Mark Bittman: What’s wrong with what we eat?

Ujabb videot ajanlanek, ujabb megkozelitesbol, ami a taplalkozas es gondolkozas helyes iranyat illeti! Raadasul egy kivalo TED talk videorol van szo. A TED oldalarol (Ideas worth spreading) valoszinuleg mar mindenki hallott, ami egy ingyenesen elerheto inspiracios oldal, ahol a vilag legkreativabban gondolkozo eloadoitol hallhatunk beszedeket, szamtalan temaban! Mi is tobb eve lelkes nezoi vagyunk az inspiralo elodasoknak. A vilag egyik legnagyszerubb oldala, amit meg 2007ben inditottak, es olyan gyorsan elterjedt a vilagban, hogy ma mar milliok nezik vilagszerte! Ma mar a videokhoz kozel 40 nyelven elerhetoek a forditasok, amik lehetove tettek, hogy az angolul nem beszelo emberek koreben is elterjedhessen az oldal es eljussanak mindenkihez az eloadasok uzenetei! ”TED talks oldal misszioja, nem mas, mint szenvedellyel hinni a kreativ otletek erejeben, melyek kepesek valtozasokat hozni az emberek attitudjeben, eleteben, es vegsosoron az egesz vilagban!” A vilag legnagyobb globalis kozossege, ami a vilag minden tajarol varja azokat, akik egy melyebb megertest szeretnenek kapni a vilagrol es arrol, hogyan mukodik a vilag maga!

Abban teljes az egyetertes mindenki reszerol, hogy amikor az egeszseges taplalkozas alapjairol beszelunk, akkor elsokent gyumolcsokrol, zoldekrol es zoldsegekrol beszelunk, es senki nem emlegeti fel az allati eredetu dolgokat. Mark Bittman, New York Times ujsagiro, bestselling szakacskonyv iro es tv-s szemelyiseg, aki tobb, mint 30 eve foglalkozik a ‘home cooking’ temaban a fozessel, es etelekkel, (nem vegetarianus!) az elmult 1-2 evben komolyan elkezdte foglalkoztatni az egeszseges taplalkozas helyes iranya…errol beszel ebben a videoban 20 percben!

Ime, reszletek az eloadasbol, a mellekelt magyar forditas alapjan, amit Ildiko Feher csinalt:

”Az energiatermeles utan, az allatallomany a masodik legnagyobb kozremukodoje a legkort megvaltoztato gazkibocsatasnak. Az osszes uveghazhatasu gaz kibocsajtas kozel 1/5enek termeleseert az allatallomany felelos – tobbert, mint a fuvarozas! Namarmost, viccelhetnek a tehenek szelessegerol, de a metan 20x olyan mergezo, mint a szendioxid, es itt nemcsak a metanrol van szo. Az allatallomany tobbek kozott az egyik legnagyobb bunos a folderoziot, a levego – es vizszennyezest, illetve az allat- es novenyvilag valtozatossaganak eltuneset illetoen. Es van meg tobb minden. Az antibiotikumok felet nem embereknek, hanem allatoknak adjak!

