Helyi érdekességekről

Már lassan másfél hónap eltelt azóta, hogy kiérkeztünk és nagyon sok érdekesség jut szinte minden napra, amiket úgy érzem nem hagyhatom, hogy feledésbe vesszenek, mert ezek az elsp időkben tűnnek csak érdekesnek az ember számára, aztán mint nagyon sok mindenhez, hozzászokik és természetessé válik.

P1020616

Ünnepek és szünetek

Kezdem az egyik legfrissebb élménnyel, ami a múlthéten történt. Eredetileg úgy volt, hogy vasárnap és kedden lesz tanítás, a többi nap szünet. Ám amikor kedden délután elhoztam Danit az iskolából és elköszöntem, hogy akkor See you on Sunday! hirtelen felém fordultak, és azt válaszolták, hogy hát azt nem lehet még tudni! We don’t know it yet. We’ll see! Erre meglehetősen kérdőn néztem mert nem értettem mire gondolnak. Majd mint kiderült még nem lehetett tudni pontosan, hogy is áll a Hold, mert attól függ, hogy a szerdát és csütörtököt is kiadják szabadnapnak vagy nem. Csütörtökön, volt ugyanis az iszlám új év, amiben 1437-be léptünk :). Mint minden ünnepük, a Holdhoz van igazítva, de nem olyan egyszerűen mint más ázsiai országban, mert itt közvetlen előtte derül csak ki, hogy mely napokra fog esni és hány napos lesz az adott ünnep, ergo szünet. Konkrétan kedden éjszaka küldte ki az oktatási minisztérium az iskoláknak, hogy másnap iskolára vagy szünnapra készüljenek. Végül volt iskola, de az iskola fele nem jelent meg. Az iszlám új évet nem ünneplik különösebben, csak üzenetet küldenek a család tagjainak, amiben megemlékeznek a napról, de nem kötődik hozzá semmi különös hagyomány. A két nagy ünnep van, amit nagy ünneplés vesz körbe, az egyik az Eid al fitr, Ramadan utáni nagy dínom-dánom; a másik, Eid al adha, Hajj után, ami a muzulmánok Mekkába történő zarándkolása, ami mindig az év utolsó hónapjában van (minden jó muzulmán és aki megteheti elvárt, hogy életében legalább egyszer elzarándokoljon Mekkába).

Térkép rajzolás

Másik érdekesség, amivel találkoztunk, amikor elmentünk Daninak ágyat venni, hogy a hivatalos űrlapra, a cím alá, kérték, hogy térképet is rajzoljunk, ami alapján odatalálnak :) És a rajznak hivatalosan ki volt hagyva egy 10centis hely! A cím tehát nem eleg! Azért nagyon kívancsi lennék, hány ember képes lerajzolni, hogy jutni el a házukhoz a boltból autópályákon keresztül és hogy az alapján, hány esetben talál is oda a bútorszállító :) Hamarosan megtudhatjuk, mert jövőhéten szállítják Dani ágyát. Még szerencse, hogy Karesz is velem volt és nem nekem kellett a térképet lerajzolnom :) Ma érkezik ki – így minden kiderül :))

Muscat Lulu

Közlekedés

Az utak mentén randomszerűen parkolnak le vagy csak állnak le autósok. Csak úgy az autópályák szélén. Az is gyakori látvány, hogy emberek sétálnak az autópályák mentén, illetve keresztül-kasul a több sávos utak mentén, teljesen békésen.

P1030407

A tájat illetve ételeket tekintve is gyakran fedezek fel hasonlóságot Spanyolországgal. Muscat gyakran szinte mintha Almeria vagy vmelyik Kanári-szigetek folytatása lenne, annyi különbséggel, hogy Almeriában minden spanyolul és arabul van kiírva, itt meg angolul és arabul.

Az angolul szinte mindenki beszél, az ország nem hivatalos második nyelve. Mivel a boltokban is annyira sok külföldi dolgozik, a helyiek is angolul kérdeznek mindent.

