Krakow, Poland

Szoval mikozben szepen rendre jottek dedanyo posztjai, amiket meg a multheten allitottam be automatikus posztolasra, azalatt mi elhagytuk a spanyol szinteret, hogy atmenjunk egy rovid idore a lengyel szinterre. Valojaban Anna 25. es Dani 2. eletevet unnepeltuk csaladilag. Es erre legjobb helyszinkent, ahol  osszejohet az egesz csalad, Krakkot szemeltuk ki meg januarban. Nekunk gyerekkent egyik legszebb csaladi vakaciok emlekei fuznek a hires lengyel egyetemi varoshoz, jo 15-16 evvel ezelottrol, ahol forro nyari augusztusi heteket tolthettunk el a csaladdal ket egymas koveto evben is (nem ugy most majus kozepen esoben es 12 fokban). Imadtuk a varost, annak hangulatat es a lengyelek baratsagossagat, ami valoban kimagaslo es tapasztalhato barmely kontinensre is sodrottunk eddigi eletunk soran. Habar kicsit ugy erezzuk, hogy a lengyel-magyar baratsag a lengyelek szamara tobbet jelent, mint a magyarok szamara. Mig ott voltunk, barmerre mentunk, amint megtudtak, hogy magyarok vagyunk, meginkabb szivvel-lelekkel adtak a kiszolgalast barmelyik etteremben, barban, kavehazban vagy nyujtottak segitseget az utcan. Egyebkent is sokkal figyelmesebbek es segitokeszebbek. Mitobb, alapvetoen mosolygosabbak is az utcan! Figyelemremelto volt, hogy szamos esetben, amikor kicsit elveszettek voltunk a lengyelek nyelvtoro utvesztojeben, mindig volt aki keszseggel ajanlotta volna fel a segitseget angol nyelven! Egyszoval nagyon jo volt ezt a fajta nyitott vendegszeretet ujra megtapasztalni :-)

Igaz ami igaz, iden a ‘nyaralas’ kisse uj jelentest adott szamunkra, leven, hogy  az elmult honapokban szinte mindig  kifogtuk, hogy akkor indultunk nyaralni  ‘amikor egesz biztos evszazados havazas, majusi rekord hideg, avagy szimplan tavaszi vizaradat legyen, ott ahova epp mentunk’. Lanzarote volt az elso es utolso igazi nyaralo paradicsom, ahol meleg volt es napsutes is; Mallorca a havas hegycsucsaival, szemerkelo esovel es huvos idovel latott el bennunket az utolso szep napsuteses napot leszamitva; Portoban vegig esett, de legalabb enyhe tavaszi meleg idonk volt es nem faztunk es utolso nap ott is kisutott a nap!; Krakkoban es Varsoban is egy napot leszamitva vegig esos es hideg ido fogadott bennunket. Egyedul tenyleg a lengyelek baratsagossaga melengette meg szivunket es az, hogy a csaladdal tolthettunk el par napot Krakkoban, majd baratainknal Varsoban.

