Hetvegi feltoltodes a ‘Feher partnal’

Ismet Costa Blanca. 1. Azert, mert ez van legkozelebb, a Madrid-Denia tavolsagot 4 ora alatt meg lehet tenni, ami egy ekkora orszagban nem tavolsag. 2. Azert, mert a Costa Blancanak van a legkellemesebb klimaja egesz evben, ahol majdnem annyi a napsuteses napok szama telen, mint nyaron.  Nem olyan hideg es csapadekos, mint a Costa Brava telen, es nem olyan paras es forro, mint a Costa del Sol nyaron. 3. A WHO (World Health Organisation) besorolasa szerint  Costa Blancanak van a vilagon az egyik legjobb es legeszsegesebb klimaja! Az allando felsoleguti megfazasokat megelegelven, spontan ugy dontottunk csutortok este, hogy lent toltjuk a hetveget a tengerparton. Ilyenkor mar nyugodt es csendes ez a partszakasz is, hiszen a turista aradat mar reg levonult. (Apartmanokat mar 40-50euro/ejszakatol lehet talalni a booking.com-on, bar december kozeledtevel gyorsan fogynak a helyek, mert sokan szeretik az unnepeket a parton tolteni.) Olyan eldugott oblokre, sziklas tengerpartokra is sikerult rabukkanunk, amik teljesen feltoltik az embert, ha az ember  szo szerint csak nez ki a fejebol es hagyja magat a korulotte levo termeszeti szepsegekben feloldodni…Mi pont erre  vagytunk: a tenger kozelsegere es a friss sos tengeri illatra, par nyugodt napra egymas tarsasagaban!

Szeretek a tengerpartra levezeto utban is gyonyorkodni. Megfigyelni, hogyan valtozik at a kontinentalis mediterran eghajlat novenyzete igazi mediterran orokzold, novemberben is viragzo tajkeppe. Ahogy haladunk Madrid felol Costa Blancara eloszor az elenk voros foldre lehetunk figyelmesek a szamtalan olivafa  es mandulafa mezokkel, amiket aztan levaltanak a narancsligetek, amik ilyenkor november vegen dugig vannak erett narancsokkal. Csak ugy huzzak le az agakat a csungo gyumlcsok! S mire elerjuk a narancsligeteket – ameddig a szem ellat! – addigra mar alig marad par lombhullato fa a lathataron, a taj hirtelen elenkzoldde valtozik viragzo leanderekkel es bougenville bokrokkal.  Engem mai napig uditoen dob fel ez a latvany, kulonosen igy november vegen :) Kepekben ITT.

A fentebb emlitett eldugodtabb helyeket pedig itt lelheti meg mas is, ha hasonlo vizualis elmenyre vagyna: Cabo la Nao, Marina Alta, Cala Barraca, Cala de Moraig, Cumbre del Sol (kedvenc nevu helyem, mert mar a hangzasa is olyan vidam:), Cap d’Or, Cabo de San Antonio, La Grandella, es Moraira partszakaszai, s ha tovabbiakat fedezunk fel, azokat is megosztom majd!

Megjegyzes: ma ket eve pontosan, hogy Madridban landolt a gep velunk, hogy Koreabol Spanyolorszagba tegyuk at a csaladi szekhelyet :-)

Advertisements

2 thoughts on “Hetvegi feltoltodes a ‘Feher partnal’

  1. Jól tettétek, hogy elmentetek. A tengeri levegő tényleg nagyon hatásos légúti betegségekben. És a gyönyörű táj, a sok zölddel, naranccsal szintén kitűnő gyógyír. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s