Granada – Alhambra

Uticelunk Tarifa, Europa legdelibb pontjanak elerese volt, de az bizony jo 700km, kozel 8ora autoutat jelentett volna Madridbol. Ez egyszerre kellemetlenul soknak tunt Danival, igy ‘feldaraboltuk’ az utat, es elso allomasunk a flamenco szulohazajaba, Granadaba vezetett. A szallasunkat a hires Alhambra melle valasztottuk, ami egy gyonyoru hotel volt, de kisse messze a varoskozponttol, es igy utolag, oda lett volna erdemesebb foglalnunk, mert ha az ember megnezte az Alhambrat utana joval bonyolultabb bejutni a fenseges varos kozpontba, elsosorban autoval: szamos utca le van zarva, egyiranyusitva, buszoknak-taxiknak meghagyva, hogy kihozzak az autos forgalmat a centrumbol. Sajnos bennunket a TomTom folyton-folyvast a behajtani tilos-utcakon keresztul szeretett volna vinni, igy jo masfel ora felesleges korozessel talaltunk csak ki este a belvarosbol a telefon terkepenek segitsegevel… Sajat tapasztalat alapjan azt mondanam legjobb, ha vonattal kozeliti meg az ember Granadat es rogton a kozpontban keres szallast. Legkozelebb igy tervezzuk, mert nagyon szeretnenk ide visszaterni, mert nem volt elegendo idonk bejarni az egesz varost, de amit lattunk az teljesen a szivunkig hatott! Szerintem ketfajta varostipus letezik: vannak, amiket erdemes meglatogatni, rengeteg a latnivalo es erdekesseg, de elni megsem szivesen elne az adott helyen az ember (ez szemelyfuggo is); es vannak varosok, amik minden latvanyossagon es szepsegen tul meg elhetonek is tunnek, es ezt egybol erzi is az ember!  Granada szerintunk ilyen! Elso benyomasunk azonnal ez volt a varosrol! Nemcsak maga a varos hangulata, hanem a varost korulolelo hegyek latvanya is kaprazatos! A Sierra Nevada hatalmas csucsai igazan lenyugozo szekhelyt biztositanak a varosnak. Van egy mondas is, miszerint: “Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit!

Alhambra (jelentese: Voros Erod)

Jegyeket ITT lehet elovetelben venni, amit erdemes, mert csak korlatozottan engedik be az embereket felorankent. Mi is igy tettunk, a szallassal egyutt rogton a jegyeket is megvettuk, amit pontosan idore meg kell hatarozni, mikor ersz oda, mert kulonben nem engednek be! Ezt erdemes fejben tartani! Csupan erdekessegkepp jegyzem meg, hogy soha ennyi magyarral nem talalkoztunk meg, mint az Alhambraban! Gyakorlatilag minden kanyarban magyar hangot hallottunk, olyan fura erzes volt, mert itt Madridban ritkan hall az ember magyar hangot.

Az Alhambra 1984 ota az UNESCO vilagorokseg resze, amit Spanyolorszag muszlin megszallasa alatt, a Nasrid dinasztia epitetett majd 200 even keresztul. A  lenyugozo mor palota, ami eredetileg erodnek keszult, belurol a ter, a feny, a viz es a gyonyoru diszitoelemek legkifinomultabb otvozesenek eredmenye. Nagyon egyszeru anyagokat hasznaltak, mint gipszet, gerendat es csempet, de mindent mesterien megmunkaltak! A kertekben egybol feltunik a szimmetriaval torteno jatekossag, a rengeteg csobogo, kerti to, vizfolyas…stb Hatalmas teruleten fekszik, es tobb szekciobol all, mi ezuttal csak a Generalife reszt neztuk meg.

2 thoughts on “Granada – Alhambra

  1. Ez nagyon érdekes és izgalmas!
    Indiában Delhiben és Agrában is van egy-egy Vörös Erőd. Azokat a mogulok (szintén muszlimok) építették, és szintén vörös mészkőből készültek.

  2. Pingback: The very best of Spain – as far as I’m concerned | Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s