Szabolcs szerint Del-Korea

Sohasem írtam blogot, de Vera szerint ez most kötelező. Úgy látszik ez itt olyan, mint odahaza a mosogató kipakolása. A zaklatott írás sose volt a védjegyem, de azt hiszem a témákban való csapongás most elkerülhetetlen lesz. Elsőként a fiatalokról szeretnék írni, majd az idősebbek kerülnének a terítékre. Végül pedig úgy tervezem a metró és a bolt kerülne rövid bemutatásra. Na hát lássuk, mit hoz ki belőlem ez az esős nap.

A PARK

Veráéktól nem messze található egy „aprócska” park. Ha mondjuk fél szanda lebontásra várna, akkor könnyedén helyet találnék neki. Az elmúlt napokba elég sokat jártam ide, elvégre hol máshol lehetne megtudni a koreai fiatalokról, mivel töltik kevéske szabadidejüket. Számomra ez már a szombati látogatáskor kiderült, de én a következő napokban is vettem a fáradságot, hogy megnézzem mindazt, ami első nap annyira elkápráztatott.

Megvilágított patak a parkban

Ződ gyepen az örök ifiúság

A “halálos csapda” ismét foglyokat ejtett

Az óra fél nyolcat üt, én pedig ismét valami késztetést érzek, hogy kilépjek az éjszaka csendjébe. A szürkület indít útnak, és közben azon gondolkodom, milyen jó is lesz újból belecseppeni a park ilyenkor megszokott életébe. A szökőkutak- melyekből szám szerint öt helyezkedik el a park területén egy kicsit eltérnek az otthoniaktól, de nem véletlenül. A park márványlapjaiba vájt lyukakból feltörő víz, és márványba süllyesztett színes lámpák pazar összképet produkálnak a kikövezett mederben csordogáló patakok és megdermedt szobrok társaságában. Ezekbe a különböző színekben játszó szökőkutak tövében többnyire 6 -8 évesek játszanak, de olykor magamkorú srácokat, csajokat is látok megmártózni. Még az őszinte őszi idő sem riasztja el őket.

Az egyik alkalommal, mikor kint voltam, egy érdekes eset esett meg egy gimnazista lánnyal, aki két uniformisos barátnőjével fotóztatta magát az egyik szivárványszínekben játszó szökőkút előtt. Annak rendje és módja szerint beállt elé, majd a lencsébe vigyorgott. Sajnos csak a kép elkészülte után vette észre, hogy közbe a víz már nem tódul a magasba, így hát úgy gondolta, nyugodtan besétálhat a közepébe. Rosszul gondolta. A lyukakból újra előtűnő vízsugarak kalitkaként vették körbe az ártatlan leányzót, és áztatták el teljesen. A cella áldozatává vált lány egy darabig toporzékolt a vízfátyol mögött, majd úgy döntött inkább kivágja magát a sugarak szorító öleléséből. Két barátnője derék kacagással várta, majd barátságos somolygások közepette elhagyták a helyszínt.

Felsorolás szinten megpróbálom leírni, mi mindent is foglal magában, ez a szabadidő központokat megszégyenítő parkocska. Foci-,tenisz- és kosárlabda pályákat. Egy hatalmas görkorcsolya pályát, melyet itt előszeretettel használ, minden korosztály (6-tól 100 évig). Természetesen a tervezők a deszkásokra is gondoltak, és elhintettek egy pár rámpából álló pályát nekik is, közvetlen a lábtengósoknak otthont adó terület mellett. Ezen kívül van jopar játszótér, egy lábmasszírozó sétány valamint néhány kinti kondigép. A park elképzelésében a képek segíthetnek: Pár sor az otthoniak számára

Azt kell, hogy mondjam a park minden igényét, kielégíti az itteni fiataloknak. Így eszükbe se jut, hogy néha dühöngeni kéne valahol, vagy csak simán beülni valahova egy pofa sörre. Sajnos az otthoni értelemben vett pubok és rock kocsmák itt nem igazán elterjedtek. A csajok első pillantásra egyikünknek se nyerték el a tetszését, de nekem úgy tűnik egyre több szép lányt látunk az utcákon. Az is lehet, hogy csak lejjebb adtuk a szintet. A koreai rock és metal muzsika után én is csak Youtubon tudtam nézelődni, mivel a boltokban kirakott CD-kről és újságokról csupa selyemfiú vigyorgott rám. Ezt követően letettem arról, hogy egy CD-t is megvegyek.

Az idősebbek szokása

Köpés. Az öregek eme igen fejlett szinten gyakorlott tudománya már- már a napjaim részévé vált. Az ijedelem terén is egészen új élményeket szereztem, amikor egy öreg hölgy a szöuli market közepén szörcsögött fel mellettem. Elég nehéz lenne leírni, mit is éreztem akkor. A félelem egyszerre keveredett el bennem egy egészen új hang megismerésével. Azt kell, hogy mondjam, a köpés itt nem csak egy laza folt a betonon. Mindazonáltal úgy vélem az idősek által oly magas fokon művelt torokból felszippantós technika megkövetelne némi etikettet. Ez már több napja nyomta a szívemet, örülök, hogy megoszthattam veletek.

Metró

Szó mi szó, mióta itt vagyok, egyre jobban élvezem a metrózást. Mikor belépek a metró ajtaján és a fülhallgatók is a helyükre kerülnek, egy egészen másvilágba kerülök. Aztán lassan megindul a gépezet, és úgy suhan át a féregrágta üregben, mintha egy kísértet lenne. Eközben az emberek többnyire alszanak, de rengeteg fajta tevékenység figyelhető még meg. Itt a zenehallgatás nem korhatárfüggő, mint otthon. Mikor lát odahaza az ember 50- 60 éves embereket iPoddal a kezükben? Ezen kívül van, aki TV-t néz a mobilján, akad olyan, aki chattel az interneten és olyan is, aki egyszerűen mindezt egy időben csinálja.

Az időseknek, sérülteknek és terhes asszonyoknak külön helyek vannak elkülönítve, minden egyes szerelvényen. Ezekre az ülésekre még csak meg sem próbálnak leülni az emberek, jól tudják kik számára van fönntartva.

Bolt

Gondolnád, hogy valamikor az lesz a munkád, hogy ott állsz a bolti sorok végén, és valami gusztustalan poliplábat próbálsz rátukmálni a kedves vevőre?

Mivel a koreai E- Markt boltban több tucat ilyen állás van, ezért ez már nem is olyan elképzelhetetlen. Befordulsz a sarkon, és egy mosolygos néni, gyanus szinu köpenyben nyújtja át neked az ízletes tintahal megmaradt testrészeit. Jól hangzik mi? A másik érdekesség a boltokban, hogy minden mütyür tárgy vagy kaja mellé kapsz valami ajándékot. Mikor hazaértél, belenyúlsz a szatyorba. Kiveszed a Sojut és beteszed a hűtőbe. Aztán ismét belematatsz a zacsiba és kihúzod a Soju mellé ajándékba kapott kétkezes viking harcikalapácsot.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s