Baromi faradtan indultunk egyebkent utnak. Mar a repteren voltunk a gyerekjatszoban, amikor hirtelen ramtort a vegkimerultseg minden nyugje es ugy ereztem jobban jarnank, ha inkabb lemondjuk az utat es nem megyunk sehova. Dani ket napja olyan nyugos volt, hogy a faradtsagtol alig alltam a labamon. Karesz vegig dolgozott es tulorazott. Vendegeink egy estevel elotte erkeztek, akiket meg ellattunk a megfelelo informaciokkal es ejfelig beszelgettunk. Nem volt kedvem a tobb, mint harom oras repulouthoz, az ut soran vegig minden idegszallal lekotott menethez, ami Dani nyugalmat eredmenyezi. Megha imad is repulni, nem egyszeru egy orokmozgo ketevest masfel negyzetmeteren szorakoztatni orakon keresztul. A gep indulasa is folyamatosan tolodott, este 9 volt, hogy kigurultunk a kifutopalyara es felszalltunk. A repteren derult az is ki szamunkra, hogy nem Krakkoban, hanem az attol 110km-re fekvo Katowiceben szall le a gep, ami hajnal 2 oras hotelbe erkezest es agyba zuhanast jelentett. A vulkan kiszamithatatlan mukodeserol es a BA sztrajkjanak meghirdeteserol mar nem is beszelve. Jah, es elore tudtuk, hogy vegig esni fog es max 12-15 fokok lesznek, mikozben Madridba pont ekkor tert vissza a nyar. Grrrr… Semmi jelet nem lattam, hogy ez az ut most hianyzik nekunk. Onzo modon pihenni esett volna jol egy nyugis napsutette tengerparton :D Vegul gyozott a csalad utani a vagy es kozos unneples, ami vegul nagyon jol sikerult, annak ellenere, hogy en nem tudtam annyira osszeszedni magamat, hogy faradhatatlanul jarjam Krakko varazslatos es hangulatos utcait a borongos idoben,  mint tettem ezt anno. Persze jo volt ujra latni a varost, annak hangulatos foteret, utcait, templomait, a Wawelt, a Vistula partjat…stb.  Az augusztusi melegben azert megiscsak jobb hangulata volt az egesznek.

Vegul anyaek ‘megkegyelmeztek’ es szombaton delutan elvittek magukkal a kismusketast a wieliczkai sobanyaba, ahol szuperul erezte magat, mig mi Karesszal kiultunk a Posztohaz koruli nagy foter egyik teraszos kavehaz szimpatikus ernyoje ala, hogy egy-egy pohar isteni forralt borral es lengyel desszertekkel melegitsuk at jomagunkat ;-) Harom oran at csak maszkaltunk, uldogeltunk es kettesben voltunk :) Jol esett na, mit tagadjuk . Annal jobban feltoltodve tudtunk utana Danival is foglalkozni, amit egybol o is erzett! Kozben azt is jol kitalaltuk, hogy mivel szuleim vasarnap reggel elindultak autoval ‘oshazankba’,  hogy mi aznap delelott atutazunk Varsoba. Vettunk vonatjegyeket az ICC-re es egyben attettuk a repulojegy foglalasokat Katowicebol Varsoba, hogy egyszeritsunk a helyzeten. Varso-Madrid kozvetlen jarat eddig nem letezett, de most a Wizzair inditott ilyet is nagy oromunkre :) Eredeti tervek szerint Gretaek jottek volna Krakkoba, de akkor meg a 10 fok, szakado eso nem volt bekalkulalva. Igy jobbnak lattuk, ha mi megyunk hozzajuk, ahol a tagas lakasban a gyerekek is el tudnak jatszani akarmilyen borongos is legyen kint az idojaras. Hat igy kerultunk vegul a lengyel fovarosba is par napra, ami amellett, hogy elso benyomas alapjan eleg szurke latvanyt nyujt a sok jellegtelen epulettel, telis-tele van zold parkokkal, amik egyertelmu, hogy elhetobbe teszik ezt a 2 millios varost.

Megjegyeznem azt is, hogy januar ota a Varso-Madrid ut volt Daninak a 8. repuloutja, amihez raadasul hajnali 4kor keltunk, es 6kor szalltunk fel.  Aludni nem tudott, mert nem birta a karom tartani szegenykemet, es addig kerestem a megfelelo tartasi poziciot, hogy negyedora mulva felebredt es egeszen a repulout vegeig jatszott, olvasott, egyszoval jol birta, amikor is feloraval a landolas elott mar teljes kimerultsegeben elszakadt a cerna  vmi aprosag miatt es keserves panaszkodasba kezdett jo 15 percen keresztul. Semmivel nem tudtuk megvigasztalni,  mindenki minket nezett, de engem mar nem erdekelt ki mit gondolt (amugy sem), s vegul egyszercsak abbahagyta a sirast. Ezutan teljesen vidaman, mintha semmi nem tortent volna ertunk foldet es mosolyogva szalltunk ki a gepbol, majd zugtunk haza egybol az agyba, hogy aludjunk. Total kimerultek voltunk mindannyian.

