Attachment Parenting/Kotodo neveles

Szerintem a kiegyensulyozott gyermekneveles eszenciaja, hogy a szuloben legyen kello rugalmassag es egy joadag humorerzek :-), mindemellett elsosorban hallgasson sajat osztoneire es gyermeke jelzeseire. A plusz onbizalom meg mar csak hab a tortan :-)

Mindezek ellenere meg igy sem egyszeru, mert az utveszto, amit a piacon megtalalhato millioegy gyermeknevelesi es tanacsadoi konyv kinal, az nem kicsit `overwhelming`, kulonosen egy kezdo szulo szamara. Erre meg rajonnek a kulonbozo iranyu `unsolicited` jotanacsok es a bili akar ki is borulhat rogton az elso heten. Emlekszem, hogy az elso jopar hetben bennem is elojottek kerdojelek, hogy jot teszek-e peldaul azzal, ha igeny szerint szoptatok es nem `beallitott 3 orankent`, ha ejszaka is hagyom, hogy szopizzon es koztunk aludjon, `nem trenirozom onallo alvasi es onnyugtato startegiakra`, hogy nem babakocsiban, hanem hordozoban visszuk mindenhova, mert neki es nekunk is sokkal jobb erzes es meg kenyelmesebb is; s hogy  minden `keresere` azonnal reagalunk, nem hagyjuk sirni! Kulonbozo oldaliranybol, kulonbozo velemenyek jonnek. Meg lehet hallgatni mindenkit, de nem szabad hagynia az embernek kiboritania magat esetleg elbizonytalanodni – bar ez az elejen, kulonosen elso gyerek eseteben talan elkerulhetetlen. Igen, atmentem en is az elso par hetben az erzelmi skala sok szintjen, de idovel folyamatosan elkezdett bennem/bennunk is erosodni, hogy mi szamunkra a helyes ut! Mar nem tartunk attol, hogy elkenyeztetjuk Danit azzal, ha koztunk alszik, ha mindenhova visszuk magunkkal, ha igeny szerint szoptatom, es minden szukseget azonnal kielegitjuk. Ellenkezoleg! Ugy gondoljuk, hogy pont ezzel epitjuk a szukseges bizalmi alapot, aminek segitsegevel kesobb egy magabiztos, a vilagra nyitott es erdeklodo, kiegyensulyozott es boldog felnott lesz. Hatterben nyujtott tamogatasunkkal csak egyre tobb onbizalomra tesz szert, fedezi fel orommel a korulotte levo vilagot, s szerez uj benyomasokat, tapasztalatokat azzal a biztos felismeressel, hogy nem hagyjuk magara, nem hagyjuk egyedul, itt vagyunk mindig kozelben, ha segitsegre van szuksege. S minel szorosabb es bizalmasabb a kapcsolat a szulo es gyermek kozt, annal jobban sikerul kesobb a termeszetes elvalas is – mindket fel reszerol, ami nagyon fontos!

A kotodo neveles persze nem csak az elso par honapra, evre szol, ez egy elethosszig tarto `elkotelezettseg`, amiben minel kovetkezetesebb az ember, annal nagyobb sikerrel nevel egy egeszseges lelkuletu gyermek-, majd kesobb felnottpalantat, ami vegso soron tarsadalmi erdek is!

Agykutatas eredmenyei is mutatjak, hogy az erzelmi biztonsag a tanulasi kepesseg legfontosabb elofeltetele. Ha a gyermek biztonsagban erzi magat, erzi szulei szeretetet, gondoskodasat, olyan bonyolult idegi osszekottetesek jonnek letre a gyermeki agyban, amelyek kesobb a kapcsolatteremtesnel, a problemamegoldasnal es az onallosodas folyamatainal jatszanak nagyon fontos szerepet! A szeretetteljes, szoros szulo-gyermek kapcsolat tehat megalapozza a kesobbi onallosodast magat is!

Az elvalas folyamata a szuletes pillanatat kovetoen megkezdodik igy is ugy is. Eppen ezert felesleges azt siettetni, hiszen mindennek eljon a maga ideje. Nem gond, ha minden baba mas idoben tanul meg ulni, maszni, jarni, `fogat noveszteni` vagy epp onalloan elaludni, mert nem ez a lenyeg! A lenyeg, hogy minden egyes szakaszt elvezzunk ki maximalisan! Celunk Daninal nem rovidtavon `onallova tenni`, hanem, hogy a hosszu evek soran, megtanulja elfogadni a mi es masok altal nyujtott segitseget! Az onzetlen segitsegnyujtas es elfogadas kepessege, ugyanugy az empatiai keszseg egeszseges fejlodese szinten mind prioritas.

Nincs tehat szukseg szandekos gyakorlatozasra es trenirozasra. Minden egyes fejlodesi lepcsofok ut az onallosag fele, amit nem kell szandekosan siettetni. Azzal tehat nem fejlodik gyorsabban a gyermek, ha a szulo szandekosan `trenirozza`, hogy onalloan elaludjon, megnyugtassa a baba magat, ha sir…stb Epp ellenkezo hatast lehet vele elerni, hiszen az agyban azonnal osszekapcsolodik egy negativ erzessel, ami a kesobbi szemelyisegfejlodesre nezve is karos. A biztonsagosan kotodo gyermek az anyjatol kapott odafigyeles es bizalombol nyeri kesobb a batorsagot, onallosagot, ami segitsegevel egy kiegyensulyozott, magabiztos felnotte valhat. Minden elso elmeny beleivodik az agyunkba (imprinting) mar pici korunktol kezdve. Ha vki nem kapja meg a szulotol a szukseges bizalmat picikorban, akkor sajnalatos modon kesobbi kapcsolatainak alapjaul is szolgal, s egy sokkal bizonytalanabb felnott valhat belole.

Egyszerre engedni, hogy gyermekunk `kimasszon olunkbol`, es egyedul kezdje el felfedezni a vilagot, s kozben ott tartani kezunket, hogy ha szuksege van rank, `belekapaszkodjon`, az egyik legfontosabb es talan legnehezebb szuloi feladat!
Osszefoglalva, szamunkra a lenyeg, hogy sikeruljon egy egeszseges kotodo szulo-gyermek kapcsolatot kialakitanunk Danival; hogy minden eletkori sajatossagot megtanuljunk maximalisan kielvezni es kezelni; hogy minel tobb idot toltsunk egyutt es tanuljunk egymasrol! A kesobbiekben pedig, hogy Dani megtanuljon onallonak lenni, onallo donteseket hozni, de egyben tudja azt is, hogy ha barmikor szuksege van rank, mi mindig ott leszunk, hogy megerositsuk, gondoskodjunk rola es szeressuk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s