Iskolaztatas Spanyolorszagban

Spanyolorszagban megtalalhatoak a magan, allami es nemzetkozi iskolak egyarant. Iskola kotelezettseg 6 es 16 ev kozott van. A gyerekek tobbsege mar 3 evesen elkezdik az ‘ovodat’. Magan es allami ovodak kozul lehet valasztani. Az allamiak ingyenesek, a magan ovik altalaban 400-500euro kozott mozognak havi szinten (mivel csak 6 eves kortol kotelezo az iskola, ezert addig az iskola elokeszitok szolgalatasnak minosulnek, amiert joval dragabb is!).

Egy-egy iskolai osztaly 6 es 12 eves kor kozott nem haladhatja meg a 25 fos letszamot, 12-16 eves koruaknal 30 fo a limit. A fotanar mellett altalaban megtalalhato egy ‘repulo asszisztens’ is, aki tobb osztalyt is segit egyszerre.

Haromfele iskola tipus letezik, amennyiben a spanyolul folyo oktatast vesszuk figyelembe: allami, privat es az un. ‘concertada’, ami felig allamilag szponzoralt, felig a szulok altal. Ezt preferaljak talan a legtobben, ami havi szinten kb 200-400 eurot jelent, amire meg kulon johetnek ra egyeb szolgalatatasok, mint sport, etkeztetes, uniform…stb

Az utobbi evekben rengeteget fejlodott az allami iskolak szinvonala is es mindenhol nagy hangsulyt fektetnek az angol nyelv elsajatitasara, ami nemikepp azt hiszem nemzeti szegyen, hogy mennyire minimalisan beszelik altalaban az emberek. Azt kell, hogy mondjam, nem gondoltuk volna, hogy az itteninel meg Koreaban is jobb a helyzet. Pontosan ugyanolyan nagy kampany folyik itt is, mint ott is tapasztaltuk. Az idosebb generacio nagyjabol teljesen ignorans a dolog irant, hiszen a spanyol nyelvet anyanyelvi szinten tobben beszelik, mint az angolt vilagszerte, es tokeletesen elboldogulnak, ha csak ezekben az orszagokban mozognak. A fiatalabb generacio szamara viszont azzal, hogy sokkal tobben indulnak neki utazni, a vilagot felfedezni elkerulhetetlenne valt az angol nyelv elsajatitasa, igy ezen szulo generacionak mar joval fontosabb, hogy gyermekuk is idejekoran megtanulja a nyelvet.

A privat iskolakrol, masok beszamoloi alapjan olyba tunik, hogy a ‘szulok, azaz a penz’ iranyit, ami sokszor pont a tanitas szabadsaganak rovasara megy, ezert pl. nekunk ezt az opcito egyaltalan nem javasoljak. (Mi a helyi concertada-knak es allami iskolaknak fogunk jobban utana nezni, mivel Dani jovore ott folytatja ‘tanulmanyait’)

A beiratkozasok ideje regionkent valtozo, de tobbnyire marcius es junius kozott kerul ra sor. Az oktatas szinte mindenutt 9kor kezdodik  Spanyolorszagban es delutan 2-5ig tartanak, attol fuggoen van-e kotelezo 2 oras ebedszunet a delelott es delutan kozott, s a kulon elfoglaltsagok meg csak ezutan jonnek. Van mindig lehetoseg az iskolaban bent ebedelni is, de sok spanyol csalad, aki  teheti, otthon egyutt ebedel hetkozben is. (Cegeknel is 2 oras ebedszunet van, amit vhol kotelezo kivenni, vhol opcionalis; a min. a 45 perc).

Hirtelen ennyi jutott eszembe a spanyol iskolaztatasi rendszerrol, amiknek eddig sikerult mar utanajarni. Majd idovel jon a tobbi is. A temat pedig az ihlette, hogy itt Madridban ma kezdodott el az uj tanev, legalabbis a legtobb iskolaban. Vannak helyek, ahol majd csak oktoberben kezdodik meg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s