Kumquat

Ez az apro kis citrusfajta, Del-Azsiaban es az Azsia-csendes-oceani tersegben oshonos, de megtalalhato szamos  mas orszagban, Del-Afrikaban, az amerikai kontinensen es itt a mediterranon is megterem. Spanyolorszagban es Mallorcan is kedvelt gyumolcs (Naranja enana, Naranja japonesa). A neve, Kumquat, kinaiul annyit tesz ‘arany narancs/cirtusfele’, szinebol adodoan. A eszaki foldteken november es februar kozott van szezonja, ekkor terem.

A kumquat fa, (ami szerintem sokak szamara ismeros lehet) Hold Ujevkor tradicionalis ajandeknak szamit a kinai, koreai, vietnami szokasok szerint. De szivesen ajandekozzak akkor is, amikor valami uj dolog szuletik – kisbaba, hazassag, uzlet, uj haz…stb. A kumquat a szerencse, gazdagsag, egyseg es tokeletesseg szimboluma ezekben az orszagokban. Koreaban rengeteget lattunk mi is.

Hogyan esszuk?

Az egyetlen citrusfele, amit hejastol lehet enni. Sot, van amikor csak magat a hejat eszik, mivel ez a gyumolcs edes resze. A belseje savanykas, igy amikor egeszben ragjuk, egyszerre erezzuk ezt az edes-savanyu izt. Csak meg kell alaposan mosni, s ha kicsit osszenyomjuk az ujjaink kozott erezni, amint a gyumolcsbol szarmazo illoolajok felszabadulnak. Ezutan csak be kell kapni egeszben, es ugy ahogy van egeszben megenni. Kivetel a magjat, ami olyan mint a narancs- v citrommag.

Keszitenek belole lekvart, pitet, vagy hasznaljak disziteskent, pl. Martinibe (oliva helyett). Szinten idealis fagyihoz, joghurthoz vagy gyumolcskompotba. Limonadeba is nagyon finom :)

Egeszsegre gyakorolt jotekony hatasai

Kivalo vitamin es antioxidans forras.

A bennelevo cryptoxanthin, zeaxanthin es lutein fontos szerepet jatszanak a szem es latas vedelmeben.

2 thoughts on “Kumquat

  1. Pingback: Novenyi kalcium forrasok | Soulful Living

  2. Pingback: Novenyi kalcium forrasok | Soulful Living

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s