Omán – az első hét tapasztalatai

Tegnap volt egy hete, hogy megérkeztünk, és belekerültünk ebbe a csodálatos, izgalmas, misztikus, sivatagi álomba. Nagyon tetszik eddig minden –

 • a forró trópusi* klíma,
 • az emberek kedvessége,
 • a sokszínű nemzetiségű kavalkád,
 • a karamell színű hegyek, amik körülvesznek,
 • Dani szuper iskolája,
 • a lengedező pálmák,
 • az isteni trópusi gyümölcsök,
 • a kilátás a lakásból és a lakóparkból,
 • hogy minden nap lehet úszni újra és
 • a csodálatos zöldszínű meleg tengervíz.

Meddig maradunk? – kérdezi mindenki. Azt legfeljebb a fentiek tudják. Tervezni persze lehet, de a tervek azért vannak, hogy változzanak. Ahogy mi magunk fejlődünk és változunk, úgy a világ is körülöttünk, a gondolatainkkal és elképzeléseinkkel együtt.

Érdekességképpen írom csak le, hogy annak idején hogyan alakultak a terveink :) Angliában például 2 évet terveztünk, helyette 1 évet maradtunk. Az USAban fél évet, helyette (jött szept 11) 4 hónap lett belőle. Ausztráliában 5 évet terveztünk, 5 hónapot maradtunk. Daniában két évről beszéltünk, 4 és fél hónap lett a vége. Koreában 1 évre gondoltuk, végül 2.5 évet töltöttünk el. Spanyolországban 3-4 évet terveztünk, 7 év után jöttünk tovább.


Még csak egy hete vagyunk itt, de már tele élményekkel és apró megfigyelésekkel, amit nektek is itt megosztok most.

Mivel mindenkinek ez az egyik első kérdése, legyen :) Mennyire forró az a forró a nyári hónapokban? Annyira, hogy a hideg csapból is meleg víz folyik; hogy a medencéket itt hűteni kell, nem melegíteni; és a tenger vize is 32 fokos, majdnem mint a levegőé. Ahova csak lehet árnyékolót szerelnek fel. Így szeptember közepén azonban már napról-napra egyre kellemesebb a klíma. Átlag 35 fok, 50% páratartalommal. Teljesen elviselhető. Ettől idén nyárom még Magyarországon is sokkal forróbb volt. Pár napja kezdtem el érzékelni először, hogy este és reggel pár fokkal lehűlik a levegő, mert egyébként a legforróbb hónapokban (május, június, július és augusztus) nincs igazán különbség nappali és éjszakai hőmérséklet között. A helyiek és régebbóta ittélők elmondása alapján, októbertől-áprilisig viszont isteni klíma. Nappal 25-30, éjszaka 15-20. Tökéletes téli desztináció, ha valaki egy kis ezeregyéjszakai misztikumra és melegre vágyna :)


Nyelv és emberek – az arab mellett, minden meg van jelenítve angolul is és bárki, akivel eddig találkoztunk beszél angolul. Ománnak kicsivel több, mint 4 millió a jelenlegi lakossága, ebből 2.3 millió a helyi és a többi expat és külföldi! Már a költöztő cég is megkérdezte tőlünk, hogy mi van Ománban, hogy ennyi embert és céget kell átköltöztetni? Nagy a fejlődés és nagy a szakember hiány bizonyos szakmákban, mivel az omani állam még nem érte utol magát oktatás terén, hogy kitermeljen annyi képzett és jó szakembert, amennyit a fejlődés üteme igényelne. Emiatt vannak is korlátozások, amiket komolyan kell vennie a külföldi cégeknek is, miszerint egy megadott százalékban kötelező helyieket alkalmazni. A nyugati expatek vannak azonban kisebb arányban, az építkezéseken és a szolgáltatói szektorban dolgozók nagyobb arányban vannak jelen, akik többnyire valamilyen ázsiai országból (India, Pakisztán, Fülöp-szigetek…) érkeznek.

utan muscat

Közlekedés: teljesen európai, inkább a spanyol dinamikus vezetési stílushoz tudnám hasonlítani (a pesti gyakran agresszív vezetési stílussal szemben). A legtöbb ember kultúráltan és szabályokat betartva vezet. Engedékenyek, a forgalom érdekében abszolút beengedik egymást cipzárban. Nagyon sok helyen kamera működik, ami a piroslámpán áthajtást és a sebesség betartását kontrollálja – amiket nagyon komolyan be kell itt tartani. Sárga lámpán senki még csak el sem indul, csak ha már zöldet mutat. Illetve mielőtt sárgára, majd pirosra váltana, a zöld villog, és már akkor meg kell állni. Nagy széles, többsávos nagyon jó minőségű autóutak és autópályák vannak mindenütt. Mindezt úgy írom, hogy már jómagam is vezetek a helyi forgalomban és tényleg teljesen rendben van :) Mindenki autóval jár, busszal elsősorban csak a munkásokat viszik. Az autók mérete nagy, mint minden olyan országban, ahol van erre tér és hely. A benzinkutaknál ki sem kell szállni az autóból, csak megmondani az összeget, amennyiért tankolni szeretnénk és mindent megcsinálnak – gyanítom, ez a forróság miatt lehet szintén.

Ételek és választék: A boltokban jellemzően megtalálható a helyin kívűl indiai, ausztrál, amerikai és angol exportból érkező termékek is. Bőséges a választék. Bio részleg és kínálat is van! Az indiai hatásnak köszönhetően mindent meg lehet az indiai ételek elkészítéséhez kapni, aminek külön örülök. Mivel eleve nemzetközi konyhát vezetek az elmúlt évtizedben, boldogság, hogy újabbnál-újabb ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket próbálhatok ki. Legalább frissül a konyhai kreatívitásom is :)

Alapvetően minden étel csipős, amivel eddig találkoztunk. S amikor azt mondják valamire, hogy nem csipős az azt jelenti, hogy csak enyhén csípős, és ha szerencsés az ember, akkor ez még pont az ehető kategóriát jelenti. Az az igazság, hogy az elmúlt 7 év alatt újra elszoktunk a csípős ízektől, pedig Koreában nem is volt más választásunk. Ott tényleg szinte minden csipős volt :) Mivel azonban főként itthon eszünk és én készítem az ételeket nem jelent gondot egyáltalán és egyébként is sokfajta nemzeti konyha képviselteti magát a fővárosban, ha étteremben szeretne enni az ember.

Innen folytatom majd a gondolatokat.

*Omán alapvetően száraz szubtrópusi klímával rendelkezik

Advertisements

7 thoughts on “Omán – az első hét tapasztalatai

 1. Örülök, hogy pozitívak az első benyomások! :) Bár azt tudtam, hogy hol található az ország, eddig nem sokat hallottam róla és nem gondoltam, hogy ilyen dinamikusan fejlődik és ilyen sok az expat. Elmosolyodtam a medence hűtésén, de ilyen állandó melegben nem csoda. :) Örülök, hogy Daninak is sikerült jó iskolát találni!

 2. Örülök, hogy ilyen jók az első benyomások! :) Nagyon klassz lehet az állandó meleg, nem is lesz szükségetek téli kabátra. :)
  Én sem tudtam, hogy ennyi expat él Ománban, de akkor biztos tud valamit, ha ennyien költöznek oda.
  Bármennyit is maradtok, minden nap, minden hét ajándék! Az égiek meg majd eldöntik a többit.
  Mesélj még sokat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s