Oviedo – capital de Asturia

Asturia Eszak-Spanyolorszag gyongyszeme, Europa egyik igazi rejtett kincse, a kanabriai hegyseg es Biscay-obol koze beekelodve, ahol tobbek kozott a spanyolok kedvenc royal csaladja Princess Letizia es Prince Felipe + a gyerekek is elnek – akiknel kedvesebb, szimpatikusabb es harmonikusabbnak tuno royal csaladot meg en sem lattam -, ahol Nyugat Europa utolso barna medvei barangolnak az erdokben es hegyek kozt es aminek leghiresebb latvanyossaga a hihetetlen szepseggel biro Picos de Europa! Mindezek ellenere, mint ahogy az eszaki regiokra ez altalaban ervenyes, nem egy turistak altal agyon gyepalt resz, hanem igazi lelegzo resze az orszagnak, aminek lenyugozo szepsege olyannyira magaval ragadja az embert, hogy az erzes ujra es ujra visszahivja! Asturia fovarosa az okori Oviedo sokat latott a varos szinten, hiszen 761-ben lett alapitva, allitolag ket szerzetes altal!

Oviedoban Calle Gascon az az utca, amit nem szabad kihagyni! Igazi asturiai tradicionalis utca ez, ami termeszetesen telis-tele van etteremmel, hiszen egy jo kiados, raeros kozos evesnel aligha barmi fontosabb lenne egy spanyol szamara a hetkoznapokban :) Menjenek csaladdal vagy baratokkal, enni mindig kell! S a legjobb, ha nem egyedul teszi azt az ember, hanem tarsasaggal valamelyik etteremben, minel kenyelmesebbre elnyujtva azt a par orat, ami alatt jokat esznek es isznak -, ezen a videken konkretan asturiai fabadat es sidert  :-)

Amikor eloszor lattuk, hogy hogy ontik a sidert, azt hittuk kaprazik a szemunk. Masodjara azonban mar tudtuk, hogy ezt kihagyni nem lehet! Ezt feltetlenul sajat elettapasztalatunk reszeve kell teni :-)) Ontsek hat nekunk is a pincerek jo egy meteres magassagbol azt a ‘finom’ sidert :D Egy pohar sidert nem lehet csak ugy kerni, a minimum egy uveg, amit rendelni kell, de rajottunk am a miertre is: egyszerre csupan egy decit ontenek a poharba, azt is ugye egy meteres magassagbol, ergo a tobbi mind a foldon landol, azaz loccsan :-))) Nem vicc, az egesz utca uszik a siderben :D A kepeken, bar esti fenyek vannak, de talan jol latszodik az ontesi muvelet. Nagyon tetszett :’)))

Valoszinuleg talan koze van ahhoz, hogy megfelelo mennyisegu levegovel kell erintkeznie fogyasztas elott, de abszolut nem vagyok otthon a siderek vilagaban, csak az illatat erzem meg most is az orromban, ami azota is facsarja ;-) Ha viszont barki ismeri a kulturalis hatteret, miert igy kell onteni, honnan jon ez a szokas, az ne habozzon megosztani velem is :-))

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s