Vacsora a folyoparton

A  vacsora helyszinunket tehat a felujitott dokkon valasztottuk ki. Amint elertuk dokkot, nagyon igeretes latvany fogadott bennunket. Egymas mellett sorakozo hangulatosabbnal-hangulatosabb vizparti teraszos ettermek. Erthetoen, a legnehezebb dolog, maga a hely kivalasztasa volt. Alaposan vegigjartuk, tanulmanyoztuk az etlapokat. Tudtuk, mindenkepp tengeri finomsagokra vagyunk, igazi portugal izvilaggal.

Vegul egy olyan helynel kotottunk ki, ahol maga az etterem tulajdonosa jott ki elenk, es igazi ‘amerikai modszerrel’ sikerult becserkesznie minket. Tenyleg nagyon kulturaltan, vendegszeretoen, elhitetven, hogy mi, customerek, vagyunk a legfontosabbak – nem hiaba elt az USAban vagy jo 20 even at, keresztul-kasul mindenutt megfordulvan, szamos ettermet vezetven, rengeteg izgalmas elmennyel. Uriember volt, de egyben igazi vendeglatos is. A beszelgetes kozben feljott, hogy anno 2001ben mi is dologoztunk egy Lobster etteremben Cape Cod szigeten, aminek atmoszferajara es a hattermben eneklo Frank Sinatra dalaira mindig emlekezni fogunk. Egyik legjobb es legemlekezetesebb nyarunk. Jo volt kicsit nosztalgiazni ezekrol az idokrol is :)

S ha mar igy osszebaratkoztunk es megkaptuk az ajanlast is, letelepedtunk es rendeltunk: Zold (feher) portugal bor, az eszai borvidekrol – Minho Province-bol, tengeri halaszle, nekem kagylo portugal martasban, Karesznak lazac, grillezett zoldsegekkel, amit egy lemon meringue pitevel koronazunk meg. Tenyleg minden fantasztikus volt, s annak ellenere, ami a kagylokkal tortent, szivesen ternek vissza a tett helyszinere, ezuttal a felruhazott jotanacsokkal ;) Mar maga az eloetel is egyebkent olyan finom volt es guszta, hogy tenyleg naszuton erezte magat az ember ;-) A portugal sajt:  Quijo de Ovelha Curado vmi mennyei! Aznap mar masodjara toltunk le egy egesz karikat! Ezt az egyet nagyon sajnalom, hogy a spanyoloknal nincs igazan jo sajtja – vagy amit mi szeretnek. A franciak, az olaszok es a portugalok is fel tudnak sorakoztatni isteni sajt tomboket, amit egyulto helyeben megenne az ember, csak itt nem talalunk ilyet – pedig mi hatalmas sajtevok lennenk alapvetoen…

Ket kulonbozo sajtot hoztak ki, isteni finom fuszerezesu olivabogyot es portugal kenyereket – na ez megint vmi mennyei volt! Tulajdonkeppen csodalkozom, hogy mar magaval az eloetellel hogy nem laktam jol. A szervezetem azonban elore felkeszult ugy latszik a kovetkezo egy het dietara ;) igy ott volt az ideje feltankolni rendesen :)

Ezutan kovetkezett a pikans halaszle

S kozben megjegyzem, hogy a portugaloknal is mennyire iszonyu jokat lehet enni, amivel mar Portoban is egyetertettunk :))

Lassan ettunk, semmi rohanas. Kettesben voltunk. A nap mar lemenoben. Gyonyoru volt csak elmerengeni is a latvanyban, amint a nap utolso sugarai ravetultek a hidra es a labanal ringatozo hajokra. Olyan momentum, ami megmarad az emberben meg nagyanyo koraban is ;)

Vegul megerkezett a fofogas is, a kagylo es a lazac. Aminek az utolso falatjaig jolesoen tuntettunk el mindent ;)

Mindezt a hires portugal Vinho Verde borral tarsitottunk mindvegig, aminek kulonosen friss es zamatos bukeja volt. Nem  ittunk meg ilyen bort azelott –  foleg azert nem, mert elsosorban szaraz voros (=Rioja) rajongok vagyunk :-) Viszont haletekhez nem lehet voroset rendelni! es egyebkent is ki szerettunk volna vmi helyi kulonleges bort probalni. Bejott, nagyon :-)

Mindezt a csodalatos vacsorat tenyleg csak tetozte az isteni Lemon Meringue pie – ami egyik kedvenc pite fajtam.

Az egesz este csodalatos hangulatban telt, minden tokeletes volt. Kellemes vizparti homerseklet (itt is szunyogok nelkul!:-)), csodas rozsaszines naplemente, tokeletes kiszolgalas… Jo visszagondolni ra, ezert irtam le viszonylag reszletesen (Dani kozremukodesenek, koszonhetoen mivel ma is fel 10ig aludt) Ez is megmarad a csaladi emlekkonyvben; s a kagylon mar csak nevetunk – segit valoban nem elfelejteni az elmenyt ;)) Az osszes tobbi kep megnezheto ITT.

Leave a comment