Út takarítás

Mindenhol takarítanak. Értsd mindenhol, még a homokdomb oldalában is összeszedik a szemetet. Az egyik angol cikkben olvastam arról, hogy Muscat elvileg a világ legtisztább városai közé tartozik. Döbbenet amúgy, de tényleg meglepően tiszta és rendezett – az építkezések mellett leszámítva, amiből van szép számmal. A daruk száma igen jelentős, ami ugye a legjobb jele, hogy egy ország milyen szintű fejlődésben van. Hát itt ez elég látványos.

HDRtist HDR - http://www.ohanaware.com/hdrtist/

Egyszerre romantikus és mókás látvány, amikor az utak mentén, vagy a járdákat nagy pálmalevelekkel takarítják. :)

IMG_7256

Dry Day

A muzlimok nem isznak alkoholt, legalabbis elviekben nem. Ahhoz, hogy vehess alkoholt, külön engedély kell, aminek nagyon borsos ára van és a cégnek, ahol a munkavállaló dolgozik jóvá kell hagynia. Az alkohol ára többszöröse itt, és elsősorban csak hotelekben illetve nagyobb lakóparkokban lehet kapni, ahol étterem is van és sok a nyugati. Az országba tilos behozni alkoholt, de a reptéren lehet venni (a külön engedély nélkül is) de az két üveg borban van mondjuk korlátozva. Általában ünnepek alatt nem lehet alkoholt venni és felszolgálni sem egyetlen helyen sem.

P1010602

Esőzés

Nagyon ritka, hogy esik az eső, évente pár alkalommal, de ha esik, akkor az egész ég leszakad és IMG_7449perceken belül félméteres vízben találja magát az ember. A talaj annyira sziklás, hogy nem szívja magába a vizet, hanem lesodorja a víztömeget a tengerig. Karesz már átélt egy ilyet, láttam a videót, amit készített, és hát nem igazán láttunk még ehhez foghatót, pedig Koreába is elért időnként egy-egy tájfunnak a szele, ami hatalmas vihart okozott, de ott magába szívta a föld a vizet és nem állt meg az utakon úgy mint itt. Az elmúlt hétvégére mondtak viharokat, de végül nem ért el Muscatig, csak tőle 20-30km-re, aminek a villámlásait láthattuk. Soha ilyen gyorsan és egymás követő villámlásokat nem tapasztalatunk még eddig.

Épületek, villák

A helyiek tehetős része hatalmas családi villákban laknak, előszeretettel a tengerpartok mentén. A város hosszan elnyúlik a tengerpart mentén, akárcsak mondjuk Los Angeles. Nincsenek magas épületek, talán a legmagasabb a 10 emeletes apartman, de többnyire csak 1-2 szintesek a házak és épületek. Szinte minden fehérre és homokszinűre van festve. Nekem nagyon tetszenek a nagy világos terek, a széles utak, hogy nincs semmi zsúfoltság érzése az embernek. Jobban érezni az ég tenger és a föld közötti létezés elményét, amit egyelőre nem is tudok jól leírni.

P1020648

Bevásárló központok, mosdók, füstölők, mecsetek és imádkozás

Mindenütt füstölő szag terjeng a bevásárlóközpontokban. Helyi illatokat, füstölőket és parfümöket árulnak a boltok közötti folyosókon, amiknek illata sokkal intenzívebb, mint amihez hozzá van szokva az ember, ha nem itt nőtt fel.

P1030375

A férfi és női mosdók mindig külön oldalon találhatók és általában van mellettük egy prayer room is, ahol imádkozhatnak. Napi 5x imádkoznak, amihez a mecsetekből mindig jön a napi 5x a hívó hang. Az imádkozások ideje a napfelkeltéhez van igazítva, mostanában hajnal 4:30 körül van az első, de ez napról-napra változik folyamatosan. Mecsetek, ahogy írtam itt nagyon sűrűn vannak, minden negyedben legalább taláható egy, ahová mehetnek imádkozni. Éjszaka gyönyőrűen ki vannak világítva, tiszta ezeregyéjszaka meséi hangulatot árasztva.

Innen folytatom. A öltözködésről például eleve külön szeretnék írni, mert az önmagában egy nagyobb téma.

2 thoughts on “Helyi érdekességekről

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s