Nemzetkozi munkakereses

Ezt fokent azert irom le, hogy majd a legkozelebbi kereses alkalmaval visszanezhessuk mi is ;)

Kezdesnek a kovetkezo listat hasznaltuk:

The Top 200 International Design Firms and

The Top 150 Global Design Firms

Ez alapjan vegig neztuk a cegeket, felmentunk a legnagyobbak honlapjaira (Bechtel, Fluor, ABB Lummus, WorleyParsons, Jacobs, Foster Wheeler, Tecnicas Reunidas, Shell…) egyesevel atneztuk van-e Karesznak megfelelo munka. Ha volt az adott cegnel, akkor kitoltottuk az online jelentkezesi lapokat es direktbe a meghirdetett poziciora kuldtuk el.

Ez eddig mind szep es jo, csak eppen ra kellett jonnunk, hogy ugy veszik el a hatalmas CV medenceben az igy beadott `altalanos` jelentkezes a legtobb cegnel, mint tu a szena kazalban, amire meg valasz sem jon (kiveve a Shell-tol es Transfield Worley NZ cegtol erkezett! update 2010 – volt ahonnan egy jo evvel kesobb jott valasz, hogy erdekli-e meg a pozicio).

A tobbi kollegaval atbeszelve a helyzetet – akik mar 10-15 eve ebben az iparagban dolgoznak – raebresztettek bennunket, hogy sajnos a dolog nem mukodik ilyen egyszeruen. Kontakt nelkul sehova nem jut az ember! Ezen a teruleten mindenki-mindenkivel tartja a kapcsolatot (LinkedIn), a jovore valo tekintettel.

Ez egy viszonylag zart iparag, amiben szinte ugyanazok az emberek dolgoznak es jonnek-mennek egyik cegtol/orszagbol a masikba. Nagy a migracio. A kapcsolatok tehat elengedhetetlenul fontosak! Nagyon sokan tartjak a kapcsolatot volt kollegakkal, hiszen sosem lehet tudni, hogy evek multan nem kerulnek-e ujra egy ceghez, az allando mozgasnak koszonhetoen.

Vegul kaptunk egy-ket recruiternek kozvetlen email cimet, amire igy mar sokkal nagyobb esellyel tudtuk elkuldeni Karesz jelentkezeset.

Az elejen meg Brisbane-re fokuszaltunk legintenzivebben, de oda joval idoigenyesebb egybol atkerulni, ha nincs az embernek letelepedesi engedelye, vagy munkavallaloi vizuma, de legalabb egy ottani mernok kamarai tagsaga, amihez kell az IELTS nyelvvizsga min. 6 pontja. Ergo ez egy joval hosszabb folyamat lett volna. (Amirol nem feltetlen mondunk le teljesen, mert evek mulva akar ujra szobajohet)

Mindekozben egyre masra talalkoztunk kulonbozo nemzetisegu emberekkel, akik mind aradoztak Madridrol es akik nem gyoztek ragni a fulunket, hogy Madrid a vilag egyik legjobb helye elni, s ha van ra lehetoseg, ne habozzunk! Hat igy jutottunk augusztusban arra a dontesre, hogy ha nekunk most valoban Europaban a helyunk, akkor ossze fog ez jonni. Ha nem, akkor ugy gondoltuk maradunk vagy Azsiaban vagy lekoltozunk DownUnder, vmivel kesobb.

A direkt email cim hatasara 2 heten belul jelentkezett is mar egyenesen a Mechanical Dept. managere, aki telefonos interjura invitalta Kareszt. Miutan lezajlott a beszelgetes, elkezdodott a targyalas a szerzodes reszleteirol. Vegul nem epp gyorsan, de annal komotosabban ;) multhet csutortokon ert ide az alairt szerzodes, majd felmondott es mar a repjegyeink is le vannak foglalva. November 8an hagyjuk el az orszagot!

…es vegul a lenyeg :-) Karesz, mint Rotating Engineer Specialist fog dolgozni Spo. legnagyobb olajipar mernoksegenel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s