Vitathatatlan, hogy az un ”eletvitelbeli betegsegek”, mint a cukorbetegseg, szivbetegseg, agyverzes es nehany rak, mind olyan betegsegek, melyekbol a nyugati vilagban sokkal tobb van, mint a vilag barmely mas reszen. Ez az eredmenye a nyugati tipusu etkezesunknek. A hus, tejtermekek es finomitott szenhidratok iranti igenyunk – a vilag peldaul 1 milliard uveg kolat fogyaszt naponta!!! – mindezek utani igenyunk, nem szuksegunk, hanem az, hogy ezeket akarjuk – vezet oda, hogy sokkal tobb (megj. ures!) kaloriat fogyasztunk, mint amire szuksegunk van. Es ezek a kaloriak olyan etelekben vannak, melyek okozzak es nem megelozik a betegsegeket! … Azt terjesztettek es biztositottak felole, hogy minel tobb hust, tejtermeket es csirket eszunk, annal egeszsegesebbek leszunk. Nem igaz! Az allatok tulfogyasztasa, es termeszetesen a gyorskajak jelentik a problemat, mindazzal egyutt, hogy jelentektelen merteku novenyi tapanyagot fogyasztunk. Jelenleg nincs idom felsorolni a novenyi tapanyagok (megj. zoldsegek, zoldek es gyumolcsok) elonyeit, de a bizonyitekok azt mutatjak, hogy nem a gyumolcsok es zoldsegek osszetevoi, hanem maguk a gyumolcsok es zoldsegek szamitanak! Nem a beta-karotin, hanem maga a repa fontos! Vilagosan bebizonyithato, hogy a gyumolcsok es zoldsegek kedvezoen befolyasoljak az egeszseget. Jelenleg erre elsopro bizonyitekaink vannak! Minel tobb gyumolcsot es zoldseget esznek, annal kevesebbet fogyasztanak mas eteleket es tovabb elnek majd! Not bad.. De terjunk vissza az allatokra es a gyorsakajakra. Mi a kozos bennuk? Egy: egyikre sincs szuksegunk egeszsegunk szempontjabol! Nincs szuksegunk allati eredetu termekekre es foleg feherkenyerre es kolara nem! Ketto: mindkettot erosen propagaljak, termeszetellenes igenyt teremtve ezzel. … Harom: ezen termekek gyartasat kormanyugynoksegek tamogatjak, egy egeszsegesebb es okologikusabb etrend rovasara!

… kerem, ne ertsek felre, amit mondok. Szeretem az allatokat, es nem gondolom, hogy az a normalis, hogy iparositjuk a szaporitasukat, es hasznalati targyakkent termeljuk oket! De nem lehet az allatokkal jol banni, amikor 10 milliardnyit olunk meg belolul evente!!! Ez a szamuk, 10 milliard! Ha felfuznenk oket egy kotelre, a csirkeket, teheneket, disznokat es baranyokat 5x ernenek el a Holdig es vissza. ... es ez csak az Egyesult Allamok!! Miutan tul sok ilyen allatot fogyasztunk, ezzel uveghazhatast es szivbetegseket okozva, az allatokkal valo banasmod csak vmi olyan, mely elvonja a figyelmunket a lenyegrol! Inkabb meg kellene neznunk, mennyi allatot olunk meg azert, hogy megegyuk oket es azutan aggodhatunk azon allatok jobb sorsaert, amelyek megmaradnanak!.

…Sokunk ugy nott fel, hogy soha nem evett friss zoldseget, kiveve a nehai sargarepat vagy az alkalmi salatat. Jomagam – nem viccelek – nem ettem valodi spenotot v brokkolit 19 eves koromig! Kinek volt ra szuksege? A hus mindenutt ott volt. Mi is lehetne konnyebb, taplalobb vagy egeszsegesebb az egesz csalad szamara, mint bifszteket sutni? De eddigre mar a teheneket nem termeszetes modon tenyesztettek. Ahelyett, hogy fuevessel toltottek volna eletuket, amelyre a gyomruk ki lett talalva, szojat es kukoricat kellett enniuk. Termeszetesen ezeket a magvakat nehezen emesztik, de ez nem jelentett problemat a tenyesztoknek. Az uj gyogyszerek ”egeszsegesen” tartottak oket…pontosabban inkabb eletben tartottak oket…az egeszseg mar mas kerdes volt.

A farmoknak jaro juttatasoknak koszonhetoen, a mezogazdasagi uzletag es a Kongresszus kozotti egyuttmukodes miatt a szoja, kukorica es a marha kirallya valtak! Amihez hamarosan a csirke is csatlakozott a tronon. Ebben az idoben kezdodott el az etkezes es a bolygo pusztitasanak ciklusa, amelyre most jovunk csak ra. Ezt hallgassak meg: 1950 es 2000 kozott a vilag nepessege megketszerezodott! A husfogyasztas az otszorosere nott! Namarmost, vkinek meg kellett ennie ezt a sok cuccot, igy jott letre a ‘gyorskaja’. Es ez nagyon jol megoldotta a helyzetet. Az otthoni fozes maradt a mervado, de a minosege borzalmasan leromlott. Kevesebb etelt ettunk hazilag keszitett kenyerrel, desszerttel vagy levessel, mert barmelyiket keszen megvehettuk a boltbol…

