Cinque Terre & Portovenere

Bevallom eloszor edesapamtol hallottam a helyrol, amirol hiaba mondta, hogy vilaghiru a hely, es az UNESCO resze, en akkor hallottam rola eloszor! Bled es a Dolomitokat utan tehat La Spezia es az Ot Fold fele vettuk az utat, az elejen majd kilometerenkent alltunk meg mig nem jutottunk teljesen a Dolomitokbol! Annyira szep! La Speziaban a szallasunk erdekes volt, az egyetlen hely, ahol senki nem volt meg a kozeleben sem, nemhogy recepcioja lett volna. Ez igy egesz napos autout utan nem esett jol. Ehesek is es faradtak is voltunk mar, de mindezt persze ugy terveztuk ‘kiheverni’, hogy lepakolunk majd felkerekedunk megismerni a helyet es a helyi konyha rejtelmeit :-) Nagy nehezen vegul sikerult a szallasadokat utolernem a megadott telszamon, amin ‘spanglish-ul’ megbeszeltuk (ezekben a latin orszagokban sosem tudom eldonteni, hogy spanyolul v angolul kezdjek a mondandomba, de kb senki nem beszel spanyolul, ennek ellenere megis megertjuk egymast, a hozzapakolt angol szavakkal), hogy akkor idejonnek a szallas ele, es kinyitjak nekunk. Ha az ember nem beszel semmilyen nyelven, kizart, hogy be lehetett volna jutni! Vegul, mar amikor kezdtuk feladni, hogy barki is odajon elenk, akkor feltunt egy szimpatikus olasz figura, aki keszseggel beengedett bennunket a hazba. Mint kiderult, ez egy normal tarsashaz volt, amiben egy nagy lakast szobakra osztottak, epitettek mindegyikhez egy furdot, es egyesevel kiadtak oket. Csak epp recepcio nincs, es senki a kozelben sem, amirol elfelejtettek informaciot adni elore… De a lenyeg, hogy bejutottunk es nagyon jo kis szobat kaptunk, isteni finom olasz peksutivel, kaveval es frissen facsart narancsleval reggelire :-) Konkretan egy reggelizos kupont nyomott a ficko a kezunkbe, amit barmelyik nyitva tarto kavezoban be lehetett valtani. Igy a legszimpatikusabbat kinezve beultunk es belaktunk masnap reggel :-)

Na de a reggeli elott, miutan lepakoltunk, utunk egyenesen az Ot Fold fele vezetett, ami mint kiderult autoval nem megkozelitheto, egymas kozt hajoval/csonakkal, kisvonattal es gyalogosan setalva lehet megkozeliteni. Mivel mar semmi nem jart este 6kor, gyalogolni 5 orat mar nem lett volna idonk, igy kivalasztottuk Riomaggiore-t az ot falu kozul, amit a legkonnyebben lehetett megkozeliteni, leparkoltuk az autot es lesetaltunk az obolbe betekintest nyerni a hely hangulataba es megkostolni a fagyijukat :-)

Az Ot Fold Liguria tartomany deli reszen talalhato, La Speziatol eszak-nyugatra. Nevet pedig az ot sziklan elhelyezkedo falurol kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernezza, Corniglia es Monterosso. Ez a videk mar az okorban is lakott volt, es a meredek tengerparti sziklakon teraszokat alakitottak ki, amin olajfat es szolot termelnek evszazadok ota! Kozben hires borvidekke notte ki magat, ami mellett, a tengernek koszonhetoen, halaszattal is foglalkoznak az ittelok.

Miutan kimaszkaltuk magunkat Riomaggioreban, atmentunk Portovenere-be megvacsorazni, amit a szallasadonk ajanlott miszerint hangulatosabb, mint az ot falu. Mivel sok osszehasonlitasi alapot nem kaptunk ezalatt a par ora alatt, csak annyit tudok irni, hogy amit lattunk, az szep volt es pont :-)

Erdemes lehet erre a videkre is jopar napot aldozni es jobban megismerni, de igy is jo volt, hogy csak egy kis kostolot kaphattunk rola, mert szep emlek!

5 thoughts on “Cinque Terre & Portovenere

  1. Az Öt Földön még nem jártam, de egy Itáliát elég mélyrehatóan ismerő gasztroblogon olvastam erről a vidékről. Azonnal megnyerte a tetszésemet. Emlékszem a a blogírójának szállása olyan helyen volt, hogy a teraszukról 4 falut láttak be. Mint valami ékszerdobozok úgy sorakoztak a tündéri falvak egymás után a sziklafalon. Minden faluban ettek valami fantasztikusat, hiszen gasztro-túra is volt. Gondolom nektek is ízlett a ligúr konyha, mert tele van frissen halászott tengergyümölcsével.

