‘Turorudi’ kolesbol :-)

Dani legnagyobb oromere hazikeszitesu turokolesrudi volt a mai ebed utani desszert. Az alapotletet Greta kolesbol keszult turogomboca adta (szuper video a kesziteserol linkelve:), amit mi csupan annyival fejlesztettunk egy kovetkezo szintre, hogy egyenesen turorudi keszult belole :-) Szerencsere semmi koze a tartositoszerekkel tomott magyar turorudihoz – lehet en voltam es vagyok tovabbra is az egyetlen kulfoldon elo magyar, akinek sosem hianyzott a turorudi, de amiota Dani megvan, egyenesen Halat adok, hogy itt nem lehet kapni!!! Konkretan visszajon az emlekeimben, a mar 15 evvel ezelotti jotanacs, amit a legtobb orvos ismerosunk ajanlott, hogy turorudit ne vegyenek a gyereknek, mert egy, hogy turot nem latott a rudi, viszont annal tobb tartositoszert – annyit, hogy ok egyaltalan nem csodalkoztak, hogy nem tudjak kulfoldre vinni ezt a ‘remek jo magyar szabadalmat’ – azota tudok rola, hogy mar kaphato bizonyos orszagokban… Igy nekunk mar gyerekkorunkban is elsosorban anya keszitette hazilag turobol es etcsokibol a rudit, amit mi is szerettunk, mint tenyleg a legtobb gyerek. Dani, 3 evesen kostolta szerintem eloszor az otthoni rudit, es persze bejott az ize… igy az elejen az itteni ‘requeson’ turo felesegbol keszitettem neki itthon ‘rudi potlot’ nagyon ritkan, de miota nem eszunk, csak novenyi tejtermekeket, azota ez volt az elso alkalom, hogy rudit keszitettunk es csak azert teszem fel a blogra, mert tenyleg nagyon jo lett! A koles megfozve, nyirfacukorral es citrommal pontosan olyan izt ad, mint a hajdani turo, csak annal is finomabb, nem beszelve a koles egeszsegesen taplalo tulajdonsagairol. A koles ugyanis igen sok kovasavat tartalmaz, fluort, kent, foszfort, vasat, magneziumot, kaliumot, cinket stb. Kulonosen gazdag B-vitaminokban: B1, B2, B6, B17, valamint pantotensavban es nikotinsavamidban. Tobbet a kolesrol ITT olvashat, akit erdekel.

Szoval miutan megfoztem a kolest, rizs-kokusz tejben, pici nyirfacukorral, majd a vegen mar csak vizet ontottem hozza, hogy teljesen megpuhuljon, amitol allaga a turora emlekeztet, vartam egy kicsit mig kihulik, majd hozzakevertem egy bio citrom lereszelt hejat, belefacsartam a levet is, es enyhen vizes kezzel egyreszt gombocokat, masreszt rudiformakat gyurtam belole, aminek egyik felere fahejas joghurtos ontet kerult Karesz szamara, a masik reszere pedig 75%os etcsokit olvasztottam a tetejere, amit magam szamara meg malnaval is megdobaltam :-) Mind a harmonknak nagyon bejott :-) Mindket fiu szereti a csokis dolgokat, igy van meg par egeszsegesebb etcsokis receptem, amit majd amikor epp keszitek, felteszem, ha el nem feledem ;-) Nem feltetlen kell lemondani az ilyen inyecsegekrol sem attol, ha az ember egeszsegesebben szeretne elni, idonkent az ilyen desszertek abszolut bevalhatnak :-) A raw vegan desszertek is mind istenien finomak, bar abbol Dani egyelore nem eszik – de azzal biztat bennunket, hogy majd ha picit nagyobb lesz, akkor elkezdi enni azokat is :))) Addig marad a szuloi turelem es jo peldamutatas ;-))

9 thoughts on “‘Turorudi’ kolesbol :-)

  1. Hmmm nagyon nyami!!!
    Nem is tudtam hogy a túrórudi ilyen rossz… tényleg nem látott túrót? Mekkora csalás már.
    A fenti fehér tál tartalmát úgy ahogy van, el tudnám képzelni reggelire… ;)
    Köszi a receptet!!!

  2. Ó, végre, végre, szóval neked sem hiányzik a túrórudi!!! :) Azt hittem csak velem van a baj, sosem értettem mi ez a túrórudi őrület. A te túrórudid és Greta túrógombóca viszont tetszik, mindenképpen kipróbálom.

    Múlt héten írtam emailt, megkaptad?

