Benalmadena Buddhist Temple (Stupa)

A Costa del Sol-on ket nagyon szep stupat is talalni, az egyik, ahol most voltunk, az a Benalmadena-i. Gyonyoru kornyezetben fekszik a tenger felett egy magas domb tetejen. Fiatalabb, mint a zalaszantoi sztupa, ami 1992ben epult. A Benalmadena-i 2004ben, de a legnagyobbnak szamit Nyugat-Europaban, es fantasztikusan gyonyoru kilatast ad egesz Marbella es kornyekere. Belepven tradicionalis himalayai festmenyek diszitik a falakat, buddhizmusrol szolo konyvek es buddhista szerzetesek segitenek valaszokkal az erdeklodoknek. Rogton a bejaratnal ezen szavak fogadjak a latogatokat:

”Welcome to the Enlightenment Stupa – a Buddhist monument for peace, prosperity, harmony of the world and a place of meditation.”

Rendszeresen tartanak meditacios osszejoveteleket es a buddhizmus megerteserol szolo beszelgeteseket. A Stupa korul setalva, orajarassal egyezo iranyban, elmondhatjuk kivansagainkat, amik a buddhista hit szerint, a stupa kozvetlen kozeleben konnyeden valora valnak :-) A letisztult geometriai formak a negy alap elemen kivul tobb dolgot is hivatottak szimbolizalni: fold, viz, tuz, levego, ter, tudatossag…stb A stupak egyebkent egyertelmuen a ‘megvilagosodas’ elereset hirdetik az eletben a szenvedessel szemben. Jelenletukkel, azzal, hogy megepultek, konvertaljak a kulso valosagot, ami nem egy szenvedesekkel tele vilag valojaban, hanem epp ellenkezoleg, orom es boldogsag forrasanak helyszine. Mindezen felul vedelmi es beket sugarzo szerepuk is van, es igazi energia generatorok! Tukrozik az univerzalis alapelveket, mint harmonia es tokeletesseg, es arra osztonzik az emberi elmet, hogy vegre teljes kapacitasra ebredjen! Azaz elje az eletet teljessegben es tudatossagban!

Annyira szep es letisztult szerep :-))

Advertisements

3 thoughts on “Benalmadena Buddhist Temple (Stupa)

 1. Hú, micsoda szép poszt. :) Tetszik amit írtál a stupákról. :) Tényleg itt az érzés bennem, hogy Zalaszántó felé kiránduljunk egyszer a közeljövőben. :)

 2. Örülök ennek a bejegyzésnek én is!!!! :)
  Ennek a benalmadenai sztúpának Mo-n igazán a Mátra-aljában található buddhista központtal van ‘szorosabb kapcsolata’. Ugyanis mindkét hely buddhista közössége ugyanahhoz a tibeti karma-kagyü vonalhoz tartozik. És mindkét hely egyben meditációs központ is, ahol tanítások, gyakorlások, meditációk is folynak. A Moi központ a Mátra lábánál található festői környezetben, érdemes azoknak is arra kirándulni, akik nem elkötelezettei a buddhizmusnak, szívesen fogadják őket, be lehet járni az egész területet, meg lehet nézni a sztúpát, a templomot, még teaház is van…, most Húsvétkor úgy tudom szertartás is lesz a sztúpánál: http://buddha-tar.hu/a_sztupa.

  De, hogy milyen érdekes és előremutató a történelem… Andalúzia egy viharos történelmi hely. Az első jelentősebb hódítást ugye a mórok hajtják végre, foglalják le ezt a területet, igázzák le a a vízigótókat, és megteremtenek egy virágzó kúltúrát. Később a keresztény seregek űzik el a mórokat és a zsidókat. Majd a spanyol inkvizíció időszaka következik, a történelem egyik legsötétebb korszaka, amikor máglyák ezrei égnek persze nemcsak itt, hanem Európa nagy részén. És ezt még a spanyol konkvisztádorok Közép- és Dél-Amerikában végrehajtott rémtettei fejelik meg. Tehát egy ilyen véráztatta térségben, ahol sem a birodalmon belül, sem azon kívül, a gyarmatokon nem tűrtek meg más kultúrát, vallást, filozófiát, sőt porig rombolták azokat…, egy ilyen helyen a 21. században egy közösség úgy dönt, hogy itt Andalúziában tovább visz egy több ezeréves buddhista hagyományt-vallást-filozófiát, mely bölcsessége és toleranciája oly mértékű, hogy még az ellengségei irányában is együttérzést, könyörületességet tanúsít. Gyönyörű és izgalmas. :)

  Szép Húsvétot! :)

 3. Sziasztok! Nem voltunk, megint delen jartunk es megneztuk a masik sztupat is!!! Ha lehet az meg kulonlegesebb elmeny volt, mert tenyleg el van dugva egy hegy tetejen, ahova foldut vezet, fak koze bujtatva, gyonyoru kilatassal. Egy igazi kalachakra buddhista sztupa, amibol azt irjak a vilagon csupan 5 van! Fantasztikus elmeny volt, mert ugyan vegig szakadt eso, en egesz uton azt vizualizaltam, hogy pontosan a sztupa felett kitisztul az eg, amikor odaerunk es attor a nap! es pontosan igy lett!!! csodalatos szivarvanyok kozepette ragyogott a sztupa meleg napsutesben!!! egy elmeny volt!!

  Kriszta, mint mindig, koszonom, hogy megosztod a gondalataidat melyebben is, imadom olvasni!! A matrai remlik, hogy jartunk ott vmikor regen, de teny, hogy bennem a Zalaszantoi el melyebben.

  Szep Husvetot Nektek is!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s