Provincetown

Erdekes tudni, hogy Cape Cod az angol telepesek altal betelepult elso helyek egyike volt Eszak-Amerikaban! Nevet 1602ben kapta Bartholomew Gosnoldtol, ami az amerikai tortenelem 9. legregebbi helyiseg neve, ami idovel sem valtozott! 1620ban a Pilgrimek Provincetownban, irtak ala a Mayflower Compact-ot.

Provincetown sokaig csak apro halaszfalunak szamitott, ahonnan balnavadaszatok is folytak – ma mar csak balnanezo hajoturak indulnak a kikotobol, amin 10 eve mi is resztvehettunk egy ismeros jovoltabol es rengeteg balnat lathattunk.

A varos, a szigettel egyutt valojaban csak a 19. szazad vegen valt a nyaralok paradicsomava. A nyaralokkal egyutt erkeztek meg az irok es muveszek is a szigetre, akik Provincetownban telepedtek le, hozzajarulva a varoska fejlodesehez. A 20. szazad elejere pedig mar komoly hirnevet szerzett maganak muveszi es irodalmi teljesitmenyeert a varos, ami napjainkig tart. A ’70es evekben Provincetown ruralis megjelenese miatt kozkedveltte valt a hippik koreben is, akik kozul sokan telepedtek es alapitottak csaladot a sziget csucskeben elhelyezkedo varosban. Tovabb lenditettek a varos gazdasagat, boltokat, kavezokat nyitottak. Ugyanebben az idoben jelent meg az a jelentos meleg kozosseg is, akik az utobbi evtizedben a Keleti Part leghiresebb es legfelkapotabb nyari udolohelyet a melegek koreben. A fejlodessel parhuzamosan mentek fel a berleti es ingatlan arak is, ami meg a valsag hatasara sem estek vissza jelentosen, sot a varos gazdasagat szinte erintetlenul hagyta a rengeteg programnak es fesztivalnak koszonhetoen.

Ez az oldalso kiskep nem sajat, csak gyongyoruen megmutatja, hogyan is kell elkepzelni Cape Cod csucskeben elhelyezkedo P-townt, aminek elhelyezkedese mar onmagaban is odavonzza a turistakat. Hat meg a szebbnel-szebb termeszetes tengerpartjai, amik korulolelik a varost!  Itt van tobbek kozott lehetoseg autoval homokban off-roadozni is, amit csak azert nem sikerult kiprobalnunk, mert egyeves pass-t lehetett volna csak venni, nem volt napi, de az ervenyes persze a sziget osszes kijelolt off-roadjara, ahova autoval lehet csak belepni. A bejaratok elott ott vannak a kerekgumi leereszto es feltolto keszulekek, mivel homokban csak leeresztett gumival engedelyezett bemenni a jobb tapadas erdekeben. Hat ennyi Provincetownrol. Befejezesul meg par tengerpartos poszttal jovok meg talan egy szemelyes tortenettel, amit megszeretnek osztani, majd lezarom a Cape Cod-os iras sorozatot. S, hogy vajon kinek milyen kep alakult ki errol a szamunkra oly kulonleges szigetrol vagy, hogy sikerult-e visszaadnom a hely szellemet, azt talan majd ti megosztjatok velem v nem, de a lenyeg, hogy amit szerettem volna, azt leirtam :-)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s