Ugyanebben az idoben nok tomegei alltak munkaba es a fozes egyszeruen nem tunt annyira fontosnak, hogy a ffiak osztoztak volna ebben a teherben. Igy kialakultak a pizza estek, a mikrohullamu etelekkel toltott estek, a nassolo estek…stb Es a lista elen mi szerepelt??? Hus, gyorskaja es sajt! Mindaz, ami megoli Onoket!…

Bar mindannyian kulonbozo helyekrol jovunk, konstruktivnak kell lennunk ahhoz, hogy megvaltoztassuk az emberek gondolkodasmodjat az ennivalorol! … Ahogy emlitettem az uveghazgazok 18%a az allattenyesztesnek koszonheto. Mennyi allatallomanyra van szukseg ennek termelesehez? A Foldon talalhato mezogazdasagi terulet 70%at hasznaljuk erre! A Fold feluletenek 30%a direkt vagy indirekt modon az allatok felnevelesere szolgal, amit megeszunk. Es ez a szam az elkovetkezendo 40 evben valoszinuleg megduplazodik majd. Es amennyiben a Kinabol kapott szamok valoban ugy neznek ki, ahogy azokat most latjuk, nem kell erre 40 evet sem varni. Semmi jo indokunk nincs arra, hogy annyi hust egyunk, amennyit elfogyasztunk. Es ezt valaki olyan mondja, aki boven megette a neki kijaro marhahust eleteben. A legaltalanosabb erv az az, hogy szuksegunk van tapanyagokra – bar atlagban ketszer annyi proteint eszunk, mint amennyit meg az ipari megszallott USDA is eloir. De figyeljenek ide – a szakertok, akik a betegsegek lecsokkentesere torekednek, nem ajanlanak felnott fogyasztasra tobb, mint 25dkg hust hetente!!! …mennyit eszunk naponta? 25dkg-t. De akkor nincs szuksegunk husra, hogy nagyok es erosek legyunk? A huseves nem letfontossagu az egeszseg szempontjabol? A gyumcsolokben es zoldsegekben gazdag etkezes nem fog bennunket istentelen, puhany liberalisokka valtoztatni?…

De nem, amennyiben szteroidokkal pumpalt futballjatekosok is lennenk, a valasz akkor is nem!…

Nem azert eszunk allati termekeket, hogy elegendo tapanyagra tegyunk szert, hanem azert mert kialakult a rossz taplalkozasnak egy kulonos formaja, mely megol bennunket. ..

Mind a halado, mind az elore-gondolkozo embereknek tenniuk es felkarolniuk kellene, egyuttesen a zoldseg es gyumolcsfelek fogyasztasanas noveleset! A sajat kezunkbe kell vennunk ezt az ugyet, nemcsak a jobb etkezest tamogatva mindenki szamara, de a sajatunkon is javitva. Es ez igazabol egeszen konnyu. Kevesebb hus, kevesebb gyorskaja, tobb novenyi taplalek! Ez az egyszeru keplet – egyenek igazi ennivalot! Az ennivalot igy meg fontosabba tehetjuk, nem pedig kevesbe fontossa, mindezzel magunkat is megmentve. Ezt az utat kell valasztanunk. Koszonom!” Source: TED Mark Bittman: What’s wrong with what we eat?

9 thoughts on “Mark Bittman: What’s wrong with what we eat?

  1. Vera, fantasztikus átalakuláson mentél és mész keresztül!!!!! Gratulálok, és hihetetlenül inspiráló vagy továbbra is! :) Alig győzöm a bejegyzéseidet elolvasni, kicist le vagyok maradva :)

    Csatlakozom Hozzád, a TED-t én is ajánlom mindenkinek. :)
    Mark Bittmann előadásával teljes egészében egyetértek. Annyit még hozzá tennék, hogy sokan bele sem gondolnak, hogy húsfogyasztás évezredeken át egyáltalán nem volt mindennapos, a világ bármely szegletét vizsgálhatjuk e tekintetben. A 20. század közepétől-végétől indult be ez az őrült húsfogyasztás. De elég, ha csak mindenki megkérdezi a nagyszüleit vagy dédszüleit, hogy hányszor ettek egy héten húst, és meg fog lepődni, heti 2-3x max.

