Bilbao

Bilbao – vagy ahogy a baszkok irjak, Bilbo – Biscay/Viscay tartomany fovarosa, a Baszk autonom kozossegen belul. Csakhogy konnyebb legyen megerteni, Spanyolorszag 17 autonom kozossegbol all, ami osszesen 50 tartomanyra van felosztva. Baszkfolnek pl. harom tartomanya (provinciaja) van: Alava, Bizcay es Gipuzkoa. Bilbao lakossaga 350.000 fo. Spanyolorszag 10. legnagyobb varosa., de az egesz metropolitan teruletet nezve az otodik legnagyobb agglomeracionak szamit kozel 900.000 lakosaval. Klimajat tekintve oceani, meg telen is enyhe, de rendkivul esos. Az ev 45%aban esik es 40%aban mondhato felhosnek. Ehhez kepest szerencsenk volt kifogni egy gyonyoru baranyfelhos, napsuteses napot a varosban :))

Igazi gazdag ‘service city’. A varos egy fore juto GDP-je magasabb az orszagos atlagnal. Viszonylag meg itt a legalacsonyabb a munkanelkulisegi rata, koszonhetoen eros gazdasaganak, ami elsosorban harom legerosebb agazatanak koszonheto: epitoipar, kereskedelem es turizmus. Az turizmus igazi fellendulese 1997tol szamitodik, a Guggenheim Muzeum atadasat kovetoen, amikor is tizszeresere nott a varosba latogatok szama. A Guggenheim muzeumot evente egy millio ember keresi fel!!!

2010ben a World Cities Summit (Vilagvarosok talalkozojan) a varos megkapta a ‘World City’ dijat a szingapuri kormanytol. Azert is emlitem, mert amikor beertunk a varosba, es megpillantottuk a hid mellett huzodo Guggenheim muzeumot es a kornyeket egyszerre villant be a modern azsiai varosok megszokott lenyugozo epuleteinek es a klasszikusan gyonyoru spanyol varosok  kepenek otvozete. Bilbao az elso masodperctol a szivunkbe lopta magat, a fuves villamos sineivel egyutt ;-)

Nagyon ajanljuk mindenkinek, hogy latogasson el a varosba, mert egy igazan kulonleges spanyol/baszk varos, amit erdemes latni! Ekkora hatassal mar regen volt rank varos Spanyolorszagon belul, de kivul is! Azsiai kintletunk utan ez egy igazi vizualis frissito volt szamunkra :)) Nyugodtan lehet egy egesz nyaralast is kore szervezni, mert megeri. Nemcsak a varos latvanyossagai, 18 hivatalos parkja miatt, hanem a varos korul talalhato rengeteg termeszeti szepsegnek  es latnivalonak koszonhetoen is! Fogok meg meselni, mert van boven mirol, jo 1500km-es roadtrip van a hatunk mogott, aminek minden egyes pillanata csodalatos elmeny volt. Majus 2. unnepnap itt, s ezt kihasznalva hagytuk hatunk mogott szeretett spanyol fovarosunkat, es vetettuk bele magunkat ujra az eszaki resz lenyugozo rejtelmeibe :)) S bar nem Bilbaoban szalltunk meg ezuttal, hanem egy kulonleges Bioszfera kozepen, eszakabbra az ocean partnal, de nyaron, ha jovunk ujra, ugy tervezzuk beiktatunk egy ejszakat ide is, mert teljesen lenyugozott a varos, es szeretnenk jobban megismerni!

Advertisements

3 thoughts on “Bilbao

  1. jujj, de szép!
    volt fotó, amit csak néztem, és néztem és próbáltam kideríteni, hogy mi micsoda????
    1500km?
    Ismét fantasztikusan tervezett és kivitelezett trip volt!Congratulations!
    pux

  2. Pingback: San Sebastian y Bilbao | Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s