Korean Business Etiquette

Van egy konyv, amit meg tavaly augusztusban vettem, de csak most kezdtem hozza.

A cime: Korean Business Etiquette, amit egy 40 eve Tavol-Keleten dolgozo uzletember, ma mar mint business konzultans, irt. Szamos konyvet jelentetett mar meg, mind a japan es mind a koreai uzleti szokasokrol, melyeket minden Nyugati uzletembernek erdemes lenne figyelembe vennie, mielott `mindenfele kulturalis informacio nelkul` probalna uzleti kapcsolatot letrehozni a szokasos `nyugati modon`. Tovabba azoknak is nagyon sok segitseget ad, akik hosszabbtavon terveznek Koreaban dolgozni, elni. Rengeteget segit annak megerteseben, hogy mire hogyan es miert epp ugy reagalnak a koreaiak, ahogyan. Szerintem amellett, hogy rendkivul olvasmanyos a konyv, roppant izgalmas is, s kozben az ember szep sorjaban jon ra, hogy `nahat ez tenyleg igy van`, vagy `aha, most mar ertem miert reagaltak akkor ugy`. Viszont ha valaki rogton ideerkezese elejen olvassa el, akkor mar eleve gyorsabban atlatja ezeket a bizonyos kulturalis kulonbsegekbol adodo szituaciokat, szamos kellemetlen elmenyt megelozve ezzel.

Mar egy ideje elhataroztam, hogy irok belole reszleteket, mivel magyarul egesz biztos nem letezik a konyv, de szerintem angolul sem kaphato otthon. Csak az idofaktor jatszik kozre. Nem tudom meg, hogy idom hogy fogja engedni, de szep lassan majd kormolgetem az altalam is erdekesnek tartott reszeket.

Most csak egy dolgot jegyzetelek ki belole, mert ezt a bizonyos dolgot pontosan egy evvel ezelott fogalmaztuk meg mi is Karesszal egyutt, amit, a konyv iroja is ugyanigy tesz:

“A kulfodieknek szem elott kell azt is tartania, hogy annak ellenere, hogy probalnak koreaikent viselkedni, beleertve jol beszelni a nyelvet, nem mindig szamit elonynek! A koreaiak ugyanis hajlamosak a `koreaiul viselkedo` kulfoldieket eppen ugy kezelni, mint barmely mas honfitarsukat – ami jelentheti akar, hogy durvan elutasitoan vagy teljes ignoranciaval kezelik oket, ha semmilyen elozetes kapcsolat nem letezik kozottuk. (az alapos kapcsolatepites ugyanis vitalis a koreaiaknal!). Valojaban joval elonyosebb, ha a nyugati ember megmarad a `vendeg kategoriaban` es elvezi az alapvetoen kedves koreai vendegszeretet, fuggetlenul az idotartamtol, hogy meddig marad, meg akkor is, ha ismeri az etikettet es beszeli a nyelvet.“

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s