Korean Bibimbap

Ez az igen egyszeru koreai egytal etel, minden honapban megjelenik a mi asztalunkon is. Es ezen a mai, talan a nyar leforrobbnak tuno napjan, kivaloan esett, sok-sok kimchivel :-) Az egyik legegeszsegesebb etelek egyike, amit Dani legalabb olyan orommel lapatol be, mint mi :) A legjobb benne, hogy  nagyon jol varialhato, ami zoldseget eppen talal otthon az ember, konnyen elkeszitheto belole. Fott rizs az alapja, erre pakolnak ra a koreaiak egy csomo fajta zoldseget, julienre vagott repat, kali paprikat, ujhagymat, uborkat, cukkinit, spenotot,  gombat, szojababot, tojas csikokat (egg strips), kimchit. Van a hus verzioja, amikor daralt fott marhahust tesznek meg ra, de mi jobban preferaljuk a zoldseges verziot, amit egy kis piritott tofuval dobunk fel :) Minden benne van, amire szuksege van a szervezetunknek szerintem, es igen laktato, anelkul, hogy az embert elnehezitene.

Ahogy mi szeretjuk: a tofut szezam olajon pici szojaszosszal egy serpenyoben megpiritjuk. A cukkinit szintugy ezzel a technikaval keszitjuk elo. A spenotot  5 percig forro vizben megparoljuk, hideg vizzel lehutjuk, majd leszurjuk, meglocsoljuk szezamolajjal es megszorjuk piritott szezammaggal. Ezutan minden zoldseget, ami csak a haznal megtalalhato rapakoljuk egy adag rizs tetejere, majd hozzaadjuk a tofut es tojas csikokat es talaljuk :) Ha nincs kedvunk tojas csikokat kesziteni (siman vekony omlettet keszit az ember, amit ha kihult hosszanti csikokra vag), akkor egy szep tukortojas is kerulhet a kozepere. S  ha netan van van kimchihez is hozzaferesi lehetosegunk es szeretjuk is, akkor ne hagyjuk ki, mert  ez az egyik alapja. Ha nincs, akkor egy kis chilipaprika kremet tehetunk meg ra es az egeszet jol osszekeverve fogyasztjuk. Szerintem isteni, bar ma palcikazasa kozben elgondolkodtam, ha nem eltunk volna kint, akkor megennenk-e, plane elkeszitenenk-e koreai kajakat itthon is. Szerintem eleg egyedulallo ize van, ami semmi mas konyhahoz nem hasonlithato, plane tavol all a magyar konyhatol. En a koreai es japan konyhanal egeszsegesebbet nem-igen ettem nagy tetelben, de ezt dontse el mindenki maga ;-)

Ui. Dani semmilyen mas formaban nem eszi meg a spenotot, tofut es cukkinit, csak koreai etelek formajaban :)) Igazi ‘made in Korea’ gyerkoc :D

5 thoughts on “Korean Bibimbap

  1. Igen az indiait is nagyon szeretjuk, van valasztek boven :)) Igaz elsosorban csirkevel keszulteket csinalunk, de ha vannak mar nalatok bevalt csak zoldseges indiai ‘curry’ receptek, szivesen vennek otleteket :)) Dani nalunk nem nagy hus evo, max hal es ‘marscios’, es ezert mi is egyre inkabb csak zoldseges eteleket keszitunk itthon, ezert mindig nyitott vagyok ujabb receptekre :))

  2. Pingback: A kis gurman :) | Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s