Navidad en España – Karácsony Spanyolországban

Ma jött el a nap, hogy összeszedjem, amennyire lehetséges, az összes karácsonyi szokást és az ekörüli jeles napokat, amik az ünnepek alatt jellemzőek errefelé. Azért ma, mert ma érkeztek meg a Három Királyok az ajándékokkal kicsiknek és nagyoknak. Ma van, ha úgy tetszik, a karácsony főnapja Spanyolországban!

A karácsonyi szezon már itt is elkezdődik november végén, amikor lehül az idő. A téllel együtt jön a karácsony érzése is és a kirakatok, irodák díszitési láza. Nincs épület, ahol ha karácsonyfa nincs is kitéve, de Betlehem ne lenne! A Betlehemek itt sokkal jellemzőbbek, mint a karácsonyfák, amiből szintén nincs hiány, de a főmotívumot a Betlehemek adják.

Itt a gyerekeknek a téli szünet december 21-22én kezdődik, ami egészen január 8ig tart. Többek között ez az oka annak, hogy az angolszász hagyományokat szép lassan hagyják begyűrűzni, mivel a Három Királyok csak a téliszünet végén érkeznek, január 6án, ami nem hagy ugye túl sok időt az ajándékokkal való játszásra, míg Papa Noel/Santa Claus már december 25én meghozza az ajándékok egy részét, amivel tudnak a gyerekek játszani egész szünidő alatt. Azonban nem olyan régen jött be Papa Noel a képbe, ugyanis még a velünk egyidősek  is azt mesélik, hogy nekik gyerekkorukban csak a királyok hoztak ajándékot, azaz csak januar 6án kapták meg az ajándékokat.

Karácsony szentestéjén (dec. 24én) összegyűlik itt is a nagy család és együtt fogyasztják el a karácsonyi vacsorát. Korábban ezen a napon nem tartottak az éttermek és bárok sem nyitva, mert szent nap volt a család számára. Ma már azonban nyitva tartanak. Ajándékozás sem volt, csak családi eszem-iszom és az éjféli mise. A vacsora a tengerpartok mentén főleg tengeri halakból és herkentyűkből áll, de beljebb a kontinensen megjelenik a pulyka is. Régen ez is régiónként változó volt,  hogy mi került az asztalra karácsonykor, ma már keverednek az ételek. Desszertként tipikusan arab eredetű édességek jelennek meg: marcipános, mézes-mandulás édességek. Ezeket peldául az év csak ezen részében lehet megtalálni a boltok polcain.

A karácsony napi ebéd a leges legnagyobb esemény egy spanyol család számára. Ilyenkor veszi fel mindenki a legszebb ruháját, teszi az asztalra a leggazdagabb ételeket, amin a család összes tagja részt vesz, az aprónéptől az idősebb generációig, mindenki.

December 31e szintén családosan indul (szintén kihagyhatatlan, részt kell vennie a gyerekeknek akkor is, ha már közben felnőttek :) Éjfélig tart többnyire a közös vacsora és a fiatalok csak ezután indulhatnak el ‘szilveszterezni’ a barátokkal. A fájdalmas pont, mint spanyol ismerőseinktől megtudtuk, az, hogy január 1-én szintén kötelező közös családi ebéd van, amin részt kell venni – azaz nem illik pityókásan odaállitani – amit a legnehezebb betartani a sok ‘csaladi kötelezettség’ közül elmondásuk szerint.

A 12 szem szőlő:

Éjfélkor, amikor tizenkettőt üt az óra, minden egyes ütésnél egy szem  ‘szerencsehozó’ szőlőszemet kell megenniük. Ez  is egy  nagyon régi  tradíció. Ez hozza a szerencsét az új évre, mint nálunk a lencse vagy az újévi kismalac. Nem egyszerű művelet minden másodpercben egy szem szőlőszemet bevenni, megrágni és lenyelni. Van, aki rág egyet és nyel. Van, aki csak tömi mind a tizenkettőt a szájába és van, aki már az ötödiknél ‘megfullad’, mint én ;)

Update: iden (2011) vegre sikerult mind a 12 szem szolot lenyelni 12 mp alatt! Whohoo!

Három Királyok:

A három királyok várásához is tartozik számos hagyomány. Ki vizet tesz ki a teraszra a tevék számára, amikkel a királyok érkeznek. Vannak helyek, ahol óriási zajt csapnak konzervdobozokkal, hogy a királyok köd esetén is odataláljanak az ajándékokkal ;) Mint a Mikulás esetében, itt az a szokás, ha jók voltak a gyerekek, ajándékot kapnak, ha rosszak, akkor csak egy darab ‘szenet’.  Ilyenkor minden városban és faluban nagy ünnepségek közepette vonul végig a Három Király, akik cukorkákat szórnak a gyerekeknek. Ezen a napon eszik a “Roscón de Reyes” (rémesen cukros köralakú sütemény, kandírozott gyümölcsökkel, ha még így sem lenne elég édes :) Karesz imádja…én ránézni sem tudok. Így minden évben csak egy kicsi karikával vesz maganak, amit forrócsokoládéba mártva eszik, akárcsak a helyiek.

Ami még kimaradt, az a világhirű spanyol karácsonyi lottó húzás! Hasonló sincs a világon máshol, ami itt óriási nemzeti eseménynek számit. December 22-én húzzák és szinte egész nap tart a sorsolási ceremónia. A lottószelvények nagyon drágák, ezért nem egy ember veszi meg őket, hanem például egy cég, és amiből az ott dolgozók vesznek egy-egy szelvénnyel 20 eurós áron, amit nyerés esetén így részaranyosan osztanak szét. Idén a nyerő szelvényt kb 60 ember vette meg, és 300.000 eurót nyertek fejenként a 20 euros szelvényükért cserébe; de átlagosan a spanyolok 60 eurót költenek szelvényekre. December 22.-vel, a lottóhúzás napjával, kezdődik  meg a karácsonyi ünnepség sorozat, sok-sok izgalmas mókát remélve minden ember számára :-)

Mindenkinek Boldog Három Király Napját!

Advertisements

6 thoughts on “Navidad en España – Karácsony Spanyolországban

  1. Firenze, es mar megy? nekem tavaly talan 5szem ment le, Karesz megette mind a tizenkettot a kongatasokra, ocsem meg csak teletomte a szajat a 12 szemmel :DDD Iden bekesen ataludtuk, fulladozas nelkul ;)

    Noemi, igen evrol-evre tobbet ismer meg az ember az adott orszag szokasairol, ami erdekes, azt igyekszem tovabbra is megosztani majd :)

  2. Pingback: Xmas feeling | Living here and there

  3. Pingback: Xmas tree :-) | Living here and there

  4. Pingback: Soon | Living here and there

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s