, es o akkoriban kivaloan osszefoglalta par posztos blogjaban, azokat a gondolatokat, amik elsobenyomaskent erik az embert Koreaba latogatasuk alkalmaval.

8. Smart recycling. Az igazsag az, hogy mig ott 6-8 fele valogattuk a szemetet, mert kivaloan ki volt epitve az infrastruktura hozza, es nem mellesleg magas penz buntetessel jart, ha nem megfeleloen szelektalt az ember, addig itt pl. Madridban ennel sokkal rosszabb a helyzet; nem lehet az altalanos szemeten kivul csak a papirt es uveget szelektaltan elhelyezni szemettarolokban. Ez pl. nagy fajdalmunk. Ez csak egy utcai peldany, ennel sokkal nagyobb helyen taroljak a szemetet egy-egy lakohaz alatt.

9. Az ejszakai varos, amikor teljesen mas arcat mutatja. Az a mennyisegu vilagitas, reklamfeny nem is engedi, hogy a belvarosban teljes sotetseg uralkodjon. Itt tobbszor latjuk a csillagos eget, mint ott, de lenyugozo volt szamunkra a kivilagitott Seoul igy is. Nagyon szerettunk este/ejszaka is a varosban setalni, ami a nagyon jo kozbiztonsagnak is volt koszonheto. A vilag egyik legbiztonsagosabb fovarosanak mondjak, amit csak alatamasztani tudnank szamtalan anekdotaval…

10. Korea kulonbozo reszein tett kirandulasaink, aminek nagy reszet a cegnek koszonhettuk, akik az ev majd minden honapjanak egyik hetvegejere szerveztek egy-egy kirandulast, hogy ujabb helyeket ismerhessunk meg, es tanulhassunk az orszag gazdag kulturajarol es tortenelmerol. Talan meg mindig kevesen tudjak, de az orszag 70%at hegyek boritjak, igy annak ellenere, hogy majd 5x annyian elnek egy Magyarorszagnyi helyen, rengeteg a zold es kirandulohely! Szamunkra nagyon meghatarozoak voltak ezek a kirandulasok es nem mellesleg szuperjo csapatepito alkalmakkent is funkcionaltak. Legjobb indiai es fulopszigeteki baratainkat, akikkel mai napig tartjuk a kapcsolatot, ezeknek a kirandulasoknak koszonhetjuk.

Vegul azt hiszem, ha mar igy elokerultek a kepek, nem fogom tudni megallni, hogy par koreai oszi kepet is becsempesszek az utolso koreai posztba.

15 thoughts on “Folytatas…

  1. Nagyon szép összefoglaló, élvezettel olvastam mindkét részt. :)

    Nekem néhány orvos barátom Japánban dolgozott néhány évet, és hozzátok hasonlóan csodálatos és feledhetetlen élményekkel gazdagodtak, pedig ők is tudták végig, hogy véglegesen ott maradni több szempontból lehetetlen. De életük egyik fontos és kihagyhatatlan periódusának tartották az ott töltött éveket.

    A gyógyteák kapcsán megkérdezhetem, hogy Koreában is vannak olyan orvosi rendelők, ahol a tradicionális orvoslással gyógyítók vannak. Kínában sok ilyen orvossal lehetett találkozni. Nekem az is érdekes volt, hogy nemcsak gyógynövényeket illetve teákat, hanem ételeket is felírtak receptre.

  2. Kriszti, bizony megvoltak. Nyilvan egy orvos, vagy ehhez erto ember sokkal tobbet tudna felsorolni, de amire en laikusan visszaemlekszem, a kovetkezok voltak: ginzeng es gyomber teak megfazasra kivaloak! En pl. faradtabb napokon, nehezebb ejszakak utan ma is mezes-citromos ginzeng teaval kezdem a napot, meg Koreabol, es rengeteg energiat ad! A szulesem utan is kifejezetten verkepzo eteleket adtak: pl. algaleves rizzsel; tejkepzonek: sutotokleves (squash gruel) fekete szojababbal. Csupa vega kaja es mind isteni! A kimchit pl. a hosszu elet titkanak tartjak: mindenhez jar: reggelihez, ebedhez, vacsorahoz. C-vitamin forras es allitolag kivaloan tisztitja a beleket. En a kagylomergezesem utan, mint irtam azt ettem egy kis rizzsel es feloran belul semmi bajom nem volt! A sok alga, tofu, ginzeng, szoja, kimchi, ami napi szinten benne van az etrendjukben, rendkivul egeszseges es ez meg is latszodik az embereken.
    Ha meg eszembejut vmi leirom, de az is lehet kozben Zsofinak is eszebejut egy-ket dolog, amit ott latott, tanult, bevalt :)
    A tradicionalis, fokent kinai alapu, rendelok is megvannak, de joval dragabbak, mint mondjuk Europaban a Homeopatias klinikak, ahhoz tudnam hasonlitani. Mi nem jartunk, de orosz baratnom, ha barmi baja volt hozzajuk fordult.

