Utazas Danival es mese Baszkfoldrol

Utrol-utra egyre konnyebben es simabban mennek az utazasok. Nemcsak repulovel, de autoval hosszutavon is. Ez nagyreszt Danin, es azon mulik, hogy sikerul egyre ‘okosabban’ megszervezni az utakat es beosztani a napokat, programokat ugy, hogy mindenkinek jo legyen. A vegeredmeny pedig egy ‘happy family’, akinek sikerul a kirandulas minden egyes pillanatat elvezni es kihasznalni :-) Dani szoszerint lenyugozott bennunket ezalkalommal is,akarcsak a tegnapi wedding party-n, amirol kepek ITT. Minden programot annyira jol vesz az utobbi idoben, kivancsisaga kielegithetetlen, rendkivul erdeklodo es baratkozo, nagyon jokat motoroz barhova megyunk. Az ut alatt nagy elvezettel probalgattuk  mindharman a baszk konyha remek pintxosait, ami a spanyol tapas baszk megfeleloje. Sokan mondjak, hogy a baszk konyhanal nincs jobb, amirol mi is csak pozitivan tudunk nyilatkozni. Szerintem valtozatosabb es egeszsegesebb is a konyhajuk, mint itt ‘mifelenk’ ;-) Az emberek mar kicsit masok. Kevesbe tuntek gyerekbaratnak es szivesebben probaltak velem minden alkalommal franciaul, mint kasztiliaiul beszelni. Baszkofold (Euskadi) lakossainak kb 25-30%a beszeli a baszkot (euskara), ami egy teljesen kulon nyelv, nincs hozza hasonlo. Az eredeterol nagyon keveset tudnak a nyelveszek is, de allitolag a baszk nyelv jelen volt Nyugat-Europaban mar azelott, hogy az indoeuropai nyelvek megjelentek volna. Baszkolfoldon ugyanugy ki van minden irva baszkul, mint pl. Kataloniaban katalanul. Az alabbi autopalya feletti tablan felvaltva irjak ki kasztiliai es baszk nyelven, hogy 15km-en keresztul utmenti munkak folynak, ezert a jobb sav le van zarva. Jol lathato, hogy megcsak hasonlitani sem hasonlit a ket nyelv egymashoz. A baszk nem tartozik a latin nyelvcsaladhoz, az elszigetelt nyelvek koze soroljak.

‘INDEPENDENTZIA’ hatalmas feliratok lognak mindenfele a hazakon, epuleteken. A kulonbozo regiok kulonbozo merteku autonomiaval rendelkeznek Spanyolorszagon belul es ezek kozul Baszkfold rendelkezik a legnagyobb autonomiaval, amit Katalonia kovet szorosan.

Atjon a spanyolokkal szembeni ellenerzes, mint mondjuk Skociaban vagy Walesben az angolokkal szembeni intolerancia. Tovabba nekunk az tunt fel, hogy kevesbe gyerek baratak, mint a spanyolok. Mig ket es fel ev alatt soha, ezalatt 3-4 nap alatt tobb esetben is, kulonbozo helyzetekben rankszolt a pincer, ha Dani egy picit is hangosabb volt, vmi miatt felnyuszitett vagy epp az ajtot szerette volna behajtani. Egyaltalan nem baratsagosan, hanem kifejezetten morgosan szolt oda! Pedig nem egy monacoi ot csillagos szalloda halljaban, hanem egy kis matrozvaroska, halaszfalu egyik kiulos teraszan ultunk es rendeltunk. S nem hisztire v sirasra kell gondolni, csak mint minden gyerek, van, hogy vmi nem tetszik neki es kicsit nyuszitve fejezi azt ki, ami nem tart tovabb par pillanatnal, plane ha probalja az ember a figyelmet elterelni es nem raripakodni v odamorogni, amitol aztan 10 percen keresztul megszeppenve sir a szegeny gyerek es panaszkodik a ‘bacsira’, hogy raszolt. Erre pelda Spanyolorszagon belul meg nem volt soha, de az is lehet, hogy ez a par eset elszigetelt eset volt es mas nem tapasztal hasonlot. A nagyvarosokban, Bibaoban v San Sebastianban nem volt ilyen tapasztalatunk, ezt kifejezetten csak a kis falvakban ‘kaptuk’, ahol megjegyzem, rajtunk kivul nem is voltak gyerekes csaladok… Na, de nem ezt szeretnem leszurni az utbol, csak mint eszrevetelt irtam le. Ez meg nem szegte kedvunket, hogy elvezzuk a szepseges baszk tajakat,  vagy a jo konyhat, max rosszul esett az adott pillanatban.

Az utazas egyik legjobb veleljaroja az volt meg, hogy Dani koztunk aludt megint, s minden reggel, amikor felebredt, egy-egy hatalmas nagy cuppanos puszival ebresztett bennunket :-)  Annyi olelest, szeretet, puszit kapunk tole, hogy egy perc alatt feltoltodunk – meg kave sem kell :D Minden tiszteletunk es halank az ove, amiert ilyen elvezettel birta vegig ezt az intenziv, hosszu utat, s aminek meg tovabbi folytatasai lesznek… Mar most minden hetvegen jelzi, hogy menjunk kirandulni, s veszi elo kis gurulos borondjet:)) Faradhatatlan, akarcsak az anyja :D Lathato jelei vannak, hogyan szocializalodik  bele ebbe az eletstilusba :-) Rengeteg mindent felidez minden ut es kirandulas emlekeibol, szivesen mesel roluk.  Megmaradnak konkret emlekkepek a fejeben, amihez egy csomo mindent kotni tud, nemcsak mesekonyvekbol, de egyre tobbet a valosagbol is. Imadom, amikor pl meglat egy nagy katedralist vagy egy szep festemenyt, osszecsapja a kezet es felkialt: ”Nezd milyen gyonyoruszep!” Ugyanigy akkor is, ha egy hatalmas trakort lat ”nezd csak mekkora traktor!” A lenyeg, hogy ertekeli ezt is, azt is es nagyon rugalmas, ha utazasrol van szo :-)))

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s