Osszessegeben szep elmenyekkel, de meg sokkal faradtabban ertunk vissza Madridba. Krakko tovabbra is szivunk csucske Kozep-Europaban es biztos fogunk meg menni, de tuti augusztusra tesszuk majd az akkori utat ;) Most azonban ugy erezzuk, hogy nem vagyunk csak arra, hogy a spanyolok vendegszereto es jelenleg otthont ado legkoret elvezzuk :) Meg egy idei nyari hazalatogatas, aztan ‘staying put‘ a terv a Mediterran egov alatt, amin belul csak autoval mozdulunk ;) Nem hianyzik a kozeljovoben tovabbi repulout. Egy darabig legalabbis biztos nem. Az 1 oras utak meg kellemesek, mert mire elerjuk az utazomagassagot, mar ereszkedni is kezdunk :) Azonban ezek a 3 oras utak mostmar farasztanak. Anno sem szerettem soha az Europan beluli repulest, mert kenyelmetlen es unalmas. Annal sokkal elvezetesebb szerintem egy 6-7 oras repulout rendes  jol-feszerelt, kenyelmes nagy gepen. Az annal hosszabb pedig mar megint faraszto, az ember orra az allando legkonditol ‘sipolni’ kezd es  a vegefele mar minden repuloskajanak pont ugyanolyan az ize ;)

Mindezentul, jo most itt otthon lenni es elvezni a varva vart igazi nyari meleget (mit meleget? forrosagot! embert nem latni a kornyekunkon 12 es 20 ora kozott olyan hoseg lett itt hirtelen. belvarosiak mar a szokokutakban husolnek ;). Jo felpattani a biciklire es kitekerni a zoldbe, esetleg lehuzni vmelyik ‘kozeli’ tengerpartra, vagy egyszeruen csak lehuppani baratokkal egy teraszra tinto de veranot kortyolgatni es elvezni az eletet, amihez itt mindenki feltunoen jol ert :-)

Krakkoi latnivalokrol egy jo kis listat pl.  ITT talalni (angolul). A hotel, amiben megszalltunk szuper volt, amire meg edesapam talalt ra februarban. Egy 4 csillagos Novotel Hotel mindossze 35euro/ejszakaert reggelivel egyutt! Hihetetlen aron (most hogy ujra neztem mar duplaja, triplaja az ar, valoszinuleg a nyari idoszak miatt). Ami miatt kiemelkedoen jo volt, hogy rendkivul gyerek es csaladbarat hotel, a gyerekek pont olyan vendegnek szamitanak, mint a felnottek es ezt vegig ereztettek :) Rogton a recepcioval szemben egy csudaklassz jatszoszobat alakitottak ki, ahol, ha Danin mulott volna, az egesz napot ott toltjuk ;) A Krakkoban keszult kepek, amiket Csongi ocsemmel egyutt csinaltunk, a szokasos helyen nezhetoek meg. Ak jart mar ott, esesetleg  hianyolna a Posztohazrol keszult kepeket, annak az az egyszeru profan oka, hogy teljesen korbe volt allvanyozva, igy egyik oldalrol sem volt ‘fotogen’. Aki meg nem jart ott, annak meg csak ajanlani tudjuk, hogy nezze meg! Mo-rol autoval sincs messze.

2 thoughts on “Krakow, Poland

  1. Nekem is csak pozitív tapasztalataim vannak a lengyelek vendégszeretetével kapcsolatban!

    Márciusban tíz év után sikerült nekem is ismét eljutnom Krakkóba. Eddig mindig úgy jött ki a lépés, hogy télies időben látogattunk a városba, így bár írtad, hogy esős időtök volt, kicsit irigykedve néztem a a gyönyörű zöld fákkal és virágokkal tarkított képeket és a kiülős kávézókat. :DD Bizony egyszer nyáron is el kellene majd ide látogatni!

  2. De jo, hogy te is jartal mar arra :) Latod lehet akkor jobb idotok volt, mint nekunk most majus kozepen :D Bar a zoldet tenyleg nem karpotolja semmi. Szerintem nyaron a legjobb ide ellatogatni! Es eljen a lengyel-magyar baratsag! :)

Leave a comment