    El tudom kepzelni milyen erdekes orvosok szamara is a kulonbozo kulturak gyogymodjaival megismerkednie! Akar Del-Amerikatol a Tavol-Keleten at, mindenutt van tanulnivalo :) Kivancsi lennek neked ilyen szempontbol melyik orszag volt a legmeghatarozobb eddig?!

  3. Gyönyörü! Köszi ezt az összefoglalót, tényleg kedvet csinál az ország meglátogatásához!
    Ginzeng teát megint ki fogom próbálni, anno egyetemen iszogattam, aztán feledésbe merült.

  4. Nahát, én a reptérnek ezeket a részeit még nem is láttam O_O pedig elvileg ugyanoda kellett volna megérkeznünk…ti Frankfurtban szálltatok át? Na, majd akkor jövő hónapban megpróbálom megkeresni :)) sőt, még kávézóba is csak egyszer mentem! úgy látszik, ez súlyos hiba volt :)

    Nekem az orvoslással kapcsolatban az egyik legérdekesebb tapasztalatom, hogy a kórházakban teljesen más légkör uralkodik. Már egy hosszabb vizsgálat idejére is pizsamát adnak a páciensekre, a kórházban van kávézó, étterem, pékség, kényelmes várótermek, internetelérés…próbálnak olyan körülményeket teremteni, hogy a beteg a gyógyulásra, és ne a betegségére koncentráljon. Persze, tudom, hogy ez pénzkérdés, de talán nem csak az. A ginzeng csodás hatását, be kell vallanom, én nem tapasztaltam, bár rengeteget fogyasztottam belőle, de a megfázásomon, mandulagyulladásomon eddig mindig csak az itthonról vitt gyógyszerek segítettek. Viszont a kozmetikumokban is használnak gyógynövényeket, azokat pedig imádom, nagyon jók az érzékeny bőrömre. A kínai orvoslás valamelyest a családokban is élő hagyomány, a vőlegényemnek is van itthon egy kis tűkészlete, akkor szokta használni, mikor fáj a gyomra. Nálam ez sem vált be. Az ételek viszont szinte összehasonlíthatatlanul egészségesebbek, könnyen emészthetőek. Nehéz is kibírni kimcsi nélkül :(

  5. Ja, és még egy érdekesség: náluk 26 éves kor felett kétévente kötelező a gyomor-és vastagbéltükrözés. Rengeteg a gyomorrákos, gondolom, hogy ez viszont a csípős ételek miatt lehet. Vagy a helicobacter pylori elterjedtségével kapcsolatos, nem tudom.

  6. A cegnel dolgozo kulfoldieknek is kotelezo volt egy teljes koru egeszsegugyi kontrol minden evben. Es az nem olyan volt, mint otthon, hogy beleneznek az ember szajaba, meg megkopogtatjak a terdet ;)
    Nekunk is jo tapasztalataink voltak a kinti korhazakkal kapcsolatban. Sokszor inkabb hasonlitott egy-egy wellness szallodahoz, mint korhazhoz es nem volt az a jellegzetes magyar egeszsegugy szag, amitol egybol gorcsbe ugrik az ember gyomra…Ellenben vannak szep novenyek, kellemesre festett falak, halk komolyzene, mosolygos noverek es nem agyonhajszolt orvosok. Es meg varakozni sem kellett ;)

    A millio kavezo kozul mindenkepp ajanlanam kiprobalasra neked Pascucci nevu kavezot, a Paris Croissant, a Coffee beans & Tea leaves, TomToms es a kinti Starbucksok is jok (jobbak, mint itt – sehol sem ugyanaz, de valszeg ez a tej ize miatt is van, ami Koreaban sokkal finomabb volt, nemtom mitol, de kizarolag ott nem voltak tole emesztesi problemaim)

