Meddig szoptassunk?

“Az első hat hónapban az anyatejen kívül nincs szüksége más táplálékra a csecsemőnek. Ekkor lehet kezdeni a kóstolgatást. Az anyának el kell döntenie, hogy folytatja-e az igény szerinti szoptatást, emellé hozzátáplál, vagy tudatosan, ő által irányítva választja el a gyermekét. A szakmai ajánlások szerint a legjobb a babának, ha az anyatej mennyisége egy éves korig megmarad, a szilárd ételt kiegészítésként kapja.

A világ más tájain természetes a két éves korig, vagy még tovább tartó szoptatás. Nálunk még nem is olyan régen sürgették az anyákat, hogy egy éves korra válasszák el gyermekeiket, pedig 12 hónaposan a csecsemők még élvezik a szoptatást, láthatóan szükségük van rá. Sok édesanya úgy érzi ebben az életkorban, hogy döntést kell hoznia, mert a környezete csodálkozik, vagy helyteleníti ezt. Fontos, hogy az anya döntsön a férjével egyetértésben, és a babának is jó legyen. Az anyatej a legjobb, amit kaphat, minősége nem romlik, immunizáló hatása pedig meglepő módon nő az elválasztással.  A szopizasok továbbra sem csak a táplálásra szolgálnak. Fontos szeretetközlés ez az anya részéről, ellazulás, megnyugvás a baba számára.“ (Forras: Anyacska)

“Egyéves kor körül a baba egyre nagyobb érdeklődést mutat már a környezete iránt, sokat nőtt, arcocskája is egyre karakteresebb. A csecsemőből lassan kisgyermek lesz.

Ennek az új szakasznak egyik jele az is, hogy egyre kíváncsibb lesz a “nagyok” ennivalójára, szeretne valami újat is kipróbálni.

Az édesanya ne engedje, hogy mások megjegyzései megzavarják, ha ő és a gyermeke még mindig élvezik a szoptatást. Nem kell dátumhoz kötni, meddig tart az anyatejjel való táplálás“…“A kicsi nagy önbizalommal indul felfedezőútra, de időről időre visszatér az édesanyához, a biztos kikötőhöz, és szemmel láthatóan igényli a “régi” kényeztetést. Szeretne a közeli kontaktusban feküdni az anya mellén, és érezni a szoptatás gyönyörűségét, még akkor is, ha ez már nem tart sokáig.

Kisgyermekkorban különös jelentőséget kaphat a szoptatás akkor, ha például a kicsi a nagy járás-kelésben elesett és megütötte magát, vagy ha beteg, netán valamilyen orvosi beavatkozáson esett át“…“Szinte önmagától alakul ki az a gyakorlat, hogy az egy évet betöltött babát az édesanya többnyire már csak akkor szoptatja, ha kettesben vannak. Általában reggel emeli rövid ideig a melléhez, majd este, lefekvés előtt kicsit hosszabban, mintegy felkészítve őt az alvásra…“

A hosszú szoptatás előnyei

Tudjuk, hogy az anyatej mennyi fontos tápanyagot rejt magában, s a gyermek kalória- és fehérjeszükségletének jelentős hányadát ebből kapja, nem beszélve az anyatejben található vitaminokról, ásványi anyagokról, illetve azokról a fontos ellenanyagokról, amelyek szintje a hosszabb szoptatási idő alatt nemhogy csökkenne, de megemelkedik az anyatejben. Minden szoptatással eltöltött hónap növeli a gyermek immunrendszerének védelmét, s csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét. Az elválasztásnak a leggyengédebb és legtermészetesebb módja, ha az anya engedi, hogy a szoptatás lassan, szinte magától érjen véget. Nagyon valószínűtlen, hogy a gyermek egyéves kora előtt maga “kezdeményezné” az elválasztást, azaz jelezné, hogy nincs igénye erre. Az anya érzékenyen követi a gyermek jelzéseit, ha szopni szeretne, engedi, s nem erőszakolja további táplálkozásra, amikor a kicsi már nem akar szopni.“ (Forras: Anyak Lapja)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s