    Egyébként én 10 éve vagyok vegetáriánus, és emlékszem, amikor el kezdtem vegaként étkezni, a családom, barátaim és orvoskollégáim igencsak hümmögtek, voltak enyhébb és igencsak éles kritikák…
    Aztán 2007-ben az Amerikai Gastroenterológus Kongresszuson közöltek egy olyan studyt, amelynek során az élethosszig tartó vegetáriánus étrend hatását vizsgálták a vastagbél daganat előfordulásában. 9191 (!) beteget válaszottak be a studyba, 5 éves nyomon követés történt. Az eredmény az volt, hogy az élethosszig tartó vegetáriánusok körében vastagbél carcinoma előfordulása 30-40 %-kal (!) kisebb volt. A colo-rectális carcinoma a 3. leggyakoribb daganat a világon, tehát mérföldkő ez a study. Ja, és az Evidence-based Medicine korát éljük, szóval a studyt követően a kollégáim attitüdje enyhült irányomban. :)

    Igaz, mikor terhes lettem, akkor ismét sokan megkörnyékeztek, hogy “most már ugye eszel húst”. Tisztába voltam vele, hogy mindenki jót akar nekem, ezért nem is haragudtam senkire. De én akkor már mélységesen biztos voltam az utunkban, és pontosan tudtam mivel teszek a legjobbat a pocakomban lubickoló két magzatunknak. A szülés előtt mindenki megnyugtatására készítettem egy labor kontrollt, minden értékem tökéletes volt. És 38. hétre megszülettek az ikrek egészségesen. Azóta 4 és fél évesek, csodálatosak, de nem folytatom, mert csak elfogultan és csöpögösen tudok róluk írni. :) Annyi leírok, hogy nekik evidens, hogy ha a kis kedvenc kutyusunkat nem esszük meg, akkor a többi állatot sem, és míg sok édesanya panaszkodik, hogy nem szereti a gyermeke a gyümölcsöt, nálunk ilyen gond nincs, habzsolják…
    Hú, most látom milyen hosszúra nyúltam.

    A legfontosabb, hogy Verám írj még sok ilyen bejegyzést is. Szuper a rálátásod és kitűnően adod át, élmény olvasni! :)

  2. Kriszti de jo ujra ‘latni’!!! :))) es honnan tudtad, hogy pont erre volt most szuksegem :)) Persze tudom en, es imadom az isteni idozitest!! es koszonom a kedves szavaidat es a mindig ertekes gondolataidat, amit megosztasz velunk!!! Nagyon-nagyon kivancsi lennek en is, hogy mi van veletek, mi minden tortent az elmult kozel fel evben, remelem majd megtudok vmi szeletkejet en is a torteneseknek :)))

