Three scenarios – gondolatok

Scenario 1

Del-nyugat europai no topog ki a kapun 15 centis sarku cipoben, lehajolni sem tud a mellette gurulo babakocsihoz, akit egy del-amerikai kozepkoru no tol mellette, benne, az iment emlitett holgy, egy ev koruli kislanya, aki boszen szorongatja anyja hatalmas kulcscsomojat. Odaernek az autohoz, az anya atveszi a kulcsokat a kislanytol, aki kozben majd kiugrik ugy mutogat az auto fele, amivel az anyja – mar tudja – hamarosan elrepul dolgozni. Nem uj szamara, hiszen volt mar jo feleve hozzaszokni a helyzethez, de talan megsem tudja ezt teljesen elfogadni, pedig a del-amerikai asszony biztos nagyon kedves hozza  es sok mindent megtesz erte. A no par mondattal es kislanya bobitajanak megsimitasaval mar szall is be a hatalmasra szabott BMW telepjaroba. Este ujra latjak egymast!

Cel: a hosszu evek alatt kialakitott magas eletszinvonal fenntartasa

Scenario 2

Ket elegansan oltozott tavol-keleti par kocog sietosen a metro fele. Mar reggel 7kor a metron ulnek/alszanak es este 8-9ig nem is ternek haza a munkabol. Kethetente hetvegen utaznak le az 500km-re elo idos szuleikhez, akik 1,5 eves gyermekuket nevelik! 2 hetente latjak egymast!

Cel: a tarsadalomnak valo megfeleles, a nehezen megkuzdott noi egyenjogusagert folytatott harcban az anya nem teheti meg, hogy 90napnal tovabb maradjon otthon, kulonben a munkajanak bucsut inthet – szuleik azonban videken elnek, igy messzire szakadnak gyermekuktol. Ok, ferjevel a kedvezobb lehetosegek miatt koltoztek fel a fovarosba meg az egyetem idejen.

Scenario 3

Egy del-kelet azsiai, fejlodo orszagokbol valo kozepkoru anya, Ny-E-ba jott at dolgozni mar 3 eve. Azota nem latta a ma mar 6 eves kislanyat! Elotte az egyik kistigresekhez tartozo rohamosan fejlodo orszagban dolgozott egy evet egy gyarban reggeltol-estig. Nem volt szabadideje es kevesebbet is fizettek, mint Eu-ban, ahol most napi 8oraban dolgozik hivatalosan es a mellette fennmarado szabadidejeben meg estig  ‘nem hivatalosan’. Ellenben van szabad hetvegeje.

Cel: a kislanyanak jobb sors megteremtese, hogy ne kelljen ugyanigy jarnia, hanem iskolaztathassa es diplomasan kereshesse majd kenyeret a nyugati vilag egyik fejlett orszagaban. Orszaga lakossaganak jelentos resze dolgozik kulfoldon es havi szinten utalja haza csaladjanak a penzt, elethelyzetuk javitasanak erdekeben.

Hogy melyik a jobb vagy elviselhetobb? Innen nezve egyik sem tunik idealisnak. Mindenki ugy probal boldogulni, ahogy tarsadalmaink kialakitjak es engedik azt. Csaladi viszonyaink mind tukrei az adott tarsadalom felepitesenek es annak elvarasainak. Ugy gondolom igy mukodik a vilag es benne mi emberek.


A lotuszviragnak van egy sajatos karakterisztikaja, minthogy egyidoben viragzik es szorja el magjait. Kepes arra, hogy a legmocskosabb vizben is gyonyoru viragot hozzon, aminek szirmai taszitanak minden piszkot, ezert tundoklik mindig oly tisztan (pure spirit)! Szimboluma annak, hogy egy ember, megha az elet legsotetebb bugyraibol is erkezik, kepes felulemelkedni es segitseget nyujtani masoknak!

A Buddhizmusban a karma-elmelet szerint, eletunk, akarcsak a lotuszviragnal, ok es okozatbol tevodik ossze. Minden ok – legyen az cselekedet, szo vagy gondolat – egy okozatot hoz letre, vagyis mindennek, amit teszunk, kovetkezmenye van es lesz, ami kihat ebben vagy jovobeni eletunkben.

Nekem ma ezek a gondolatok jutottak eszembe…nektek mi?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s