Japchae

Petitol kaptunk a multheten egy uveg koreai kimchit! Ezt kovetoen egybol el is mentunk a WEI, azsiai etterembe, ahonnan a leggyakrabban szoktunk kajat rendelni es elvitelre kertunk ketfajta Bibimbap-ot. Hazaerve csapra vertuk az uveg kimchit es elfogyasztottuk a korantsem koreai Bibimbapra emlekezteto ket tanyer rizses kajat, majd elhataroztam, hogy en is keszitek `rendes koreait` magunknak! Mar nagyon hianyoztak a kinti egeszseges kajak! Itt a legtobb azsiai etterem egyebkent kinai kezben van, amit fusionalnak hol thai-jal, japannal vagy epp koreaival. Mindennek kinai izt advan ezzel, ami nem mindig nyero…

Meg kint Szoulban vettem egy remek jo koreai szakacskonyvet, amibol a heten elkezdtem fozocskezni. Leglelkesebb kostolom jobbik felem volt a heten ;) es azzal a dicsero szoval illette, hogy o meg eleteben ilyen jot nem evett :DDD Ez meghozta az en kedvem is, hogy mast is kiprobaljak belole, aminek a receptjeit itt is kozze fogom majd tenni.

Jojjon a hosszura sikerult bevezeto utan az elkeszitesi mod :-)

Elkeszitesi ido 30-45perc max

Hozzavalok:

150g marha, vekony hosszukas darabokra vagva

4 szaritott kinai gomba (en frisset hasznaltam)

250g uvegteszta

1ek olaj

3 gerezd fokhagyma

1 gyufaszalra vagott repa

1 aprora vagott hagyma

1/2 tk so

1/2 tk orolt feher bors

Marinalashoz/pacolashoz:

2ek szoja szosz

1ek barnacukor

1 aprora vagott zoldhagyma

1 ek szezam olaj

Izesitett spenothoz

150g spenot level a szaratol megszabaditva

1tk szezam paszta (ez nem volt itthon, csak szezam olajat es piritott szezammagot hasznaltam helyette)

1/2 tk so

frissen orolt bors

Sult tojas csikok

1 tojas feherje es sargaja kulon kisutve

Elkeszites:

  1. 1.Osszekverjuk a dolgokat a paclehez egy nagy talban majd beletesszuk a vekonyra szeletelt marhahust es gombat es 20 percig marinalni hagyjuk.
  2. 2.Elkeszitjuk az izesitett spenotleveleket. Vizet forralunk, amibe beaztatjuk a spenotleveleket 2-3 percig, majd levesszuk a tuzrol, leontjuk rola a vizet es amennyire lehet ki is csavarjuk oket teljesen. Ezutan sozzuk, borsozzuk, leontjuk a szezam olajjal es megszorjuk szezammaggal.
  3. 3.Felforralunk egy masik labas vizet, amibe az uvegtesztat tesszuk es 2-3 perc alatt puhara fozzuk, majd leszurjuk.
  4. 4.Kulonvalasztjuk a tojas sargajat es feherjet es kisutjuk oket, majd vekony szeletekre vagjuk egy eles kes segitsegevel.
  5. 5.A kanal olajat felmelegitjuk egy serpenyoben es hozzaadjuk a fokhagymat, amit aranybarnara piritunk benne. Ezutan hozzadjuk a pacleban piheno marhahust es gombat es par percig magas langon hirtelen kisutjuk. Hozzaadjuk a vekonyra repacsikokat, es ujjhagymat es tovabb sutjuk nagy langon 2-3 percig meg, majd levesszuk a tuzrol, es soval borssal megszorhatjuk meg. Mindezt ratesszuk az uvegtesztara, es a tetejere a kisutott tojas csikokat es egy kis piritott szezammaggal diszithetjuk meg :-) Nagyon finom, taplalo, kulonleges izkombinacio :))  (Megj. Hus nelkul, csak gombaval is nagyon finom!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s