    Aprilis utan tenyleg eltuntem a blogszferabol par honapra, de aztan juliusban volt egy intenziv beszamolos het, ahol mar elkezdtem irni az elmult egy evben lezajlo folyamatokrol nalunk is, tobbek kozott a Gone Greener poszt mozgatott meg a legtobbeket, legnagyobb oromomre! https://sunnywalk64.wordpress.com/2012/07/11/gone-greener/
    Mindegy, ki hol tart es honnan indul, az igeny szamit, ami az emberekben ott van es keszen all a valtozasokra! En is csupan a magam modjan szeretnek inspiraciot adni, mutatni, tobb oldalrol is, a legjobb szandekkal, legnagyobb odaadassal es leheto legnagyobb felkeszultseggel! Nem keves munkam, idom es energiam van benne, hiszen az elmult egy ev tenyleg ezekrol a dolgokrol szol nagyon intenziven nap, mint nap, es ugy erzem soha az eletben nem tanultam ennyi, de ennyi hasznos dolgot, mint tavaly oktober ota folyamatosan, amiert halat adok az egesz Univerzumnak es magamnak is!!! :)) Mindenkinek eljon az ideje elobb-utobb a valtozasokra, de az egyeni szinten dol el, hogy ki milyen iranyba indul el es meglatja, megerti-e melyebb retegeiben is a vilagot es sajat magat…
    Tudom, hogy ezeket az irasokat is pontosan azok az emberek olvassak el es jut el az uzenete, akiknek szukseges, akik eppen nyitottak ra, vagy akikben epp a mag ultetodik el. Hiszen velunk sem tortent ez maskent :) Minden apro hintes kozelebb hozott a valodi sajat utunkhoz es onmagunkhoz testi-lelki-szellemi szinten! Ma pedig mar csak amulunk mi magunk is a csodalatos valtozasokon es amit ezek a valtozasok magukkal hoztak az eletunkbe!
    Bizom benne, hogy tovabbi ertekes hozzaszolasokkal es megerositesekkel, vmint sajat tapasztalatok megosztasaval emeled a temak intenzitasat! :-)) Koszonom megegyszer!!!

  3. Es azt kulon jo latni, hogy mennyi, de mennyi orvos all a kutatasi eredmenyek mogott, es advokalja az allati eredetu taplalkozasi format, es hogy ma mar nem csupan elfogadott de kozismert, koztudott foaramlatu taplalkozasi formava valt! S hala az angolnak es az interneten elerheto ezernyi hasznos informacionak, amit tomegevel lehet fellelni, ha az ember a megfelelo helyen keresgel :-) De mar az amazon rendeleseink is megugrottak annyi anyagot, konyvet rendelunk a temaban :) es amit lehet most mar e-book formaban! Barmi sajat ajanlast is szivesen fogadok!!!

  4. Vera, ismét jövök-jövök, olvaslak, és természetesen hozzászólók, mikor kompetensnek érzem magam. :) Magunkról majd priviben írok.

    Hú, tényleg hihetetlen mennyire felforrt a levegő a Gone Greener bejegyzésednél. Ez teljesen összecseng azzal, amit én is tapasztalok a Gastroenterologián. Az emberek nem pusztán a panaszaikat mondják le, hanem étkezési és életmódbeli változtatásokkal kapcsolatos tanácsokra is kíváncsiak. Hihetetlen milyen sokan változtani akarnak a táplálkozásuk terén (is), az emberek többsége ma már végtelenül nyitott, egyre tájékozottabbak, ha nem is vegak szeretnének lenni, de látják, hogy a hús és készételekkel valami nagyon nincs rendjén, érzik saját felelősségüket, döntéseik súlyát, betegségeik megelőzésében, kialakulásában és kezeléssében is, kortól függetlenül, nemcsak a fiatalabb, de 70-80 éves betegeim is surfölnek a neten mélyebb tudásra vágyva.
    De ezt látni a Gastronómia területén is, az igényes gastro oldalak száma növekszik, sokan preferálják a piacokat, végre kitörhetünk a gulyás-pörkölt-tél-szalámi silány helyzetből, amivel évtizedeken be lehetett csapni az embereket, sőt még azt is mondták, hogy híres a magyar konyha. Igen, a 18-19. században lehetett magyar konyhaművészetről beszélni, mert fantasztikusan gazdag és fúziós volt, de a II. világháborút követően mély repülés kezdődött. Szerencsére vannak már szép számmal, akik a régi hírnevet megpróbálják visszaállítani.. Plusz rengetegen mozognak, élnek külföldön és pontosan látják a nemzetközi áramlatokat is.