    Mi mindig Parizson keresztul szalltunk at, de nem ajanlom, mert az AirFrance katasztrofalis egy legitarsasag. Konkretan sosem erkeztek meg a csomagjaink az atszallas miatt es a kiszolgalas is pocsek! Ha meg Korean Air-rel repultunk, amit nagyon szerettunk, akkor Becs-i indulassal, es akkor nem volt atszallas)

    Az alternativ gyogymodokkal kapcsolatban talan az is kozrejatszik, ha ahhoz van hozzaszokva az ember szervezete, hogy mindenre gyogyszert kap be automatikusan es nem engedi, hogy a sajat szervezete birkozzon meg a korokozokkal, akkor azon mar az alternativ gyogymod sem tud hatni.

    Kimchit biztos Pesten is be lehet szerezni, ha mas nem a koreai ettermekbol ;) Itt is van biztos lelohelyunk, ahol vesszuk es mindig van a hutonkben ;))

    Egyebkent hanyszor jartal mar Seoulban es mennyi idore, miket lattal eddig?

  7. Az előttem szólókhoz hasonlóan én is nagyon élveztem a beszámolókat és szívem szerint én is rendelném a repülőjegyet. ;-) A gyógyteákról nekem a “gumibogyószörpök” jutottak eszembe, melyekről még annak idején írtál. :-)

  8. Ó, köszönöm szépen, hogy ajánlottál kávézókat! :) Feltétlenül megpróbálok ellátogatni az egyikbe :)) Tényleg, a Starbucks-t el is felejtettem, ott is voltam Myeongdongban, pont abban, ami állítólag a legnagyobb Starbucks az egész világon-mert 5 emeletes. De már Bp-n is van Starbucks, azt tudtad? Szerintem itt is nagyon finom a kávé. Spanyolországban nem ittam.

    Nekünk a Korean Air sem elég jó :) a Lufthansa-t szerettük, ebben az évben viszont kipróbáljuk a Finnair-t. Igen, lehet, hogy van valami abban, hogy rászokik az antibiotikumra a szervezet, bár a Herbáriás készítmény vs. ginzeng párbajban is az előbbi nyert. De lehet, hogy ez is egyénfüggő.

    Most azt hiszem, hogy én is találtam egy lelőhelyet, jövőhéten rendelünk, és kiderül :)

    Eddig kétszer jártam Koreában, Szöulban, meg a Keleti-tenger partján. Láttam buddhista templomot, a palotákat, a Namsan tornyot…de ha van kedved, akkor elolvashatod a blogomon pontosabban: http://bundifiyah.blogspot.com/

    :)

  9. Elolvastam, jok a posztok :)) Azert egyszer vedd ra a parodat, hogy szeptember-oktober kornyeken v esetleg majus vegen latogassatok ki, mert nagyon mas hangulata van, mint telen ;)) Egyebkent meg annyi latnivalo es kiprobalnivalo dolog van, hogy minden alkalommal lesz vmi uj :)) Mikor mentek legkozelebb?

  10. Köszi :) Hát ha lesz rá lehetőségünk, akkor én nagyon szeretnék egy másik évszakban is menni, de sajnos neki így van csak szabija egyenlőre. Decemberben megyünk megint, az ünnepek alatt kb. 10 napra, mint tavaly. Mondjuk az idén főleg a nyelvtanulásra szeretnék koncentrálni, de biztos lesznek azért új élmények :)

  11. Köszönöm mindkettőtöknek az orvoslással kapcsolatos válaszokat!!!! :)

    Fantasztikus lehet betegnek és orvosnak is lenni ilyen szuper kórházakban. Vera, szerencsés vagy, hogy ilyen helyen szülhettél, és milyen jó lehet erre is visszaemlékezni.
    A gyomor-vastagbél tükrözés “teli találat” nálam, mert belgyógyásza-gastroenterologus vagyok, tehát éppen ezt csinálom. Nálunk és a nyugati országokban szerencsére gyomor daganattal ritkábban találkozunk, de a vastagbél daganat az egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés.
    Az nagyon tetszik, hogy a családok mindennapjaiban is jelen van a hagyományos gyógyítás, ételekkel, gyógyteákkal, akár, ahogy írja Zsófi, még akupunktúrás tűkkel is.
    Itt Mo-n ez most éli virágkorát. Persze nagyon vigyázni kell, mert sok a tévút, és a nem éppen hozzáértő. De fokozatosan letisztul ez is, és mint minden, az értékes gyógymódok fennmaradnak, a sarlatánság pedig eltűnik.

