Asturia & Cantabria – Santander

Asturiat es Kantabriat a lenyugozo Picos de Europa hegyvonulata szeli kette, ami Europa legnagyobb nemzeti parkja! Nevet ‘Europa csucsai’ a hazatero tengereszektol kapta, mivel csipkes csucsait pillanthattak meg elsokent minden alkalommal. Mig Asturia ‘fovarosa’ Oviedo (Vicky, Christina, Barcelona filmbol ismerhetitek) kore epult, addig Kantabria, fovarosa Santander kore. Az egesz regiot buja zold tajak, hegyek-volgyek, szakadekok jellemzik, gyonyoru sziklas tengerpartokkal es fentmaradt halaszfalukkal tarkitva. Itt elvezheti az ember igazan a tenger gyumolcseit :)) Ezen a reszen talalhatoak Spo. utolso eletben maradt barnamedvei is, amik az erdos hegyekben huzodnak meg. Sajnos Spo. erdossegenek is csupan 10%a maradt mara meg, aminek nagy resze pont ezen az eszaki reszen talalhato. Rengeteg osi  (preroman) varos, falu es templom maradt fent rendkivul jo allapotban, amik tenyleg visszarepitik az embert az idoben. Ahogy irtam is, idonkent teljesen olyan erzes volt, mintha egy mesekonyv lapjai kozott setalnank. S itt talalhatoak a nemkevesbe hires Altamirai barlangrajzok, amit meg 1869ben fedeztek fel es aminek egy reszet meg i.e. 18.000bol szarmaznak! Az eredeti barlang le van zarva, csak a pontosan ugyanugy kinezo replikat lehet megtekinteni a helyszinen.

Santander hires kikoto es egyetemi varos, es mar korabban is nagyon elegans uduloovezetnek szamitott, ahova a kiralyi csalad tagjai is szivesen jartak. Joval nyugodtabb kornyek nyaralashoz, mint Spanyolorszag deli partjai. Eppen ezert is sokkal erintetlenebb allapotban vannak. Kevesebb turista keresi fel az orszag eszaki reszeit a zarandokon kivul, akik szinten ezeken a csodalatos tajakon keresztul zarandokolnak.

Santander egyebkent egy csodalatos melyen benyulo obolnel fekszik, gyonyoru homokos es sziklas tengerpartokkal szegelyezve. Itt talalhato a kiralyi csalad egyik nyari rezidenciaja, Palacio de Magdalena, amit tobbek kozott Carlos baratunk nagyapja epitett meg a mult szazad elejen!

Az alabbi kepek mind a Virgen del Mar-nal keszultek, szinten Santander egyik felkapott tengerparti resze, ahol az apalynak koszonhetoen kivalo sekely resz van par oran keresztul a kisgyerekes csaladok szamara. A tobbi Santanderes kep itt nezheto meg.

Advertisements

4 thoughts on “Asturia & Cantabria – Santander

  1. Mennyire más arcát mutatja ez a terület Spanyolországnak. Különösen élvezetes, hogy ilyen változatos ez az ország.
    Jaj, a csúszdák, nekem is rémálmaim, különösen a zártak! Norman és Márk mellett edződöm én is, és idén nyáron egészen megkedveltem őket.

  2. Pingback: First night in Pontevedra – provincial capital | Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s