Etkezesi szokasok + egy csicseriborso leves recept :)

Egy-egy uj orszagba koltozes eseten mindig valtoznak az ember etkezesi es  ezzel egyutt bevasarlasi szokasai is. Mas kerul az ember kosaraba minden helyen. Erdekes lenne osszehasonlitani, hogy melyik orszagban mi minden kerult a kosarunkba, de ezt most nem teszem, bar kivancsi lennek masok ‘kosaranak tartalmara’ is, hogy kinek mi kerul bele jellemzoen, attol fuggon hol el!?

Nekunk peldaul az elmult evekben teljesen visszaesett a husfogyasztasunk, megnott ezzel szemben a tengeri halak es herkentyuk fogyasztasa es sokkal szelesebb valaszteku lett zoldseg es gyumolcs fogyasztasunk. Mig Koreaban rengeteg volt a szoja, tofu, kinai kel, tobbfajta edesburgonya, tengeri alga es kimchi fogyasztasunk, a rizsrol nem is beszelve :D, addig itt Spanyolorszagban a legnagyobb valtozast kimondottan a huvelyes zoldsegek hoztak szamunkra, mert soha korabban annyit nem fogyasztottunk beloluk, mint itt, ahol hatalmas es szembeotlo a valasztek. Ezenkivul ujfajta dolgokkal is megismerkedhettunk kozelebbrol is, mint a quinoa vagy a safrany. Sokkal tob paradicsomot, zellert es avokadot is eszunk. Minden nap frissen facsarjuk a narancsot reggelihez. Es tenyleg igaz, hogy az ember itt csak olivaolajjal foz, nem is tennem mar massal, kiveve az azsiai eteleket, amik elkeszitesenel gyakran hasznalok szezamolajat. Szinte minden nap fozok vmi zoldseges  levest, amiben vagy lencse, vagy bab, vagy csicseriborso is szerepel. Ezek igazi egytaletelle forrtak ki magukat, szamtalan modon varialva oket, amiknek receptjeit gondosan orzom kulonbozo draftokban, mert a legtobbhoz nincs ‘hasznalthato’ kep, vagy ha kep keszult, akkor meg a receptet nem irtam le hozza… Egyszer tervezem oket majd posztolni, csak ido kerdese :-) Mindenestre a mai csicseriborso leves marokkoi fuszerkeverekkel kozre kerul!

Ami szukseges hozza: Olivaolaj, 1 fej kozepes hagyma kockara vagva, 2 szal zeller, 4 karikara szeletelt repa, 1 tk komeny, 1 nagyobb fej preselt fokhagyma, fel liter zoldseg/csirkealaple, 400g aprora darabolt paradicsom, 400g elorepuhult csicseriborso, egy marek fagyasztott babot, 1 baberlevel es 1tk marokkoi fuszerkeverek (amiben van szaritott paradicsom, piros paprika pehely, koriandermag, fokhagyma, komenymag, rozsaszirom, bors, mentalevel, chilli pehely, kurkuma, fustolt tengeri so, gyomber, szezam es pici cukor)

Ezenkivul en szoktam egy fel csillaganizst is beletenni a levesbe mert imadom az izet, tovabba egy pici safrany is csak jot tehet az iznek, aki szereti :) Ha nincs azonban marokkoi fuszerkeverekunk, akkor nyugodtan helyettesithetjuk kedvenc fuszereinkkel is, izles szerint :) En babert, komenyt, csillaganizst, kurkumat, gyombert es koriandermagot mindenkepp tennek bele, mar ezzel is elerjuk a kivant izt :-) A vegen talalaskor, ha van otthon, friss petrezselyemlevellel lehet disziteni. Nekem nem volt ;)

Elkeszitesi mod: Olajon 5 percig paroljuk a hagymat,  majd hozzaadjuk a szeletelt zellert es repat, es tovabbi 5-10 percig paroljuk. Ezutan kovetkezik a komeny, ami 1 perc alatt kiereszti az aromajat, s maris fel lehet onteni a paradicsommal es zoldseg alaplevel, plusz beletesszuk a baberlevelet. 15-20 perc mulva hozzaadhatjuk a csicseriborsot, 2dl vizet es a tobbi fuszert. Tovabbi 10 percig fozzuk, s hozzaadjuk a marek fagyasztott babot. En fozes kozben mindig kostolok, es sajat izles szerint adom hozza a fuszereket, mig jonak nem erzem. A vegen hozzafacsarhatunk egy fel citromnak a levet es talalhatjuk.

