Forrosag es tapas barok

Ebed utani szieszta van. Jelenleg 34 fok. Elkezdtek felszokni a homersekletek es a hetvegere mar 38-40fok varhato. Vmi hohullam erkezett felenk. Mar reggel 9 utan nem esik jol kint lenni, legalabbis nem a forro, arnyek nelkuli jatszotereken. Igy marad a haz alatti huvosebb jatszoresz vagy a medence opcioja. Kialakult nyari szokasunk ilyenkor, amikor ennyire felmegy a higany szala, hogy este 8 utan ulunk autoba es megyunk be vmelyik nagy arnyas parkba, ahol kicsit ‘felfrissulunk’ mig Dani is kijatsza magat vmelyik jatszoteren!

Ha julius es augusztusrol beszelunk, akkor kanikula van, meg ilyen ‘eszeveszett idojarasu evben’ is! Spanyolorszagban, es ezen belul Madridban is egyertelmuen ez a ket legforrobb honap, a szabadsagolasok ideje, amikor a madridiak  eltunnek a fovarosbol, es atadjak helyuket a turistaknak, akik birjak a hoseget ;-) Ilyenkor szinte kiurul a varos, nincs forgalom, vannak parkolohelyek, es minden nap fiesta :)) Rengeteg kulturalis program, minden buszmegallo uveges hirdetesein ott figyelnek a legfrissebb programok, muzeum ajanlok. Sok helyre ilyenkor ingyen lehet bemenni! (Madridi programokrol ITT talalhattok mindig friss infok)

Erdekesseg, hogy sokan, meg a mai napig olyan szerzodessel dolgoznak a cegeknel, amiben van egy kulon pont a nyarra vonatkozoan, miszerint roviditett munkaidoben (6 oraban) kell csak ezalatt a harom honap alatt dolgozni. Ugyanannyi fizetesert, mondjuk csak 9-2ig vannak bent a nyari forrosagra valo tekintettel :) Ugyanigy a boltosok is, vannak akik ilyenkor hosszabb szieszta idot tartanak, es a megszokott 2-3 ora helyet akar 4 oran at is bezarnak. Ez nem a nagy aruhazakra v boltokra vonatkozik, hanem elsosorban kis uzletek, gyogyszertarakra, ettermekre.

A tapas barok, bar egesz evben tele vannak, ilyenkor kulonosen megtelnek, szinte mindig ulnek az asztaloknal,  probalnak az emberek megbujni a napernyok arnyekaban es huteni magukat a kozkedvelt jeges, alacsonyalkohol tartalmu frissitokkel: Clara – Caña con limon, Sangria vagy Tinto de Verno. Minden teraszon, tapas barban, ket ar figyelheto meg az arlistakon.  Barra / Mesa (Terraza) – ami annyit tesz, hogy ha vki a barpultnal fogyaszt, akkor az tobbnyire 50-60centtel olcsobb, mig ha kihozzak az asztalhoz, akkor annyival dragabb. De ettol fuggetlenul mindenki az asztaloknal ul, mert kenyelmesebb, esetleg egy-ket helyi, aki ismeri a barnal dolgozokat, ul le bent. A masik erdekesseg, amit esetleg jo eszben tartani, hogy ha az ember alkoholos italt ker ki, ahhoz automatikusan kihoznak vmi kis ‘harapnivalot’ is, legtobbszor olivabogyot, chipset, egy szelet tortillat, serrano sonkat vagy salchichon karikakat egy kis bagetten.  Erdemes, pont ezert, eloszor kerni kulon csak az italt, meg akkor is, ha enni is tervezunk, mert latjuk, hogy mennyit hoznak ki melle (elofordult mar amikor az ital melle adott tapasokkal jollaktunk!), s csak utana rendelni ki  az etelt, mert ha egyszerre rendeljuk az italt es az etelt, akkor az ital melle jaro ingyenes ‘falatoktol’ bucsut mondhatunk, nem fogjak mar kulon kihozni.


4 thoughts on “Forrosag es tapas barok

  1. Szia Vera!

    Nem tudom, hogy máshol hogy van, de a mi cégünknél úgy oldják meg a nyári rövidített munkanapokat, hogy júliusban valóban csak 9-3 a munkanap, de cserébe egész évben minden héten nem 40, hanem 40 és fél órát dolgoznak. Így ha kiszámolja az ember, akkor kiegyenlítődik éves szinten. Augusztusban pedig 3 hétre bezár az ideje, de az meg szabadságnak számít, vagyis mindenkinek kötelező jelleggel ki el kell lőni 15 nap szabit augusztusban, ha akar, ha nem. Ezek egyébként úgy jöhetnek létre, hogy a spanyol törvények szerint éves szinten van meghatározva a kötelező munkaórák száma, így tudják átcsoportosítani a hidegebb hónapokban a kicsit több munkát a nyári kevesebb órák helyébe. Itthon ezt nem lehetne megtenni, mert itt heti szintre van lebontva a 40 óra és nem lehet sakkozni.
    Szerintem ez a csoportosítás szuper, mert nyáron kevesebbet kel dolgozni, viszont az nem jó, hogy ennyire nagy arányban meghatározzák, hogy mikor veheti ki az ember a szabiját. Nálunk a minimális szabadsábbal rendelkezőknek (21 nap) minden szabadnapját meghatározzák. Ez azt is jelenti, hogy télen 24-én még dolgoztak (ugyan csak 3-ig), de emiatt volt olyan, aki nem ért haza szentestére a családhoz, mert Spanyolország elég nagy és messze éltek a szülei.
    Bocsi, ha hosszúra sikerült, de szerintem érdekes, hogy ezt mennyire máshogy kezelik a dolgokat, mint itthon. Részben jó, részben nagyon nem jó. :-))

  2. Aha, erdekes amit irsz. Akiket itt ismerek es ilyen szerzodesuk van, azoknak nem kell evkozben emiatt tobbet dolgozniuk tudtommal. Az mas kerdes, hogy meglepo modon rengeteget tuloraznak itt az emberek, tehat igyis-ugyis ledolgozzak elore, megha nem hivatalosan is. A spanyol munkatorvenyeket amugy nem ismerem jol, inkabb csak a freelancekre vonatkozo reszet ;) Ebben az esetben meg teljesen magad osztod be az idodet, a lenyeg, hogy a munka el legyen vegezve :)

  3. Ez azért érdekes, mert nálunk például a spanyol kollégák nincsenek tisztában azzal, hogy év közben előre ledolgozzák és azt hiszik, hogy ez egyfajta kedvezmény a cégtől, hogy nyáron kevesebbet kell melózni. Én sem tudtam, csak mivel más volt a helyzet, mint Mo-n megszokott, ezért rákérdeztem a főnökömnél és ő magyarázta el ezeket a dolgokat. A többi alkalmazottnak pedig szerintem egyszerűen nem tűnik fel az a heti fél óra plusz…spanyolok, nem nagyon számolnak utána :-)))) A cégeknél meg gondolom nem hangoztatják, hogy valójában egy perccel sem dolgoznak kevesebbet éves szinten, hadd higgyék az emberek, hogy milyen jófej helyen dolgoznak …HR politika :-)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s