The very best of Spain – Spanyolország legszebb helyei – ujra posztolva

Espana

2013. Juni 26.

Sokat gondolkoztam már rajta, hogy Spanyolországot tekintve mik voltak a legkiemelkedőbb és legnagyobb meglepetések, amire nem számitottam, és amiből rengeteg van, igy nagyon nehéz, mert alsóhangon is úgy érzem, hogy 1000x szebb az ország, mint amire mi legszebb álmainkban is gondoltunk volna anno. Ezt a kijelentésünket pedig az elmúlt évek spanyol felfedező útjainkra alapozzuk, mert az a két korábbi  spanyol út, amit azelőtt tettünk, hogy ideköltöztünk volna, nem hagyták a legjobb benyomást bennünk. De az élet felajánlott még egy lehetőséget, hogy rektifikálhassuk ebbéli nézetünket.

Norte1

Időközben rájöttem, hogy az ember attól tart, fél és előítéletes leginkább, amit valójában nem ismer, csak felszínesen vagy csupán hallomásból! Amiről a legkevesebb személyes tapasztalata és információja van. Én például számos olyan országra képes vagyok magamat rábeszélni, amit elsőre élből söpörnék le az asztalról, de ismerem magamat és helyette adok inkább időt és lehetőséget, hogy alaposan utána nézzek egy-egy új helynek és ezzel együtt változzon a véleményem. Az egyik legártalmasabb dolognak a negativ sztereotípiákra történő alapozást tartom, hogy azalapján hozza meg bárki is a döntését, hogy neki induljon vagy sem egy új helynek. Bár minden sztereotípia mögött van vmilyen szintű valóságalap, különben nem váltak volna azokká, de ezalapján akkor sem érdemes elhatárolódni egyetlen helytől vagy élménytől sem, különben számtalan izgalmas helyet leírhat az ember saját érdektelenségéből adódóan, anélkül, hogy valóban adott volna rá esélyt, hogy jobban megismerje az adott helyet. Ha annak idején nem álltam volna nyitottan Dél-Korea iránt, hanem hittem volna az első körben elém került negatív sztereotípiáknak, akkor valószínűleg sosem indultunk volna neki, hiszen a legtöbben, akiket ismertünk sem értették a döntésünket. Szerencsére azonban nem másoknak hanem az embernek magának kell döntéseket hoznia a saját életével kapcsolatosan, anélkül, hogy bárkinek is magyarazkodással tartozna. Folyamatosan változik az ember, s a nézetei is vele együtt, ahogy egyre többet ismerünk meg a világból, annál inkább adatik meg a lehetőség, hogy nyitottabbakká, elfogadóbbakká es megértőbbekké váljunk!

Spo

És akkor alább leírom, magam nevében nyilatkozva, amik a legjobban megfogtak az országból az elmúlt évek során.

A Kanári-szigeteket tekintve Lanzarote volt úgy érzem a legkülönlegesebb a maga Holdbéli tájaival és lenyűgöző színeivel, ugyanakkor Fuertaventura fantasztikus tengerpartjai szintén megannyi kellemes élményt és látványt tartogatnak. S bár Gran Canaria is gyönyörű rendkívűl változatos klimája és tájainak köszönhetően, de ha egyet kellene választani a szigetek közül, talán Lanzarotéra szavaznék.

A Balear-szigetek közül Ibiza és Formentera voltak számomra a legnagyobb meglepetések, talán az egész országot tekintve is, Észak-Spanyolország mellett! Mallorca is gyönyörű, kell hozzá szerintem legalább 2 hét, hogy alaposabban be tudja az ember járni, de Ibiza és Formentera élménye szinte mindent überelt nálam!

Ibiza es Formentera

Az Iberiai-félszigeten belül pedig egyértelműen Észak, Észak, Észak-Spanyolország! Mára már valószínűleg senki nem lepődik meg ezen, mert hatalmas Észak-Spanyolország rajongó vagyok, a meseszép tájakkal, misztikus, legendákkal átszőtt helyekkel, amilyen szépeket talán álmainkban sem lát az ember. A legnehezebb, ha a négy autonómiai régió közül kellene választanom, mert Baszkföldet, Asturiast, Cantabriát és Galíciát is a világ legszebb helyei közé sorolom! A Picos de Europa hegyei pedig az olaszországi Dolomitok élményével vetekszenek. Talán Asturias és Cantabria az a kettő, amit mégis kiválasztanék a négy közül, de az összes északi régió könnyen bejárható hiszen egymás mellett helyezkednek el!

Costa Blanca

Kelet-Spanyolországban Costa Blanca, azon belül is Moraira, Javea és Altea környéke nyerte el egyértelműen a tetszésünket, amit az is mutat, hányszor jartunk ott az évek során – Moraira nyugodtan második otthonunk is lehetne Madrid mellett.

Dél-Spanyolországot tekintve pedig a két legkellemesebb élményt Costa de la Luz es Cabo de Gata partjai okozták. Az andalúz embereknél egyébként is kevés ennyire kedves és gyerekszerető embert ismertünk meg Europán belül, de ez igaz az Asturiasban és Cantabriában megismert emberekre is! Sevilla, Granada és Cordoba gyönyörű hármasából nálunk Sevilla viszi a pálmát, bár Granada Alhambrája megint külön lapon említendő, olyannyira lenyűgöző – ahogy a mondás is tartja, aki nem látta Granadát, az nem látott semmit! Mondom én, hogy nehéz döntés ez, de már belevágtam, és attól, hogy kiemelek párat, még közel sem azt jelenti, hogy a többit nem érdemes felkeresni, sőt! Csupán ezek azok, amik abszolút levettek a lábamról! S végül, ha már Andalúcia, akkor Garganta del Chorrot meg kell említenem, mert szintén nagyon különleges élmény volt felkeresni a helyet!!

