Utazáshoz tippek autóval Ománból Dubaiba

P1010685

Gondoltam megosztok egy-két izgalmasabb és hasznosabb részletet is a roadtripről, mert azért nem mindennapi élmény és jó lett volna nekünk, ha előtte kicsit jobban fel vagyunk készülve és még ki tudja, jól jöhet mások számára is, aki autóval akarnak egyik országból a másikba átmenni. Mondjuk így utólag inkább a kalandokat kedvelőknek és abszolút nyitott embereknek ajánlom az utat :) Bár amint megépül és átadják az ománi oldalon is a sok sávos autópályát sokkal egyszerűbb es élvezhetőbb lesz az utazás ezen az oldalon is :)

Amit érdemes tudni:

  • Ománban majd feleannyiba kerül a benzin, mint Dubaiban (ott is nagyon olcsó) érdemes tehát toppig tankolni a határ előtt, hogy minél kevesebbet kelljen a Dubai oldalon tankolni.
  • A benzinkutaknál, mint korábban írtam nem kell kiszállni, feltöltik annyiért, amennyiért mondja az ember, azonban mosdót sem találni, és mielőtt meglepődne bárki is, készüljön fel, hogy a mecsetek talpalós wc-jében tudja intézni a dolgát, hacsak nem megáll valamilyen útközbeni nagyobb boltnál vagy étteremnél, de szerintem nem lesz hozzá nagyon  kedve :) Ebben teljesen más a kultúra itt, mint Európában, de megszokható.
  • Légkondit mindig belső légkeringetésen használjuk, különben hamar megtelítődik az autó és a tüdő is porral és homokkal. A helyiek is mind így használják. Nem véletlen.
  • Három határ van, ebből a Hatta a legpopulárisabb, de mi személy szerint nem ezt ajánljuk, mert itt mennek át a legtöbben és akár órákat állhat az ember sorban, hogy átjusson. Mi pontosan így jártunk, mert nem tudtuk, hogy az Al Ain határ az ajánlotabb.
  • Kilépéshez kell az útlevél, a bérelt autó papírjai és biztosítási papírok!
  • A legjobb határátkelőnek az Al Ain útvonalon lévőt ajánlják, és ez jött be nekünk is.
  • Ha turista vízummal rendelkezik az ember Ománban, akkor kilépéskor ki kell pecsételtetnie magát (adnak egy Exit pecsétet az útlevélbe) és ha visszajön, újra kell a 15 v 30 napos turista vízumot kérnie a határnál. A 30 napos turista vízum kb 120 dollár. Ha nem tudunk váltani omani rialt, akkor a legjobb dollárt magunknál tartani, mert ahhoz van igazítva a helyi valuta értéke.
  • Az UAE-t elhagyva, Ománba visszatérve 35dhs kell fizetni (ez kevesebb mint 10 euró)
  • Ja, és ne lepődjön meg senki, hogy Al Ain-nál, az omani és dubai határ között van 25 km a két határátkelő iroda között :)) Ez bennünket eléggé meglepett és össze-vissza forgolódtunk, mert azt hittük véletlenül úgy mentünk el az ománi mellett, hogy észre sem vettük és nehogy gond legyen belőle inkább visszafordultunk megkérdezni, hogy mi az ábra :)) Ott pedig kedélyesen megnyugtattak, hogy 25 km múlva jön csak az ománi rész :)

Hát így :) Remélem bárkinek is tudtam ezzel segíteni, akár a jövőt illetően is.

További hasznos infókat angolul ITT is találtok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s