Thai Laksa Soup

Ezt a levest nem tudom kihagyni, hogy ne irjam le a receptjet, mert nalunk azonnal felkerult a Top 10 levesek koze (tobbek kozott az anyukam fele pulyka nyak leves es citromleves, a nagymamam fele sargaborso leves, a Vietnami Pho, az angolszasz Clam Chowder, a Canarian vegetable stew, az egyszeru japan Miso soup es a koreai Galbi-tang levesek mellett). A leves ket recept osszegyurasabol keszult. Mig az egyik eredeti recept ITT talalhato, a masikat egy kezzel irott, magyar foszakacs altal elmondott leiras alapjan olvashattuk, amit eppen Madridban vendegeskedo baratunk nyujtott at, hogy keszitsuk el neki, mert o ilyen ‘kokuszos levest’ mar nagyon regen evett es o ezt nem tudja elkesziteni hiaba kapta meg a receptjet – hat persze, hogy a kivancsisag nalam egybol ‘fakanalat’ rantott elo es az alabbiak szerint keszitettem el:

Hozzavalok 4 adaghoz:

60g levesbevalo rizs teszta

2ek olivaolaj

2 fokhagyma gerezd preselve

fel lime leve

3 szal lemon grass, amit en szaritott formaban tettem hozza, mert nem talaltam frisset a boltban

1ek reszelt gyomber (szinten uvegeset hasznaltam, mert epp nem volt itthon)

1 liter csirkehus alaple, de lehet sima zoldseg alaple is

2ek szojaszosz

2ek red curry pasta

1-2 pici chilipaprika

1ek barnacukor

400ml kokusztej

fel deci tejszin, amiben a csikokra vagott csirkemellett sutjuk ki

12 megpucolt friss garnela rak (szerencsere az itt mindig kaphato frissen es isteni!)

1 csirkemell, de ez elhagyhato

10db shiitake gomba

1-2 repa karikara szelve

1/4 bogre felvagott koriander

2-3 uj zoldhagyma (spring onion) felkarikazva

Elkeszitesi mod:

1. Megfozzuk a rizstesztat, forro vizbe dobjuk es 4-5percig fozzuk benne, mig puha nem lesz, majd leszurjuk es hideg vizzel leoblitjuk. Felretesszuk.

2. Felforrositjuk a ket kanal olivaolajat, hozzaadjuk a preselt fokhagymat, lemongrass-t a gyombert es egy picit piritjuk mig illatos nem lesz. Ezutan hozzaadjuk a curry pasztat es meg fel percig piritjuk egyutt, majd hozzaadjuk a ket kanal szojaszoszt, 1 kanal barnacukrot, amit szep lassan felontunk a csirkehus/zoldseg alaplevel  es hagyjuk felforrni (kb 20 perc)

3. Ekozben a csikokra felvagott csirkemellett – ha teszunk hozza – megpiritjuk a fel deci tejszinben, majd felretesszuk.

3. Kb 20 perc utan levesszuk kozepes langra a levest es hozzaadjuk a felkarikazott repat es kokusztejet.

4. 10 perc elteltevel hozzaadjuk a shiitake gombakat, a rakot, a lime levet, a koriandert, a mar megprititott csirkemellett es karikara vagott zoldhagymat, majd tovabbi 5 percig fozzuk. Tovabb nem kell, kulonben tulfozzuk es ragossa tesszuk a rakhust.

A forro levest a rizstesztara szedjuk, amit lehet tovabbi friss zoldhagymakarikaval es korianderrel disziteni.

A kepek talan nem sikerultek olyan jol, de a leves maga isteni!  Ha meg intenzivebb izekre vagyunk nyugodtan tegyunk hozza izles szerint tobb fuszert. S ha marad masnapra, az sem baj, mert akkorra ernek igazan ossze az izek es eleg ha csak ujabb adag friss rizstesztat fozunk hozza es mar ehetjuk is! Batran merem kiprobalasra ajanlani, mert ha vki szereti a thai izeket, akkor ezt is fogja ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s