Paseo de Recoletos

Az elmult het egyik fenypontja ketsegkivul az volt, amikor verofenyes pentek delutan nagymamammal kettesben bementunk a ‘centro’ba es  komotosan vegig setaltunk a Paseo de Recoletos setanyon, ami az Atocha Palyaudvar felol nezve a Paseo del Prado meghosszabbitasa, a Plaza de Cibeles utan. Nagyon szeretem Madrid hosszu setanyait, ami felemelo epuletek kozott, gyonyoru viragagyasokkal es hangulatos kavezokkal tarkitottak, ahova kiulhet az ember egy Cafe con leche o Caña con limon vagy egy Tinto de verano tarsasagaban, esetleg melle meg algo para picar, es orakig nezi az elhalado embereket, vagy ahogy nagyikam mondana, fikszirozza az embereket ;-) Mi sem tettunk maskent. Beultunk, a szerintem Madrid egyik leghangulatosabb kavezojeba, El Espejo, ahova mar regota terveztem beulni csak ugy raerosen. Feledhetetlen delutant toltottunk el nagymamammal a napsuteses meleg delutan (biztos azert emelem ezt most ki, mert ket napja szakad az eso es hideg van). Csak beszelgettunk, eszegettunk, iszogattunk es fiksziroztunk raerosen ;-)

A hely hangulata szerintem semmihez sem hasonlithato. Art-nouveau stilusban epult, (mult) szazad eleji hangolatot kolcsonozve a helynek. Egyben etterem, bar, kavezo es teraszos kiulo hely, nagy lombos fak alatt, gyonyoru helyszinen, isteni elrendezesben es kialakitasban. Kisugarzasa van a helynek. Az arakat tekintve ugyanolyan, mint barhol Madridban. Ket tejes kave, egy gyumolcsle es egy szelet tortilla  vegosszege 16 euroban meretett. Persze itt nem is annyira az etel-ital-ar szamit, mint maga az  az utanozhatatlan hangulat, ami ad egy szeletet ebbol az igazi mediterran eleterzesbol, nyugalombol, a semmiert nem aggodasos hozzaallasbol :) Ezt a fajta mentalitast iden nagymamam is sokkal jobban erezhette es elvezhette, mint tavaly. Ugy erzem sikerult masik oldalarol is bemutatnunk neki a varost, amirol majd reszletesebben o maga is beszamol itt a blogban! Addig viszont erjetek be velem es az en beszamolommal, mert valoszinuleg ido lesz, mire osszeszedesre kerul minden atelt momentuma ennek az egy hetnek, a maga reszletessegeben ;-)

Amit kulonosen elvezek az itteni vendeglatasban, hogy a pincerek nem nezik ki az embert, akkor sem, ha orakig csak egy kave folott uldogel es kozben ujsagot olvas vagy beszelget. Nem kell attol tartani, hogy ‘kizavarnak’, hogy atadjak masnak az asztalt ;-) Mostanaban egy kavezoban tartjuk a spanyol orakat is, mikozben csak egy-egy frissen facsart narancslevet szurcsolunk el. Ugy gondolom itt nem szamit luxusnak, hogy az emberek teraszos kavehazakba/ettermekbe menjenek es megtoltsek azokat minden sarkon, mivel ez az itteni eletstilus szerves reszet kepezi! A spanyolok az ev minden szakaban szeretnek kiulni es onnan elvezni a nyuzsgo forgatagot vagy egy barati beszelgetest. A fiatal es idosebb generacio egyarant. Nem szamit, hogy ki milyen eletszinvonalon el, a kinti kavehazakban uldogeles eletuk resze. Egy kavera vagy caña-ra mindig fogja ‘futni’, kulonben sajat magukat tagadnak meg! De todos modos, nagyon jol esett ez a lazitos delutan!

Kepek a setarol itt

Advertisements

5 thoughts on “Paseo de Recoletos

  1. Nagyon hangulatos helynek tűnik a kávézó! Bizony jó is az a mediterrán, nyugodt életérzés. :)

    Kíváncsian várom nagymamád beszámolóját, a korábbiakat is nagyon élveztem! :)

  2. Jaj, jaj, kedves Blog-leányok, Blog-anyák, teljesen magamba zuttyanok, ha ilyeneket írtok rólam!!?? Én már tavaly óta kb. 20-30 évet öregedtem, nem fog az agyam és ha túl nagy az elvárás irántam, akkor végül majd meg sem tudok mukkanni! – A képeid pedig Verácskám mesések, ide varázsolták a boldog, önfeledt érzést, a napsugarat és a meleget, – ebbe az esős, szürke, hideg-rideg időbe, és magányos szobámba. Na, de majd csak kisüt a nap itt is, és összekapirgálom magam, aztán a nálatok írt naplóm alapján írdogálok valamit. De Lányok, ne várjatok túl sokat, mert az lebénít!

  3. Draga nagyikam, a te stilusod semmihez sem hasonlithato, igy barmit, barmekkora terjedelem is irsz majd nekunk, mi orulni fogunk! puszi es sok ihletet kuldunk meg szebb, naposabb idot! :)

  4. Pingback: Dedanyo blogol – 5. resz « Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s