  3. En sem tartoztam soha azon kulfoldon elo magyarok koze, akik hianyoltak volna akar a turorudit, akar a magyar konyha nehez eteleit. Amikor hazamentunk regebben latogatoba, annak idejen jol esett egy kis paradicsomos toltott paprika vagy bableves, de kulfoldon max akkor foztunk magyarosat, ha mas nemzetisegu barataink nagyon szepen megkertek bennunket, de akkor is inkabb csinaltam vmi konnyebb magyar etelt. Viszont annal nagyobb orommel vetettuk bele magunkat mindenhol az ujabb es ujabb kulinaris elmenyekbe es igy sajatitottam el mind a koreai, japan, vietnami, indiai, indonez, vagy epp spanyol/mediterran konyha altalunk megszeretett eteleiknek elkeszitesi modjat. Pl indiai zoldseges curry-ket most is szivesen keszitek, akar csicseriborsobol, akar tempeh-hel keverve, vagy edesburgonyaval, vagy a lencses dhal-okat is imadom…stb meg igy vegankent/vegetarianuskent is boven van valasztek, sot azt kell mondjam, sokkalta szinesebb lett a paletta miota igy etkezunk, mert orom es hala a fozes is, es tobb az ihlet is! Raadasul sokkal konnyebben emeszthetobbek, taplalobbak es tobb energiat adnak ezek az etelek. de azert igyekszem nagyobb hanyadaban frissen enni a gyumolcsoket es zoldsegeket, hogy minel tobb vitamin, asvanyi anyag, es minden termeszet adta josag felszivodhasson :)) Hatlamas erzesre is a kulonbseg!! Az egesz vilag meg szebbe valt, pedig eddig is kepes voltam azt a mennyisegu szepseget eszrevenni a vilagban, ami megtalalhato…
    a valasz mar folyamatban! sikerult megcsinalni az internetunket!! csak ki kellett irnom magambol es tobb honapi internetlenseg utan ujra online vagyunk tenyleg :))

  4. Vera, a szívemből szóltál most is. :)
    Amikor Ádámmal először találkoztunk életünkben, ő már vega volt, bennem meg a szándék éppen kikristályosodóban volt. Akkor Ádám is pont azt mondta, amit ti is tapasztaltok, hogy meg fog előttem nyílni egy új és végtelen színes világ, csakugyan így lett. A másik, hogy vége lett annak, hogy étkezések után punnyadtnak éreztem magam, a vega ételek felfrissítenek, energiával töltenek fel. :)
    Persze nekem könnyebb volt húsevőból hirtelen fejest ugrani vegaba, mert Ádámnak nemcsak több éves tapasztala volt ezen a téren, hanem imád főzni, neki ez alkotás. Fantasztikusan tudja reprodukálni az ázsiai vagy éppen a mediterrán konyha remekeit, de emlékszem egyszer egy olyan arab vacsorát készítettünk, hogy a vendégeink, akikkel nem régi volt az ismeretség, a vacsora végén csodálkoztak rá arra, hogy mi vegák vagyunk és a több fogás ‘lakoma’ nem tartamazott húst.
    Ó, és a fantasztikus színkavalkád, amit a gyümölcsök és zöldéségek kínálnak. Én mindig megtáltosodom tavasszal a piros gyümiktől, most meg itt van sütőtök szezon a gyönyörű narancsos színével… Nekem még a krém levesek a gyengéim, imádom őket, és liter számra készítem. :) A magyar ételek közül a töltött paprikát illetve káposztát is lehet vega módra készíteni, nagymamáim receptjein csak kicsit módosítok, hús helyett apróra vágott zöldségekkel, gombával készítem, isteni tud lenni, de inkább télen vágyom rájuk. :)

  5. Mennyire szuper, hogy Adam is ennyire kreativ fozomester! Nalunk kettonk kozul csak en szeretek alkotni a konyhaban, de a smoothie es juice keszitesben mar Karesz is otthonosan mozog :D Amugy en is pont tervezem, hogy kiprobaljam majd a hidegebb napokon a toltott paprikat es kaposztat vegan valtozataban :)) Ki fogom probalni gombaval, meg paradicsommal meg rizzsel, esetleg teszek bele apro tempeh darabokat is majd…Sot, anyanak egybol eszebe is jutott, hogy amikor Szabolcs megyeben jartak ott a toltott kaposztat eleve hus nelkul keszitettek, mert arra ugye nem tellet – de akkoriban meg nem is leteztek olyan nepbetegsegek, mint ma, teljesen elterjedt formaban. Egyre tobb forrasbol hallom azt is, hogy konkretan a rakos betegeknek az elso, amit ajanlanak az az, hogy hagyjanak fel teljesen a husevessel, ha kepesek ra es meggyogyulnak…ezt a hozzallast otthon mennyire tapasztalod? De mar tobb szaz testimonialt olvastam arrol, hogyan gyogyultak ki teljesen cukorbetegsegbol, vastagbel gyulladasbol, sziv es errendszeri, rakos daganatos betegsegekbol es semmi mast nem kellett hozza tenniuk, csak elhagyni a hust es minel tobb gyumolcsot, zoldseget es zoldet fogyasztani nyersen, es vegan eteleket fozve. Annyira valtozatos tenyleg, es az egesz vilag konyhainak palettajabol lehet valogatni. En minden nap mast fozok, es imadom!!! Ma mar imadok elmenni vasarolni is (elotte nem szerettem), mert a friss zoldseges es gyumolcsos pultnal lehetek, ami megannyi ihletet ad azonnal, hogy mit keszitsek belole. :)) egyszeruen fantasztikus ez az eletforma es orulok, hogy erre meg a 30as eveink elejen tertunk at, es azert, mert elkezdtunk hallgatni a belso osztonunkre!!! Hiszen a gyerek sem ugy szuletik, hogy husra vagyna! Ha beadnak egy kicsi melle egy nyulat meg egy almat, nem a nyulra veti magat ra, ha megehezik…azzal jatszik, es az almat eszi.. es ez igy termeszetes!