    És, hogy miért fontos az étkezésbeli reform, mert ‘Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered’, mondta Hippokratesz!!!!! Egyszerű, tiszta, mindenki számára érthető bölcselet.
    Sajnos itt Európában nem maradt meg egy olyan évezredeken át ívelő orvoslás, mint az indiaiknak az Ayurveda, vagy a kínaiaknak és a tibetieknek a Hagyományos kínai illetve tibeti orvoslás. Ennek a 3 nagy orvosi tudásnak a mindennapi praxisába bele tartozik, hogy a betegnek betegség esetén vagy a betegséget megelőzendően ételt írnak fel ‘receptre’. De egy indiai anya is simán tudja, hogy egyszerűbb betegség esetén milyen ételt adjon a gyermekének, vagy milyen fűszerrel egészítse ki. Mert évezredek óta átitatja a társadalmat és generációról generációra öröklődik a tudás.
    Indiáról jut eszembe, curcuma. Most folyik egy olyan study a Leicester General Hospital-ben, melynek lényege, hogy dagnatos betegek kemoterápiája előtt 7 napon át curcuma tablettát adnak a betegnek. Mert korábbi kísérletek arra utalnak, hogy a curucuma anticarcinogen és a kemoterápia hatását is potencírozza. És még hány csodálatos fűszer van a világon, csak könyörgöm tegyük bele a mindennapi ételünkbe, hogy kifejthessék gyógyító és preventiv hatásukat!!!!

    Jövök még, bár nem vagyok raw vegan, de a receptjeidre is nagyon kíváncsi vagyok. A néhány perc alatt elkészíthetőkre különösen. :) A green smoothiek isteniek, imádom őket, nem vagyok még perfekt ezen a téren, szóval minden kombinációra vevő vagyok.
    S szerintem, most mikor írom ezeket a sorokat, már befutottál a célba. :) Veled voltam gondolatban, s szorítottam, várom az élmény beszámolót a futásodról is. :)

  5. Kriszti! Igen, megcsinaltam!!! es pont most ultem ide le, hogy leirjam az elmenyeimet!
    Nagyon koszonom, minden szavaddal csak egyeterteni tudok, es bizony a kurkuma csodalatos hatasairol mar en is sokat olvastam! Tervezek melyebben a temaba menni es irni egy-egy dologrol bovebben is – annyi, de annyi mondanivalom van, csak idot kell ra szentelnem – de en is ugy erzem, hogy megeri, mert azert az informaciokat sokkal egyszerubb angolul beszerezni es hozzajutni, es meg mindig van hiany mindezekben magyarul, ha barmivel is hozza tudok adni azzal, hogy leforditom oket es felhivom rajuk a figyelmet, es mar csak egy-ket ember elolvassa is mar megerte!
    Mi sem vagyunk raw-veganok, bar en nagy figyelemmel tartom a 80/10/10 mozgalmat mert nagyon inspiralo csapat, akit megismertem es csak tanulni lehet toluk is! Ezert mondom en is mindig, hogy nem kell semmifele elkotelezodni, de nyitottnak mindenre, amire csak lehet, annal jobb – hiszen magunknak adunk ujabb es ujabb lehetoseget a megujulasra es valtoztatasr! Egyebkent imadjuk a raw vegan desszerteket, annyira pikk-pakk megvannak, egyszeruek es finomak, es meg egeszsegesek is :)) De van egy ketto liszt nelkuli suti receptem is, amit a fiuk imadnak :)) Ma mar en is csak rizs, quinoa, mandula es csicseriborso lisztet probalok mindenhez hasznalni. meg azert boven benne vagyok a tesztelesekben en is, igy ha van ajanlott oldalad a temaban, szivesen veszem!
    A smoothiekat es a sok-sok frissen fogyasztott gyumolcsot szinten orulok, hogy bevettuk vegre ilyen mertekben a taplalkozasunkban es vannak olyan napok, amikor tenyleg nem kivan az ember semmi mast, csak a termeszet legtermeszetesebb es legszomjoltobb edes taplalekat, mint pl igy most a futas utan :)
    Szeretek mellette fozni is, mostmar csak vegan eteleket,ugyhogy ahogy megyunk lassan bele a teli honapokba le szeretnem a kedvenc vegan receptjeimet is irni :))
    A futasrol pedig mindjart irok!!!

