Lourdes es a gyogyito szentviz

Lourdes varosa, mint a keresztenyvilag masodik legnagyobb zarandokhelye, Roma utan, szerintem sok mindenkinek ismerosen cseng, de hogy picit reszletekbe menjek, a hely az elmult 140 evben valt a keresztenyvilag legnagyobb zarandok helyeve, ahova a vilag minden reszerol milliok erkeznek, hogy meglatogassak a szent helyet, ahol varazslatos gyogyulasok tortennek. Az egesz 1858ban kezdodott, amikor Bernadette Soubirous, a 14 eves francia parasztlany februar 11 es julius 16 kozott jeleneseket latott. Egy feher ruhas holgy jelent meg 18szor egy Massabiele nevu barlangban a Gave de Pau folyo mellett a parasztlany elott! Ezekben a jelenesekben a feher ruhas holgy azzal bizta meg Bernadettet, hogy menjen el a falu papjahoz es mondja meg neki, hogy epitsen egy kapolnat a helyre es hamarosan emberek szazai, ezrei jonnenek felkeresni a szent helyet. A napon, amikor 16. alkalommal jelent meg a feher ruhas holgy felfedte magat Bernadett elott es elarulta, hogy o Szuz Maria. Teljes transzallapotban a lany a jelenes utan kiment a barlang ele es hevesen asni kezdett a foldben, amig vizet nem talalt, ami a kovetkezo napokban kis tova duzzadt, a szent viz forrasava, amirol Lourdes vilaghiruve valt. Bar egeszen 1873ig nem tudtak a viz gyogyito hatasarol, s addig megkozelitoleg 30.000 ember latogatta a helyet evente, am miutan egyre masra tortentek a csodalattal hataros gyogyulasok a shrine kozeleben levo forrasnal, hamarosan nemzeti, majd nemzetkozi hirnevet szerzett maganak. A szent helyre latogatok szamanak hirtelen megnovekedese pedig szuksegesse tette, hogy az apro kapolna helyett vegul egy 20.000 ferohelyes hatalmas nagy templomot epitetsenek, amit 1958ban adtak at.

Legfontosabb napja, augusztus 15, Maria Nagyboldogasszony unnepe, es mi pont par nappal elotte jartunk ott, igy eszmeletlen mennyisegu ember volt a varosban, a katedralisban es korulotte. A rengeteg zarandok es turista mellett szamtalan toloszekben ulo, vmilyen betegsegben szenvedo ember volt ott, akik a gyogyulas remenyeben erkezett a helyre. Allitolag 1860 ota 200 millioan latogattak a helyet, evente 4-6 millio embe. Egy 1978ban keszult felmeres szerint 111 orszagbol erkeznek a zarandokok, akiknek 69%a no!! Egyebkent nem Lourdes az egyetlen, ahol Maria jeleneseket lattak. A legelsot Spanyolorszagban, Zaragozaban jegyeztek tobb, mint 1000 evvel korabban, de a kozepkorban eleg gyakran tettek Maria jelenesekrol feljegyzest a Mediterran tersegben es Kozep-Europaban is!

Nagyon kulonleges valoban a hely hangulata, mint gondolom minden nagy zarandok helynek! A bazilika akusztikus hangzasa pedig egyszeruen hihetetlen volt, az egekig ert! Eszembejuttatak, amikor gyerek- majd lanykorussal enekeltunk karacsonykor a nagytemplomban! Mindig hatalmas elmeny volt, hiszen minel szebb egy hely akusztikaja, annal kulonlegesebb es csillogobb az enek hangja is! Egyszoval erdemes ezt a helyet is felkeresni, akkor is, ha az ember nem vallasos. Biztosan megerinti vmilyen modon! Es a varos is gyonyoru!

Advertisements

One thought on “Lourdes es a gyogyito szentviz

  1. Pingback: Bom Jesus – a hires zarandokhely | Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s