Nem tudom otthon hogy van, de itt nagy valasztekban kaphatoak mar egy-egy taj fuszerkeverekei, s azota eloszeretettel hasznalom a tobbi egyeb fuszer mellett. Itthon legalabb 30 kulonbozo fuszert tartok, ebbol 6-8 fuszerkeverek, hogy barmifele etelt meg tudjak fozni, ha kedvem tartja. A legnagyobb kulonbseg itt Koreaval szemben, hogy szinte minden nap fozok. Koreaban majd minden nap rendeltunk vagy etteremben ettunk, mert olcsobb volt, mintha otthon foztunk volna, sot mig mindketten dolgoztunk addig reggelizni es vacsorazni is sok esetben baratokkal egyutt ettunk vmelyik etteremben. Bar itt is nagy kulturaja van, hogy az emberek ‘kint’ esznek, ettermekben, tapas barokban, kavezokban..stb, de ez evrol-evre egyre dragabb, es a hazhoz rendeles meg nem terjedt el olyan mertekben, hogy meg is erne. Tobbynire 20-30euro alatt nem ussza meg az ember ha rendel (pedir a domicilio), de ha el is megyunk neha delben menut enni, az is 10-15 euro kozott mozog a legtobb standard helyen. Az pedig mar ket fore szerintem nem eri meg, abbol bevasarol az ember es foz jokat. Elofordul persze, hogy nekem sincs ihletem (rutinbol ugyanis nem szeretek fozni, ezert sem lesz ketszer pont ugyanolyan a foztom;), es akkor fordulunk a tobbi opciohoz, de ez a ritkabb. Remelem lesz, aki kiprobalja, es majd jovok a tobbi leves recepttel is, amik nalunk bejottek – ergo Dani is elvezettel kanalazza :) Bar az utobbi felevben nagyon jo etvagyra tett szert es nagy leveses lett, de megeszik barmit, amit fozok, kivetel ezalol a kremleves. Pepesitett dolgokat mar picikoraban sem szerette ;-)

11 thoughts on “Etkezesi szokasok + egy csicseriborso leves recept :)

  1. Jaj dejó :) te is gasztro-blogolsz :) nagyon szeretem az ilyen témájú bejegyzéseket is olvasni :)

    Bizony, mikor ott voltunk, mi talán azon lepődtünk meg a legjobban, hogy milyen drága spanyolországban étterembe menni :S

    ó a sáfrány…állandóan nézem a travel channel-t és elég sok a gasztronómiával foglalkozó műsor. abban láttam a sáfrányt is, hogy spanyolországban sok van belőle. azóta nagyon kíváncsi vagyok rá!

    olivaolaj…bizony nagyon jó lenne, ha mindig azt használhatnék…de nagyon drága, majdnem 2000 ft egy üveg :S

    ami még nagyon izgat az a gazpacho…többször próbáltam csinálni, de sose sikerült. persze, nem tudom, hogy milyennek kellene lennie, lehet az a baj. nem írnál esetleg arról is egy posztot valamikor, hogy mi a titka? te is szoktál csinálni, ugye?

    nagyon érdekes egyébként ez a csicseriborsó is, én csak indiai ételben találkoztam vele, úgy nem igazán ízlett, de lehet kipróbálom a recepted. most jól is jött ;) mert én is kedvtelésből szeretek főzni és éppen kifogytam az ötletekből :)

    • Tettem ezt eddig is nyomokban az elmult tobb, mint 4 ev soran, ha visszanezed a kategoriakban (azsiai, mediterran es suti receptek;), ami leginkabb azon mulik, hogy van-e idom es energiam lefotozni a kajakat es lekormolni az elkeszites modjat. Pont ezert fokent telen jon ram eme tevekenyseg, amikor jobban van ra idom ;-)
      A draftban tobbnyire mediterran jellegu receptek vannak most, kb egy evre visszamenoen…, amiket igyekszem minel haramabb ‘szabadjara’ engedni :)

      Oszinten szolva a Gazpacho az, amit legritkabban keszitek, mert az minden sarkon kaphato :))) De majd egyszer leirom azt is. Ha szereted a Gazpachot, akkor a Salmorejo-t is imadni fogod :)) Etterembe jarni itt egyebkent tenyleg draga mulatsag, ezert preferaljuk a tapas helyeket mi is inkabb :))

      A spanyoloknak hires safrany (azafran) foldjeik vannak – ami egyebkent a crocus viragabol szarmazik – es ez itt alapfuszernek szamit pont ezert. Az olivanal ugyanez a helyzet, mivel itt is termesztik, igy ertelemszeruen itt abbol van a legnagyobb valasztek. De egyebkent itt is egy literes uveg, amit veszek 4 euro. De van ennel olcsobb is, csak az nem olyan jo minosegu.

