Galicia

Galicia, Spanyolorszag legeszaknyugatibb csucskeben talalhato, kozvetlen Portugalia folott, keltai orokseggel. Autunom Kozosseg, ami 3 regiobol all:  Rias Altas, Costa da Morte & Rias Baixas es (make things more complicated) 4 tartomanyra bomtanak: la Coruna, Pontevedra, Ourense es Lugo. Galicia fovarosa Santiago de Compostela, melynek katedralisa a Galiciaba latogato kulfoldi turistak 80%at vonzza ebbe a regioba! Galicia, mint Spanyolorszag minden kulonbozo terulete, mintha egy masik orszag lenne, annyira eltero mind kulturalisan, mind tajegysegileg, sajat nyelvukrol es indentitasukrol nem is szolva! Talk about diversity! :-) Nyugatrol az Atlanti-ocean, eszakrol a Biscay obol hatarolja, szebbnel-szebb csipkezett tengerpartokkal, lenyugozo hegysegekkel es folyokkal tarkitott zoldello terulete ez az orszagnak. Azon helyek koze tartozik, amire mar azt mondani ‘a vilagvege’, hiszen a kontinens legnyugatibb pontjan talalhato, amitol nyugatabbra mar nem lehet tovabb menni csak hajoval, vagy repulovel :-) Ezek a helyek mindig megmaradnak valamelyest erintetlenebbeknek, ‘out-of-sight’ helyeknek, ami persze meg nem azt jelenti, hogy nem lenne erdemes bejarni oket, sot! Csak el kell ide jutni :-) Valojaban sokan allitjak, ha a valodi Spanyolorszagot szeretne megismerni az ember, nem a ‘kommerszialtat’, akkor eszakra kell jonni! A faradtsagot mindenkepp megeri, mert paratlan szepseggel talalkozni vegig a Biscay-obol menten!

De kerdezzetek meg errol peldaul Gwyneth Patrow-t :-) O nemcsak Galicianak, de az egesz orszagnak is nagy hodoloja, megis ha vmit kiemelne, akkor az a galiciai konyha!!! Galicia alapvetoen halaszatbol, mezogazdasagbol es a lassan gyarapodo turizmosbol el. Konyhaja pedig, azon belul is a tengeri herkentyukbol es halakbol keszult etelei, vilagszerte hires! Mi ehhez tartvan magunkat, felvaltva ettuk a kagylot, rakot, tintahalat es tengeri halakat + itt jegyeznem meg csendben, hogy itt keszitik a legfinomabb kenyeret is az orszagban :-) Egy-egy hely kozelebbi megismeresehez mindenkepp hozzatartozik a helyi konyhaval valo ismerkedes is! Kihagyhatatlan! Dani kedvence tovabbra is amugy a Calamares a la Romana :-) S persze hozza tartozik, hogy mindezt szigoruan a tengerpartoknal fogyassza az ember, ahol a legfrissebb es legautentikusabb az elmeny es az izek!

Galicia eghajlata mersekelt a tengeraramlatoknak koszonhetoen, magas csapadekhozammal, ami miatt kierdemelten osztozik az España Verde neven, eszaki ‘kollegaival’ (Asturia, Cantabria es Baszkfol). Suru erdos videk, ahol fokent fenyo es eukaliptusz erdok elnek, ezzel tovabb fokozva az ocean sos levegojebe vegyult illatokat :-) Az itteloket ‘gallego”-nak hivjak, akik a kasztiliai spanyol mellett a galiciai nyelvet beszelik, bar itt is, mint a baszkoknal, most kezd igazan ujra eledni az igeny, hogy megmentsek nyelvuket, s ne hagyjak veszni az idosebb generaciok eltunesevel, ezert egyre tobb helyen oktatjak mar az iskolaban is. A nyelv egyebkent hasonlit a portugalhoz, nem veletlen, mivel rokonok, ugyanis a kozepkor idejen Portugalia eszaki resze, Asturia es a mai Galicia teruleten fekudt a Galiciai Kiralysag! Ebbol az idobol szarmazik a gallego nyelv is, ami aztan kette valt – portugalla es galiciaiva. A vita mai napig tart, hogy a galiciai valojaban a portugal nyelvnek egy dialektusa, avagy egy kulon nyelv. Termeszetesen a galiciaiak kikerik maguknak, es a sajat nyelvuknek tekintik :-) Innen folyt. kov….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s