    Erről jut eszembe, Dani minden tájegység konyhájára nyitott, vagy vannak bevált, ‘tuti-megeszi-ételek’, amiket rendszeresen rendeltetek neki az út során?
    Nálunk a fiúk szöges ellentétei egymásnak étkezés terén, mintha nem is egypetéjűek lennének és mintha nem is ugyanaz a környezeti hatás érné őket egy időben. Márk mindent megkóstol, mindenre vevő, legyen az a világ bármelyik ‘konyhájából’ való, igazi gurman, mint az apja. S ha esetleg valami még sem ízlik neki, akkor végtelen udvariasan azt mondja ‘finom, de nem kérek többet’. 3 évesen pedig úgy megtetszett neki a pálcikával evés, hogy még a sült krumplit is azzal ette. Norman viszont simán elélne vízen és kenyéren. Na jó, ez azért túlzás. Szerencsére a tejet, tejtermékeket imádja, meg van néhány bevált főtt étel, amivel nem lehet nála mellé fogni, de új ételek láttán kikerekedik a szeme, és elutasít mindent, amit csak lehet kóstolás nélkül. Az oviban is ez a probléma vele, én nyugtatom mindig a lelkes óvónéniket, hogy hagyják, nem kell mellette ücsörögni és könyörögni neki. Hiszem, hogy egyszer ez megváltozik…

  2. Nagyon jokat ettunk visszafele Olaszorszagban, csak odafele volt sikertelen, de szerintem tenyleg a tomegturizmus miatt lehetett a Garda-tonal. A Cinque Terre szerintem annyira nem felkapott sem a nemetek sem a magyarok koreben, bar azert talalkoztunk turistakkal szep szammal.

    Dani valoszinuleg a ket fiu kozott lehet. Van, amikor mindent megeszik, de van, amikor az ujat kostolas nelkul elutasitja, ugyhogy eppcsak ranezett. Azsiai kajat azonban meg nem utasitott vissza es o is lelkes palcika hasznalo :D Mar szuletese elott megkapta elso gyerek palcikajat ;) Kulonosen a rice noddle-lel keszult dolgok es az indiai konyha izei izgatjak a fantaziajat, nagyon szereti oket. A pastakat es leveseket is, es meglepo modon a kalamari es sepia szereteten ketten osztozunk a csaladbol :-) Kalamari karikakat barmikor megenne, vmikor azt viszek neki a suli ele, mert olyan ehes mikor 12:30kor megyek erte, hogy mar nem birja ki hazaig. Vhogy erdekesen oldjak meg a tizorait, mert barmit visz a taskajaban, az ugyanugy benne van, csak vizet iszik…
    En is ugy vagyok vele, hogy majd alakulnak az etkezesi szokasai. Szerintem eleg valtozatosan fozok, minden nem jon be ugyan, de ha arra gondolok gyerekkent en mennyire rossz etku voltam, akkor abszolut van remeny, mert azota elvezem a kulonbozo konyhak izeit :) Lehet csak erre volt szuksegem, hogy minel valtozatosabban es a vilag szelesebb palettajarol kostolhassam meg az etkeket :))

  3. elképesztő,hogy mennyire ügyesen szervezett volt a visszaút.hogy fért bele ennyi minden abba a “pár”napba?nem értem!csodás helyek, valóban.lenyűgözött!

  4. Csak most bukkantam a blogodra. Nagyon erdekes dolgokrol irsz es szuperek a kepek! :) milyen erdekes a vilag… :) ha ismertuk volna egymast korabban, elugorhattal vona hozzank – Genova – latogatoba, ha mar ugyis erre jartal! :)

  5. Szia Erika! Orulok, hogy idetalaltal, atpillantatottam a te oldaladra is, es igazan igeretesnek tunik! Ha lesz idom belemelyedek majd, mert kivancsi vagyok mindig en is a hasonlo ‘globtrotterek vilagara’, mindig tanul az ember mindenkitol :-) Olvastam a bemutatkozoban, hogy te is nagy vilagutazo vagy, merre eltel Olaszorszag elott? Mi lassan 8 eve elunk kulfoldon, amiben voltak megszakitasok, mivel szamtalan allomasa van es volt az utunknak :) Mindig is Fold lakonak ereztem magunkat, akik nem csupan egy adott orszagba, hanem magara a Fold egeszere szulettek, aminek szamtalan pontja vonz bennunket es mi meg megyunk es felfedezzuk azokat egytol-egyig :-) Ugy gondolom, hogy az utazas szeretete mellett, az ember rengeteget tanul sajat magarol is minden egyes allomason…minden kultura es orszag mast es mast hoz ki az emberbol a felszinre es pont ezert ez egy belso utazas is… imadjuk :))) Rolunk roviden az About Us oldalon talalod meg, hogy mely orszagokban eltunk eddig es honnan jovunk :-) Szep napot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s