Csaladi babel

Hasonloan, mint amikor Karesz anyukajaval mentunk egyutt Portugaliaba,  aki Stuttgartban el es ennel fogva nemetul is jol beszel, most itt Madridban is ujra negy nyelven zajlott az ettermi rendelesek menete :-)) Petra es Jorg egymas kozott nemetul beszelnek, mivel Jorg Berlin-i eredetileg. A kozos nyelv azonban az angol volt, igy amit en leforditottam nekik spanyolrol-angolra, azt ok nemetul megbeszeltek. Majd egyezetettunk magyarul-angolul, es megrendeltem a kivant eteleket/italokat spanyolul :D Ezek tovabbra is mokas szinterei az eletnek, es kulon erdekessege, amikor az ember csaladtagjaival is mas nyelven beszel, es mar nemcsak az anyanyelven ertenek szot :)) Neha elgondolkodtat, hogy az egyre bovulo ‘nemetorszagi rokonsag’ miatt egyszer lehet nekunk is el kellene a nemet nyelvi alapokat sajatitanunk. Bar ezt mar a francianal is megallapitottuk az ottani rokonok miatt. Az ember sosem hagyhat fel a tanulassal, ez teny :)) Mindenesetre kivancsi leszek, hogy mondjuk 10 ev mulva mennyire fokozodik a csaladon beluli babel :-)

Advertisements

5 thoughts on “Csaladi babel

  1. Hát ez tök jó! Annyira szeretném, ha én is tudnék családon belül több nyelven diskurálni, de eléggé fekete báránynak számítok egyelőre. A hugomban nagyon reménykedem, de most úgy néz ki, neki sincs túlzottan ilyen érdeklődése…

  2. :-) Ez nagyon aranyos sztori. Mi ettől ugye lemaradtunk Piranban, amikor András németül, én olaszul szóltam a pincérhez. :-) De mondjuk mi csak ketten voltunk, ha ott lett volna húgom, akkor ő angolul; anyukám meg magyarul beszélt volna. :-) Sőt húgom párját még románul megszólaltathatjuk. :-)

  3. Igen most mar evek ota gyerekek,ket csaladbol, mind a nyolcan beszelunk angolul es volt mar szamos alkalom, amikor mindannyian az angolt beszeltuk egymas kozott, mert kulfoldi vendegekkel voltunk. A nagymamam szokott mindig ‘amulni’, hogy milyen furcsa es egyben jo erzes az unokait mas nyelven is ugy porogni latni, mint magyarul ;-) Azt hiszem ez az idosebb generacionak megnagyobb szam, mert naluk inkabb kimaradtak a nyelvek beszelese, mint az ujabb generacioknal. Mostmar hozzaszoktunk, de elsore fura volt a tesokkal is angolul beszelni. Ezt meg az cifrazza idonkent, amikor Danival is vannak szituaciok, hogy spanyolul es angolul szolunk hozza kulfoldiek tarsasagaban. Bar vele tobbnyire meg olyankor is magyarul szolunk hozza, de azert elofordul, es mar nem lepodik meg. Van, amikor o maga is spanyolul kiabal be valamit :D Pl vamos chicos :D

  4. :-) Dani igazi többnyelvű környezetben nő fel és ez olyan jó! :-))
    Nekem is furcsa volt az elején angolul beszélgetni húgommal és öcsémmel, de muszáj volt, mikor öcsémnek cseh barátnője volt, húgomnak meg (most is) román a párja. :-)
    Alakulunk mi is international family-vé. :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s