Yaiza y El Golfo

Idoben lehorgonyzott hofeher kis varoska, amin az elmult idok sem valtoztattak semmit; meg a turizmus sem. Mintha megallt volna az elet, teljes csend es nyugalom honol. Spanyol telepesek alapitottak a varost a korai kolonizacios idokben. Pont ugy nez ki ma is, mint anno. Bekes foter. Csendes kis kavezo, ahogy bekanyarodik az ember a varoska szelen.

Ahol megalltunk  mi is kicsit feltoltodni, beszelgetni. A tulajdonos egy nemet csalad. Ugy tunt az apa vezeti az kavezot/borozot/ettermet; a lanya iparmuvesz es gyonyoru ekszereket keszit, amik ott megvehetoek. A fia muvesz, akinek a festmenyeivel es absztrakt hajo formaival van tele a hely. Az anya iparmuvesz szinten, aki csodalatos kelmeket tervez es arul. Ez persze mind csak a mi altalunk szott ‘mese’, a hely kore, amit az ember akkor talal ki, mikozben szurcsoli a kellemes kavejat, tortillajaba szurja a villajat es a szajahoz emeli…korulnez, tudomast vesz a jellegzetes nemet akcentusrol, majd elmelazik a tortenetukon, hogy kerulhettek ide…

A fenti kepen Yaiza  fotere lathato, ahol a padon szunnyado oreg bacsi fogott meg, mintha o is beleragadt volna az ido lassan forgo kerekeibe. O volt az egyetlen ‘mozgo’ szemely a kornyeken. Tenyleg allt az ido es alig egy lelek az utcakon. Talan szieszta ido volt? mar nem emlekszem. Mindenesetre ugy tunik a bacsi ‘kivitte a sziesztajat’ a foterre.

Yaiza utan, El Golfonak vettuk az iranyt. Aznap  estefele mar felhos volt, igy visszamentunk masnap reggel, hogy napfenyben csodalhassuk meg ezt a lenyugozo termeszet vajta oblot.

Az a jo a szigetben, hogy sok olyan pontja van, ahol az ember csak leulhet es merenghet a hullamok ritmusara, mikozben pazar latvany veszi korul. Ez is egy ilyen pontja. Mi tobbszor is visszatertunk erre a helyre, mert egyszeruen visszavonzott. Egyik kedvenc helyunkke valt. Ha bemegyunk a kis halaszfaluba, ami  csak nehany halaszhazbol es halaszetterembol all, a legvegen meg egy nagyon klassz jatszoter is varja a gyerekeket (felnotteket ;) Ezen a szakaszon sziklas a part es nagyok a hullamok.

A parttol par meterre az egyik obolben van egy smaragd zold laguna is, amit csak par meter homok valaszt el a tengertol. Oldalt fekete vulkanikus, elotereben voros fold veszi korbe. Nagyon izgalmasan latvanyt nyujt a hely.

El Golfo halaszfalu kulonosen hires kituno haleteleiert, ezert nem erdemes kihagyni! Mi azota is odakat zengunk az ott elfogyasztott grillezett halakert es halaszleert, amiben volt minden, mi szem-szajnak ingere: rak, kagylo es haldarabkak. Nincs is ennel finomabb…

Azt hiszem mind a kepek, mind a beszamolok eleg tisztan tukrozi a szigeten atelt elmenyeket, es meg mindig tor elo belolem a szo, amit ugy erzem muszaj le/kiirni…szoval jonnek meg posztok kepekkel, majd elvonulok es megvarom mig kiadjak az utikonyvem :DD Ez van, egyszeruen imadtuk a helyet feketen-feheren-vorosen :-)

Advertisements

4 thoughts on “Yaiza y El Golfo

  1. Évekkel ezelőtt mi Gran Canarian jártunk. A végeláthatatlan homokos tengerpartok, a napfelkelték és naplementék, a rengeteg bougenvilla, amivel az egész szállodánk szinte a tetejéig be volt futtatva, és persze a méretes kaktuszok, melyek legjobban lenyűgöztek engem.

    De ilyen gyönyörű, vulkanikus tájban nem volt részünk. A zöld kis laguna a fekete és vörös öböllel magával ragadó…
    Várom a további beszámolót. :)

  2. Szuleim jartak Gran Canarian es Tenerifen joparszor, emlekszem a kepekre, nagyon szepek azok a szigetek is es joval nagyobbak, mas a hangulatuk. Lanzaroten is csak a kaktusz, palma, Aloe es Bouganvillek elnek meg, fu is alig, de megis lelegzetelallitoan szep a taj.

  3. Pingback: A-Z Traveling Game :) | Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s