Hangulat

A foci VB elorehaladtaval egyre tobb spanyol zaszlo jelenik meg az ablakokban, teraszokon. Minden etteremben, sorozoben ki van fuggesztve egy nagy nemzeti lobogo, amit spanyol meccsek alatt kitesznek az utcafrontra, jol lathato helyre :)

A belvarosban erezni legintenzivebben az ilyenkor szokasos izzo  hangulatot. Mar kora delutan, fiatalokat latni zaszloba burkolva, spanyol mezbe oltozve, amint ozonlenek a Bernabeu stadion fele, ahol nagy kivetitokon nezhetik az emberek tomegesen a meccset.  Mindenfele fel vannak egyebkent allitva ezek a kivetitok, parkokban es tereken. A csaladosokat is  legkesobb fel 9 elott 10 perccel kiszippantja az esti meccs a medencekbol, hogy le ne maradjanak :) S, ha az ember nem nezne a tv-t (nekunk nincs mar negy eve, csak a szamitogepen fogott digitalis csatornak, ami gyakran lefagy, igy Karesz is inkabb elmegy megnezni fontosabb meccseket), is pontosan lehet tudni mikor lonek a spanyolok golt, vagy epp kapnak, mert minden ablakbol arad ki a hangos spanyol udvrivalgas, karomkodas, dudafujas – mikor mi :))) Eddig nem eltunk mi sem olyan helyen, ahol a focinak ekkora kulturaja lenne, igy mondhatni, korabban igencsak foci-ingerszegeny-eletunk volt, es ez  most egy hatalmas valtozas. Karesz mindig is szerette a jo focit, es figyelemmel kovette a meccseket, de amit itt atel az ember, az egy teljesen mas fogalom. Mar en is azon kapom magam, hogy nem tudok elszakadni a meccs elol (egyelore csak a spanyol meccs elol nem ;)

Karesz is este motorra pattant es beszaladt a stadion melle, ahol oriasi tomeg nezte a meccset kozosen. Bar vegul nem tudta a meccs veget megvarni, mert tartott attol, hogy a tomeg elsopri a motorjat es ot is. Meselte, ahogy a rendorok setaltak keresztul a tomegen  szep sorra vettek ki mindenki kezebol a sort es mas alkoholos italt, mivel kozteruleten tilos inni. Ahogy haladtak el az emberek mellett,  ugy vettek el es vagtak egyenesen a kukaba az uvegeket. Bar szerintem ilyenkor mindenki eleve mas tudatallapotba kerul a foci altal, igy a hangulat ettol meg megmaradt :))

Danival itthon neztuk, s a franciaablakoknak koszonhetoen lathato volt, amint egy-egy lakasban osszegyulnek ismerosok, baratok, csaladok, hogy egyutt nezzek a meccset. Mindenki szigoruan mezben ult a tv elott, es ha helyzet volt, azonnal dudaba fujtak, orditottak, karomkodtak…a golnal pedig 10 perces oromrivalgas volt, kialltak az emberek a teraszokra es a zaszlojukat lengettek, egymasnak orultek. Erzodik ilyenkor a levegoben, amint az egesz nemzet egyszerre vesz meg levegot is! A meccs vegen pedig meg felora mulva is dudaltak, petardaztak, mindenki kiszaladt az utcara es orultek – Danival addig kellett nezni es hallgatni az oromunnepet, mig az el nem halkult teljesen :))

Orulok, hogy ennek a fajta ‘patriotizmusnak’ es foci rajongasnak is tanui lehetunk az eletben, mert baromi erdekes. Persze mit mond erre Karesz egyik argentin kollegaja – csak legyint egyet a kezevel, hogy ”oooo a spanyolok nem tudnak igazi hangulatot teremteni, csak imitaljak! Menjunk egyszer Argentinaban egy focimeccsre es majd ott megtudjuk milyen az igazi foci koruli hangulat” :))) Azt hiszem nekunk egyelore ez is tokeletesen megfelel ;))

Advertisements

4 thoughts on “Hangulat

  1. Szia Vera! Nagyon jó kis poszt, teljesen átéreztem újra a spanyol focilázat! Kíváncsi voltam, mikor írsz majd a focikultuszról, ami szerintem mindenkit megfertőz, nincs menekvés, ha ott élsz:) Mi is imádtuk a gólok utáni üdvrivalgást hallgatni… különösen vicces a gogogogogooooooooooooooooool, amit néha percekig is kitartanak! És én is azóta is nézem a spanyol focit, nem lehet leszokni róla:)

  2. Aniko, tenyleg a legfontosabb kimaradt, ahogy mindig uvoltik a kommentatorok, hogy gogogogooooooooool – hat az tenyleg kesz :DDD mi is nagyokat nevetunk rajta. En az egesz focilaztol neha ludboros leszek – joertelemben!, mert sziven erinti az embert, ahogy latja mikent tud egy teljes nemzetet osszefogni egy sport!
    Ti jottok vmikor ujra Madridba? Mi meg maradunk az tuti :)))

  3. Talán ősszel ellátogatunk majd pár napra, de hosszabb időre még nem tudom mikor… azért tervbe van véve, majd szólok mindenképp, ha már körvonalazódik vmi:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s