  6. Köszönöm, hogy leírtad magyarul a videó lényegét. Én is egyre inkább megyek a vegán étkezés irányába, pl múltkor, amikor a páromnak húsos kaját főztem nagyon büdösnek is tartottam a húst. Néha ebédre (kb. havonta 1*) még előfordul nálam 1-1 hús, de pl. reggelire vacsorára már mindig csak hús nélkülieket eszem. Ja, és mi is imádjuk az avokádót, ma pl. éppen avokádókrémet fogok csinálni. A barna zsemle és kenyér sem jó?

    • Ildi – a forditas az nem az en erdemem, meg tobb ido lett volna, eleg volt ennyit bepotyogni, mivel masolni nem engedett, ezert tettem ki a forrast, hogy honnan van, ki forditotta. Ugy gondoltam, hogy fontos ezeket a reszeket magyarul is olvasni, ha vki nem tud olyan jol angolul. A legjobb eloadasokat es cikkeket mind angolul talalom, csak nagyon sok melo annyit leforditani… tervezek irni a masik oldalarol is – az allatok vedelmeben… engem nagyon elszomorit, hogy mennyien elunk ignoraciaban es ‘boldog tudatlansagban’ azt illetoen, hogy hogyan bannak az allatokkal…igyekszem pacifistan megfogalmazni az ehhez kapcsolodo gondolataimat, csak egy-egy tenyeket es a valosagot bemutato dokumentum film utan, mint amilyen az Earthlings is, ahol bemutatjak, hogy konkretan mi zajlik egy allatfarmon, mennyi szenvedesen es fajdalman mennek at azok a szerencsetlen allatok sirni tudnek a fajdalomtol :(((( dolgozom meg rajta…mert ezt felfogni nagyon nehez szamomra…
      A glutenrol itt talalsz egy nagyon jo irast: http://kimberlysnyder.net/blog/2012/01/26/multi-grain-vs-whole-grain-vs-whole-wheat/
      Konkretan nem alkalmas human fogyasztasra, de ido mire az ember tenylegesen ki tudja iktatni az etrendjebol, mert annyira igy lettunk mar szocializalva is. Bar joval kevesebbet, de mi is fogyasztunk meg. Vannak hetek, amikor szinte teljesen tudom mellozni – aztan van, hogy megkivanom es akkor megeszem – nem csinalok belole problemat (kithetazom;), teny, hogy odafigyelek, hogy csak modjaval tegyem es ha lehet inkabb alternativakat keresek ra. a kolesbol keszult kenyerrol jokat hallottam, de itt Spo-ban pl meg nem talaltam boltot, ahol lehetne kapni.

  7. Nagyon köszönöm, hogy bepötyögted ide a fordítást – sajnos az angolomon van mit fejleszteni :(
    Megdöbbentőek a számok, mind a környezetünk, mind a hamis, pénz mozgatta propaganda tekintetében. Nagyon tanulságos.
    Ledöbbentem hogy 19 éves koráig nem igazán evett friss, valódi zölséget. Hálát adok az égnek, hogy mamámék tanyán éltek, és növénytermesztéssel (persze állat is) foglalkoztak.
    Így van mihez visszatérnem… a cikkeidet olvasva, egyre nagyobb örömmel és elhivatottsággal.
    Például a férjem (és a testvére) sem tudja, hogy is néz ki a paprika vagy a paradicsom a kerben. Mármint maga a növény. Mutattam neki a még termés nélküli borkocskákat, és fogalma sem volt :(
    A cikk kapcsán még ez jutott az eszembe:
    Sajnálatosan húsfogyasztás a jólét mércéje lett. A gazdagok sok húst ehetnek, a szegényeknek nem telik… Ez a felfogás terjedt el, és mérgezi a világot. Ezért a 3. világ fejlődése kapcsán ez hatalmas probléma, most már ők is húsra vágynak… hiszen ezt eszi Amerika… akkor az csak jó lehet…

  8. Csodálatos dolgokról írtok a Krisztivel, s mélyen egyet tudok érteni veletek. Jó megélni, hogy miattam nem ölnek meg állatokat, s hogy ha kicsit is, de környezettudatosabb életet élek. Nem gondoltam volna, hogy az állatok tartása ekkora környezet-szennyeződéssel jár.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s