”Reserve wines” – spanyol bor ajanlo :-)

D.O. Ribera del Duero Tinto Arroyo Reserva 2005

D.O. Somontano. Idrias Reserva 2005

D.O. Ca. Rioja. Conde de Valdemar Gran Reserva 2000

Vino reserva/reserve wine, felretett bor kifejezes eredetileg onnan jon, hogy a boraszok a legjobb, legmagasabb minosegu boraikbol felretettek, ahelyett, hogy eladtak volna oket. Ha tehat az ember egy rendes ‘reserve’ bort venne, akkor vagy a bor magas minosegere utal avagy az evjaratra, miszerint ezeket a borokat min. 3-5 evig erlelnek mielott eladnak oket.

Igertem korabban, hogy bemutatok par altalunk es spanyol baratunk altal kedvelt bort, na ez most nem az a poszt meg, mert ezeket a borokat meg karacsony, szilveszter es szulinap korul kostoltuk – akkor is kezdtem el irni roluk, csak aztan elmaradt a posztolas… mindenesetre ezek nem hetkoznapi borok, mar csak arukat tekintve sem ;-) Egyebkent egy mondatban az altalunk egyik legkedveltebb ‘hetkoznapi’ Rioja tipusu bor az az Alcorte, amit abszolut ajanlunk! Ez az, amit leggyakrabban veszunk, mert a ”napi egy pohar bor a hosszu elet titka” fajta nepi bolcsesseggel, ahogy itt a deli orszagokban tartjak nem vitatkozik az ember, mint ahogy Koreaban sem vitatkoztunk, hogy a hosszu elet titka az napi ‘kimchi’ eves :-) Ezekben igyekszunk alkalmazkodni ;-)))

Decemberben a fent emlitett harom nagy bort rendeltuk hazhoz (a es.letsbonus.com oldalon keresztul, ahol az akcio kereteben 50%kal olcsobban jutottunk hozza es meg ajandekba kaptunk egy profi 40 eurot ero bornyitot is!) A harom magasminosegu bor kozul, elsokent az Arroyo Reserva 2005 evjaratu uveget bontottuk fel, ami mar az elso par korty utan meggyozott bennunet teljes mertekben :-) Az csak kulon orom volt, hogy eppen Ildi is itt volt nalunk, igy ezt a nemes nedut, nemes lelekkel oszthattuk meg :-) Fogalmam sincs, hogy vajon otthon kaphato-e, de ha igen, akkor ajanlott kiprobalni :-)  Masodikkent az Idrias Reserva 2005 evjaratu borat kostoltuk. Ezt annyira nem emelnenk ki kulonosebben, bar ketsegtelen evjaratban veri az altalunk megszokott Alcorte-t, de izre nem… Utolsonak pedig a Valdemar Gran Reservat tartogattuk, amit vegul a szulinapomon bontottunk meg januarban es egyertelmu befuto lett a harom nagy bor kozul. Igazi alkalmi bor :-) Highly recommended!!!

Advertisements

One thought on “”Reserve wines” – spanyol bor ajanlo :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s