Spanyol konyha – Garbanzos con chorizo

Na jo, ugy tunik ez a poszt nagyon meg akar ‘szuletni’ mert allandoan posztolja magat, annak ellenere, hogy hitem szerint draftban hagytam, mivel nem volt idom befejezni. Igy most inkabb neki ulok es gyorsan befejezem, mert nem tud nyugton maradni – nagyon spanyol virtusu ;)

A lanyoktol kaptam a szulinapomra egy nagyon klassz spanyol szakacskonyvet, amibol szep lassan probalok ki folyamatosan dolgokat. Ebbol szuletett a fokhagymas, olivas sult kiralyrak is, amit 5 perc elkesziteni!

De todos modos, a spanyol konyha ‘hires’ az egyszeru hozzavalokbol keszult, konnyen elkeszitheto eteleirol. A gasztrovilag ‘kritikusai’ pont ezt szoktak felhozni ‘negativumkent’, amiert nem nyernek cimeket a nemzetek konyhai kozott dulo versenyeken. Egy ‘puccos’ francia konyha mellett, nem is igen rughat labdaba, hisz ok mar esznek, mig a francia meg a szoszon dolgozik ;)) Persze ez is regionkent valtozik,es allitolag a baszk  konyha a ‘legszofisztikaltabb’ es legfinomabb. Bar a galicia is nagyon hires, kulonosen a ‘mariscos’rol.  Na de ami a celja ezen neha-neha felbukkano spanyol konyhat bemutato posztoknak, hogy lassan lehulljon a lepel a turistak elott is, akik abban a hitben elnek, hogy itt csak ‘paellat’ es pollo asado (sultcsirke) -t keszitenek y ya esta! Azert ez nem igy van, igy elsokent jojjon egy fincsi csicseriborsobol keszult recept. Ebbol van szamos, mivel rengeteget esznek, a polcok roskadoznak toluk. Nalunk is elofordul minden heten vmilyen valtozata, mert szeretjuk :)

Magyarul a neve, Csicseriborso kolbasszal (az itteni spanyollal, ami szerintem nem hasonlit az otthonira – en az ittenit jobban szeretem, bar ritkan eszunk, fozeshez meg inkabb csak az ize miatt szeretem hasznalni)

Hozzavalok:

4 kanal olivaolaj

1 fej hagyma, aprora vagva

1 gerezd fokhagyma, preselve

Chorizo – finom spanyolkolbasz – tetszes szerint – 1 centis darabokra felkockazva (a recept 250grammot ajanl, en joval kevesebbet tettem bele,  par szeletet, tenyleg csak az ize kedveert)

400gramm csicseriborso megfozve

6 sult paprika hosszant, vekonyra szeletelve (itt lehet kapni uvegesen, en azt hasznaltam, mert igy gyorsabb volt elkesziteni)

1 ek borecet, ami helyett en sidra/cider/almaborparlatot hasznaltam, amit itt lehet kapni, kulon fozeshez.

So es pirospaprika izles szerint

Petrezselyem a vegen disziteshez

Talalashoz felszeletelt piritott bagett karikak

Elkeszitese:

Felforrositjuk az olajat. Hozzaadjuk a hagymat es fokhagymat es uvegesre paroljuk. Hozzakeverjuk a chorizo szeleteket, mig at nem forrosodik. Kozben a megfozott csicseribrosohoz keverjuk a sult paprika szeleteket es a chorizos hagymakevereket. Sozzuk, borsozzuk, majd jol megszorjuk petrezselyemmel es mar talaljuk is ;)

Nagyon jol sikerult, fogunk meg ilyet kesziteni egesz biztos :)

2 thoughts on “Spanyol konyha – Garbanzos con chorizo

  1. Pingback: Paté de aguacate con garbanzos « Living here and there

  2. Pingback: Paté de aguacate con garbanzos | Soulful Living

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s