Edge of the World – Cape Finisterre

Ugy alakult, hogy Finisterrebe elobb mentunk, mint Santiago de Compostellaba, ugyanis aznapra nem fert bele A Coruña es meg Santiago is, mar igy is 400kilometeres utitervunk volt aznapra (a tobbi napon kevesebb): Pontevedra – Betanzos – A Coruna – Finisterre – kozeli partok vegul vissza Pontevedraba a szallasunkra. De mitol is kulonleges ez a hely?

Finisterre = Finis-terrae = ahol a Fold veget er. Utunk egyik legizgalmasabb pontja mindenkeppen a Costa da Morte, azon belul is Finisterre volt! Costa da Morte (Halal Partja) nevet onnan kapta, hogy az egesz partszakasz a nyilt oceannak van kiteve, nincsenek vedelmet jelento elszort szigetek vagy oblok, csak a kiszamithatatlan torvenyu ocean, ami rengeteg elsullyedt hajoroncsot rejt a viz melyen. Ezt a szakaszt kizarolag a legerosebb uszoknak ajanljak, hogy egyaltalan vizbe menjenek! A hely, kisse felelmetes hangzasa ellenere lenyugozoen szep! S nemcsak csipkes sziklas partja miatt, hanem itt talalhato a zarandok ut vege, a 0 kilometer, Finisterre-nel. Ez Spanyolorszag legnyugatibb csucske (ennel csak egy pont van Europaban, Cabo da Roca, Portugaliaban, ami 15meterrel nyugatabbra helyezkedik el Finisterre-tol). Szamos zarandok szamara itt er veget Szent Jakab utja. Meg lesetaljak Santiagobol ezt a tovabbi 90km-t, es a legnyugatabbra helyezkedo nagy sziklan elegetik rongyos ruhaikat vagy bakancsukat majd kiulnek a szikla szelere es gyonyorkodnek a lemeno nap fenyeiben a vilag ezen sarkan. Ez a szokas nem olyan regen alakult egyebkent ki, de mintegy szep lezarasa a hosszu zarandokutnak… Ottjartunkkor is szamos vandor allt sorban az tuznel, hogy elegessek rongyaikat. Megkockaztatom, hogy jobban megerintett mindez, mint a Compostellaba erkezo vandorok katartikus arca, amikor megerkeznek a katedralishoz, majd leulnek/lefekszenek a gyonyoruseges, kozel ezer eves katedralis ele! De arrol kepek majd masik posztban…

Advertisements

2 thoughts on “Edge of the World – Cape Finisterre

  1. Ezt nem is tudtam, hogy sokan egészen idáig folytatják a zarándokútjukat. Hú és még 90 kilométer Santiagoból!
    Mindig csodálattal és megnyugvással tölt el, hogy még most a 21. században is millióknak van igényük világszerte egy ilyen heteken, akár hónapokon át tartó belső utazásra. És micsoda szellemi és fizikai erőnlét kell mindehhez… A legmegerőltetőbb zarándoklat talán az, amit a tibeti zarándokok csinálnak, sokan az egész zarándok út során lépésről-lépésre leborulnak, majd felállnak, és ismét leborulnak, így haladnak, addig amíg el nem érik az út végét.

    Dani nagyon édes a hatalmas vándorbottal? Neki adta az egyik zarándok?

  2. Kriszti, nem vagy egyedul, en is akkor olvastam rola eloszor, amikor keszultem az utra. Mindig kepek alapjan tervezem meg az utakat, ahol a legszebbnek, legizgalmasabbnak tunik kep alapjan, utananezek hol van, mit tud es indulas :) Tobb konyvet is olvastam az El Caminorol es egyik sem emlekszem, hogy emlitette volna, aztan vegul egy magyar zarandok irasaiban talaltam errol eloszor! Nagyon izgalmas volt, rendkivul megfogott a hely! Dani a sziklan talalta a botot es megragadta, s amint a kepen latni, az egyik zarandok ot fotozza vele, lehet az ove volt? nem tudom biztosra ;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s