  6. Ja es meg reflektalva arra, hogy te is mar gondolkozoban voltal a vegetarianizmust illetoen, amikor megismertetek egymast Adammal – nagyon sokat segit, hogy ha mindket fel nyitott ra es megtalalja benne igazi onmagat – mert ez a fajta eletmod ebben is segit – boldogan, felszabadultan, felelem nelkul elni, es mar anelkul a buntudat nelkul, hogy nem jarul az ember hozza a kegyetlen allattartashoz, az allatok elpusztitasahoz, hanem megtanulja ertekelni a kornyezetet, a benne elo osszes elolenyt!!! Mert ez nem csak az egeszsegunkrol, es kozerzetunkrol, de a Fold joleterol es bekessegerol is szol. Ahogy Pythagoras fogalmazott:
    ”For as long as man massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seed of murder and pain cannot reap joy and love.”

    Teljesen egyetertek…

    Az meg, hogy mindketten orvosok vagytok es szakmailag is pontosan tudtatok, mit adtok ezzel a testetek szamara, hogyan gazdagitjatok vele az eleteteket, ez kulon csodalatos! En is, miota attertunk erre az eletmodra napi szinten tanulok a taplalkozastudomanyrol is mindenfele vega/vegan/raw vegan iranyzatbol es minden nap racsodalkozom, hogy lehetseges az, hogy alapveto dolgokat nem tanitanak meg nekunk a szocializalodasunk soran a helyes taplalkozasrol, megfelelo sorrendben elfogyasztott etelek fontossagarol, a tapanyagtartalomrol, hogy mire van az emberi szervezet optimalis mukodesehez szukseg, de arrol sem, hogy mennyi midnenben kulonbozik az ember es egy ragadozo felepitese… errol is eppen folyamatban van egy poszt mar, filmmel es nemi tampontot ado forditassal egyutt… ugy erzem, amit en magam is megtanulok az utam soran, erdemes megosztani masokkal is…

  7. Édesanyádnak teljesen igaza van. :) De egyébként a világ más területein is ott vannak ‘töltött levelekben’ készült ételek pl. a török-arab területeken a töltött szőlőlevél, s abban sincs hús.
    Azt gondolom, hogy ma már, ahogy korábban is írtam, a hús és bizonyos rákfajták kialakulása közötti kapcsolat egyre világosabb. Persze nem szabad és nem lehet senkit sem a húsmentes étkezésre rábeszélni, ha már valaki képes a húsfogyasztását mérsékelni, a napi szintű húsfogyasztásról leszokni, sokat tesz az egészségéért. Ma már tudományos publikációk ezrével elérhetők itt a neten, és én úgy látom, aki akar, az utánaolvas, sőt cselekszik is, vagyis mer változtatni.
    A gyerek-nyúl-alma példád teli találat!!!! Azt hiszem idézni foglak, amikor tágra nyílt szemekkel kérdezik tőlem: ‘és az ikrek is vegák’.

  8. Igen, mondjuk nekem a szolo levelbe csomagolt batyuk pont nem jonnek be, de a kaposztaba vagy mangoldba igen :) Es valoban rengeteg tanulmany, mint ahogy a China studyban is irnak rola, meg a rengeteg alkutatasokban kimutott eredmenyeket es osszefuggeseket olvasva is eleg egyertelmu, es errol egyre tobben szereznek tudomast – szerencsere. Viszont abszolut en is azt vallom, eroszakkal senkit nem szabad rabeszelni, de egy alternativ utat, peldat mutatni lehet, hogy lehet gyogyszerek, betegsegek es fajdalmak nelkul is elni, boldogan, energiaval teli teljes eletet! Mindenkinek magaban alakul ki a valtozasra valo igeny – ahogy ez velunk is tortent, es amiert halas vagyok! Hiszen mindenki maga felel a sajat egeszsegeert es eleteert, es hogy hogyan szeretne azt leelni…
    A nyuszis-alma peldat en nagyon sok helyen olvastam, de nekem is egybol megragadt, mert annyira egyertelmuen kiadja a lenyeget :-)
    A fiuknak amugy egyszeru volt az ovodaban elintezni, esetleg megmagyarazni, hogy nem esznek hust, vagy esznek bent?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s