  2. Szia, egy ideje olvassuk a blogot mi egy kicsit délebbre vagyunk Tőletek.
    Örülök, hogy írtál a csicseriborsóról, mert én még nem mertem használni.
    Ehhez az ételhez az üveges kiszerelést szoktad venni?
    A mirelit bab közül pedig a nagy zöldet?
    Gesztenyepüré miatt irigy irigy….:-((((
    Már gondolkodtunk , hogy neki állunk gyártani sk.

    • Szia Dorka! En altalaban az uvegeset hasznalom, mert nem mindig jut eszembe elozo este beaztatni a csicseriborsot es emiatt sokkal tovabb tartana a fozes. Igy viszont tobbnyire fel- max 1 ora alatt megvannak ezek a receptek.
      Gesztenyepuret mar sokan keszitenek otthon, ha szeretitek, biztos meg tudjatok csinalni! Csak keress ra a neten! Gesztenyepure hazilag es tuti kidob megoldasokat!
      Tobb csicseriborsos receptet, amit eddig leirtam ITT talalsz, a csicseriborsos etelek kategoria alatt! probald meg hasznalni, mert nagyon egeszseges es finom is :) Sokfelekeppen lehet belole fozni, bar en foleg leveseket gyartok :))
      Jah, es a mirelit bab kozul a kis apro feher-zoldet, nem a nagy lapos francia zoldbabra gondoltam, de azt is hasznalom, csak mashoz!

    • En mar nekialltam hazilag gesztenyepuret kesziteni, azert jol meg kell gondolni a dolgot, csak eros idegzetueknek valo. A gesztenyet megpucolni legalabbis szerintem eleg nagy macera…

  3. Mit jelent az, hogy előrepuhult csicseriborsó?
    Egyébként eddig semmilyet nem találtam, de igyekszem alaposabban körülnézni. Ha máshol nem, keleti élelmiszer üzletekben biztos van…

    Itt is már egészen sokféle fűszerkeverék van, remélem, lesz marokkói is. Tegnap vettem indiai csípős lime-ot, nem tudom mihez fogom használni, de olyan jól nézett ki, nem tudtam otthagyni :)

    • Zsofi, mint epp irtam felul, itt lehet kapni uveges formaban a csicseriborsot, akarcsak a babot es lencset, amiket nem kell elozo este mar beaztatni. Otthon is kaphato (sot, ha jol tudom a regi magyar konyhanak alapja volt a csicseriborso, csak vmiert azota hatterbe szorult…), szarazon biztos, csak akkor aztasd be egy ejszakaval korabban, hogy puhabb legyen! Vmivel tovabb kell fozni, bar a csicseriborso nem az a puhafajta egyebkent sem, szoval ne ijedj meg ha ropogos :)
      Nekem is vannak olyan fuszerkeverekeim, amik annyira gusztak mar megjelenesre is, hogy muszaj vagyok oket kiprobalni ;-)

  4. Szerencsed van, hogy a csaladod nem olyan valogatos mint az enyem. Az en gyerekeim csak a jo magyaros kajakat hajlandoak megenni. Az iskolaban kotelezo az ottani etkezes de alig esznek, itthon meg csinaljak toltott kaposztat, gulyaslevest, turos csuszat, rantott hust. Eselyem sincs az ujitasokkal. :( Mondjuk mi a ferjemmel a munkahelyen kajalunk es igy eleg sok spanyolos dolgot eszunk, de otthon nem tudtam atallitani a konyhat. Mondjuk idonkent probalkozom , pl. legutobb (szerintem isteni) garnelaval es zoldseggel toltott palacsintat csinaltam, de szinte egyedul kellett megennem :(

    • Jol hangzik a garnelaval+zoldseggel toltott palacsinta. Kiprobalnam en is szivesen! Nalunk a rak az a Karesz reszortja, szinten a ‘pucolasi’ mizeria miatt, mert ugy szereti megvenni, hogy mindene megvan a raknak, hogy aztan lehessen mit lehamozni rola ;) En szivesen eszem, s ha mar megvan egyszer pucolva, akkor keszitek belole en is levest, vagy pastat :)

      Nalunk egyebkent magyaros kaja szinte sosincs. Nem emlekszem mikor keszitettunk vmi tipikusan magyar kajat itthon utoljara a huslevesen kivul. Nagyon sosem hianyzott az otthoni konyha, valoszinuleg, mert mar edesanyam sem tipikus magyar kajakat fozott otthon,hanem mindig valtozatosan, igy a rantotthus, turos csusza maradt ‘menza emleknek’. A toltottkaposztat, meginkabb toltott paprikat pl szivesen eszek en is, de nem keszitettem meg, azt kerek, amikor otthon vagyunk ;) Nekunk bejon a mediterran es a azsiai (koreai, japan,indiai, thai, vietnami) konyha is :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s