Hay dos cosas que decir…

Az egyik, hogy nem iszom kavet majd harom hete! Ugy tunik a kagylo elvette a kavetol kedvemet…:(

A masik dolog, hogy a napokban volt a 4. evforduloja annak, hogy elhagytuk Magyarorszagot, es hogy egyhuzamban eljunk mashol. Pontosabban a negy ev alatt ket helyen. Ha elotte valo utazasokat, mashol-eleseket is beleszamitjuk, akkor nagyjabol hat evet eltunk magyar foldtol tavol. 19evesen kezdtuk a vilagjarast, a mas kulturakkal valo egyuttelest, es azota tobb, mint 10 ev telt el. 12, to be precise ;-) Most nem merengek, mert a pakolas nem engedi, csak Dani jo alvokaja, hogy irjak par sort.

Miota Madridban elunk uj erzesek jottek elo ezzel a ‘globetrotting lifestyle’lal kapcsolatban. Koreaban otthon ereztem magam azonnal (ha hiszek a lelekvandorlasban, akkor valoszinuleg elhettem mar ott elotte – de ezt meg nem dontottem el. Marmint, hogy hiszek-e benne…;), de a nyelvi hianyossagok nelkul nem szerettunk volna gyereket nevelni, ahol mig o megtanulja a koreait, addig mi csak pislogunk. S mi tobb, a Karesznak nyilt munka lehetosegek itt, Madridban, sokkal jobbak es felfeleivelobbek mar most. Nagy volt a valtozas, ami a koltozessel jart. Sokaig fajt a szivem Korea utan, de viszonylag rovid ido alatt Madridot is  egyre jobban megszerettuk. Mostmar olyannyira szeretjuk, hogy mar szavakkal is nehez lenne leirni ;) amihez biztosan az is hozzajarul, hogy honapok ota csak pozitiv elmenyeink vannak az emberekkel kapcsolatban. Azok segitsegnyujtasi keszsegevel kulonosen! Rengeteg pozitiv elmenyt begyujtottunk az elmult idoszakban, amit aztan a Foci VB hangulat csak tetozott es azota nem is nagyon tudom elkepzelni, hol ereznenk mashol ennyire jol magunkat :DDD Aztan ki tudja ez valtozik-e.  Azonban az is hozzatartozik az igazsaghoz, hogy egyszer minden utazo csaladnal elojon a kerdes, miutan elkezdik a gyerekek az iskolat: Szabad-e mozdulni, kiszakitani a megszokott vilagabol a gyereket? Jot teszunk-e vele? Hogyan eli meg az ujabb valtozast? Ahany forras, annyi valasz. Azonban tobb olyan embert is ismerunk, akik nagyjabol velunk egyidosek es akiknek szuleik hoztak-vittek oket a nagyvilagban es nem valtak befordult emberekke, sem talajvesztette. Sot! Tobbnyelven beszelo, nagy alkalmazkodo kepesseggel, barhol kepesek megallni a helyuket-tipusu emberekke valtak. Innen nezve, ahogy ok elmeseltek, a kulcsa a dolognak a csaladban elo egyseg! Magyaran, otthon is valhat az ember boldogtalanna, elveszette, ha a csalad szethullik korulotte, es kulfoldon is  elhet boldog eletet, es valhat azza, aki szeretne lenni, ha csaladja ‘ott’ van mindvegig mogotte tamogatolag. Ha ez megvan, akkor mindent kepesek athidalni a gyerekek is, szulok is!

Mas…amirol csak azert irok, mert mindig erdekes evek multan visszaolvasni, hogy egy adott idoben epp mit gondolt az ember, hiszen kozben annyi tenyezo valtozhat korulotte, hogy maga a velemeny is formalodhat. S ha most ebben a pillanatban visszavilagitok a ket evvel ezelotti dilemmankra, hogy merre tovabb? akkor ugye Brisbane allt az elso helyen, majd Madrid es Szingapur, de szoba jott Kanada es Uj-Zeland is. Mai fejjel mast mondanek. Spanyolorszag ota, Ausztralia mar erdekes mod nem vonz vissza. Egy jol iranyzott kerdessel, amit jo egy eve kaptam egyik ismerosunktol, ”mi az, ami ott meg van es itt nincs?” (akkor csak hebegtem-habogtam) – mai valasz talan, hogy Spanyolorszag, szigeteivel egyutt veve szinten egy igazi tokeletlen-tokeletes foldi paradicsom. Ha nem hagyjuk el hatarat, akkor is rengeteg csodas latnivalo van mindenfele! S ugy erzem az a fajta eletminoseg, amit itt megkapunk, nem kompenzalna az Ausztraliaval valo nagy tavolsagot es az ottani eletminoseget. Mindenkepp szeretnenk meg visszaterni egyszer egy igazi nagy ausztral korutra, de elni mar nem tudnam elkepzelni. Most valahogy nem, es azt hiszem Uj-Zeland ugyanilyen okok miatt szinten kiesett. Szingapurban es Kanadaban elleneben el tudnam kepzelni meg majd egyszer. Az ottani eletminoseg szinten csabito, es az ott szerzett  picinyke tapasztalataink, benyomasaink abszolut pozitivak voltak anno. Amit masok is alatamasztani latszanak sajat tapasztalataikkal. Szoval ezt majd latjuk. Az esetleg elofordulhat, hogy kozben Kareszt kikuldik innen 1-2evre mashova, de ez a cegen mulik inkabb. Egyelore azonban nagyon jo itt, es mar joideje csak az ‘itt’ben gondolkozunk, hosszutavon is ;-)))

Ui: a par sorbol, ugy tunik megis merenges lett ;-) Igy van ez jol, hiszen ezzel egyutt a blog is most volt epp negy eves :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s