    Egyébként engem már az egyetemi éveim alatt, mindamellett, hogy a nyugati típusú medicinát tanultuk, nagyon érdekeltek a tradicionális gyógyítások. Először az orvostörténelemben mélyedtem el, rengeteget olvastam arról, hogy kik voltak a nagy elődök egészen az archaikus társadalmak sámánjaiig visszamenőleg. Aztán pedig az utazásaim előtt mindig próbáltam az adott térség hagyományos orvoslásáról is információkat begyűjteni, majd ott helyben gyógyítókkal találkozni. Nagyon sok izgalmas “kalandban” volt részem.
    Az első ilyen volt, mikor Brazíliában az indián vezetőnk mutatta meg, hogy az Amazonasi esőerdő mennyi gyógynövényt rejt magában, és elmesélte, hogy mit mire használnak. Ez indított el, hogy minden országból hazahozzak egy picinyke tudást, és beépítsem a saját életünkbe.
    A szívem csücske India és az Ayurvédikus orvoslás. Indiában egyébként léteznek olyan kórházak, ahol mind a nyugati, mind a hagyományos orvoslást gyakorolják, és a beteg így kap egy komplex kezelést.

  12. Nekem is azt tunik a legjobb es legegeszsegesebb megoldasnak, ha a ket fajta orvoslast egyuttesen hasznaljak. Talan tobb eredmenyt is lehet vele elerni hosszutavon! Nagyon erdekes lehet megtapasztalni ezt szakmai szemmel, aztan az eletbe is atulteni a kulonbozo utak alatt tanultakat!

    Egyebkent a szulessel kapcsolatosan tenyleg mindig szuperlativuszokban beszelek, es nem azert mert nem volt fajdalmas v egyszeru lett volna, hanem mert mindezek mellett is csodalatos elmeny volt, ahol mindvegig segitettek, kellemes, nyugodt hangulatot teremtve korulottunk, emberkent kezelve bennunket, engem, Kareszt, anyat is, akik vegig velem egyutt lehettek es bent aludthattak a korhazban azon a ket ejszakan. oriasi segitseg volt es nem is hianyzott mas. Mindenre odafigyeltek, de megis mindezt olyan diszkreten tettek, hogy gondoltam is magamban, itt azonnal megszulnem a masodik gyerkocot is, ha lehetne :)) Az meg csak a hab a tortan, hogy en mar gyerekken (8evesen!) Japanban, azaz a fejlett tavol-keleten kepzeltem el, hogy szulok, mert ott mas lesz, ott jobb lesz :) Erre ha nem is Japanban, de ugyanolyan szinten allo szomszedjaban, Koreaban kerult minderre sor…hihetetlen erzes volt, amikor mindez a gyerekkori kivansagom 20evvel kesobb eszembejutott mar Danival a hasamban ;-) Plusz egyfajta biztonsagot ereztem vegig a terhesseg es szules alatt :)) leirhatatlan volt az egesz 9 honap es a kint tapasztaltak…

  13. Nagyon jó olvasni, hogy a szülésed ilyen fantasztikus közegben és környezetben zajlott. És az, hogy egy gyerekkori álmod valósult meg, az hatalmas ajándék az élettől. Én hiszem, hogy ilyen csodák nem véletlenül történnek meg. :)

    Nekem az “ikrek” voltak hasonló gyerekkori kívánságom, még tinédzser voltam, mikor ezt a kijelentést tettem. A családból mindenki hüledezett, hogy miért jut egyáltalán ilyen eszembe, hiszen én sem voltam még családtervezős életkorban. :) Csak az anyai nagymamám jegyezte meg higgadtan, hogy erre még esélyem is van, mert a dédim iker volt.

  14. Ilyet sem kivan mindenki szerintem, de ezzel a te almod is valora valt :)) Kulonleges kapcsolatnak lehettek tanui, amibol biztos ti is meritetek es tanultok nap, mint nap! Szukseg is van az eletben ezekre az apro csodakra, hiszen ezek adnak hitelt az elet ertelmenek es kulonlegessegenek.

Leave a comment