Madrid

Élni viszont nagyon örülünk, hogy Madridban élhetünk, elsősorban a lehetősegek tárházának köszönhetően. Mert az ország minden szépségével együtt is, itt, a fővárosban érezzük otthon magunkat, amit szívesen egészítünk ki a rendszeres felfedező körútjainkkal, igy biztosított az az érzés is, hogy nemcsak Madridban, de Spanyolország egészében élünk! Nagyon szeretem a madridi négy évszakot, a hosszú fél évig tartó nyarakat, a rövid enyhe teleket és az ezernyi színű tavaszt és őszt, amit a város nyújt. Ha kellemes négy évszakos klímára vágyunk, akkor azt itt megtaláljuk.

Ez a poszt lehetőséget adott, amellett, hogy megírásra kerülhetett íly módon az ÓDA SPANYOLORSZÁG SZÉPSÉGEIHEZ, arra is, hogy összeszedjem a szerintem legszebb és legkiemelkedőbb részeit az országnak, s belinkeljem ezeket újra, remélve, hogy ezáltal kicsit átláthatóbbá teszem a spanyol élménybeszámolóinkat. Természetesen teljesen szubjektív ítélet alá esnek, de ez szerintem rendben van így – mindenkinek legyen meg a saját véleménye, és azt ossza meg bátran :-)

Spain2

11 thoughts on “The very best of Spain – Spanyolország legszebb helyei – ujra posztolva

 1. Mint mindig, most is gyonyorkodom a fotoidban! Csodalatos az osszefoglalo az orszagrol, es csodalatosak hozza a fenykepek.
  Ha egy kicsit “leeresztek”, csak megnezem a kepeket es olvasgatom a blogodat, es azonnal feltoltodom. Koszonom!

 2. Öröm volt újranézni azt a sok szépséget, amit bejártatok. Külön öröm, hogy néhány helyen én is veletek voltam. Köszönöm nektek!

 3. szia. Ha hozzáadhatok a listához egy kis andalúziát még :) Cádiz ősi városa, valamint a castillo de san sebastian, ahol besétálsz az óceánba, hogy onnan nézhess vissza a városra nálam nagy kedvenc volt. De egyértelműen a Cádiz alatt elterülő playa cortadura a kedvenc helyem, ahol mindig más volt az óceán, hol magasan álló vízzel, akkora széllel, hogy elvitte a kalapunkat, apálykor meg a sok kis zátonyszikla mind felszínre kerül.

 4. Szia, koszi, hogy megosztottad a te kedvenceidet is!
  Eszakon nekem minden tetszik, nincs is olyan, ami eddig ne tetszett volna, pedig sokat jartunk arrafele is. San Sebasitan is alomszep, nem veletlen tartja sok spanyol is a legszebb spanyol varosnak!
  Cadiz mar nekunk kevesbe jott be, legalabbis a tobbi gyonyoru spanyol varoshoz kepest. Bar Costa de la Luz partjait nagyon szeretjuk mi is, a mi kedvenceink Tarifa kornyekere esnek, a hosszu homokdunes reszeknel, ahol a karacsonyi fotok is keszultek tavaly: https://sunnywalk64.wordpress.com/category/living-in-spain/utazasok-spanyolorszagban/spanyol-tengerpartok/costa-de-la-luz/
  Te is esetleg itt elsz valahol Spo-ban?
  Tovabbi szep nyarat!

 5. szia! Már nem, tavaly elköltöztünk. Sevillában éltem, azért a dél-nyugat Andalúzia szeretete.
  Azt még mondani akartam, hogy a Despenaperros parkot ismeritek? az is szép.
  Cadizba nagyon sokat jártunk, fürdeni, vagy csak úgy a partra. A cortadura azért volt gyönyörű, mert sziklák vannak a víz alatt és apálykor, mikor a tenger visszahúzódik, előtűnik minden, nagyon szép, azt nagyon szerettem.

 6. Andaluzia nagy resze tenyleg olyan, mintha az ember egy mesekonyv lapjaira kerulne, annyi latnivalo van, akarcsak az eszaki reszeken.S bar teljesen kulobozoek, megis egyforman a varazsuk ala kerul az ember. Nerja es kozvetlen kornyeke is nekem meseszep a tengerrel es a dimbes-dombos ‘toszkanai tajjal’. Megertem a helyieket, ha nem utaznak annyit kulfoldre, hiszen orszagon belul mindenkuk meg van. Gondolom nem volt olyan egyszeru hatrahagyni Andaluziat, sok szep elmenyt szerezhettel te is a kint toltott ido alatt.
  A parkot, amirol irsz, szerintem nem ismerjuk, meg nem jartunk ott. Annyi gyonyoru parkjuk is van, hogy szerintem egy elet keves ra, hogy bejarja az ember az osszeset :) De megneztem kepen, nagyon szep tenyleg! Ha meg egyszer talan ugy alakul, hogy arrajarunk, akkor beterunk :-) Koszi a tippet! Nyugodtan adhatsz meg delrol :)

 7. Szia :) hamarosan utazni fogunk Madridba, de ahogy néztem a lehetséges járatokat elég későn fogunk érkezni. A reptérről a városba jutásra mit tudsz ajánlani? Viszonylag sok csomaggal utazunk a gyerekek miatt, így valami kénylemes megoldást preferálunk első körben… Viszont nem tudom mennyire bízhatunk különböző szolgáltatokban, pl találtuk ezt a transzfert http://transfers2airports.com/madrid-airport de nem tudjuk eldönteni, hogy az e amit akarunk…. Köszönöm a segítséget!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s