The World`s most expensive cities

”Moscow remains the world’s most expensive city while London moves up from fifth to second place. A report by Mercer Consulting 18 June 2007: Moscow is the world’s most expensive city for the second consecutive year. London is in second position, climbing three places since 2006. Seoul moves down one place in the ranking to take third place, followed by Tokyo. Asuncion in Paraguay remains the least expensive city in a survey published annually by Mercer Human Resource Consulting. With New York as the base city scoring 100 points, Moscow scores 134.4, London 126.3 and Seoul 122.4.”

A Mercer Human Recource Consulting iden is megcsinalta eves vizsgalatat, melyben ramutat a vilag legdragabb varosaira, mely segitseget nyujt tobbek kozott a nagy multicegek valamint kormanyok szamara, hogy kulfoldon elo dologzoiknak (expateknek) a megfelelo jutattasasokat kalkulahassak ki egy-egy adott varosra vonatkozoan, hiszen elteroek a megelhetesi koltsegek mindenfele a vilagban. A felmeres alapjan vilagosan kijon, hogy az Euro folyamatos erosodese a USA dollarhoz kepest egyre tobb europai nagy varost helyez a dragabb es dragabb kategoriakba, mikozben sorra esnek vissza az amerikai nagy varosok a listan. Az elso 50-ben nem is szerepel csupan New York es Los Angeles, a tobbi helyet leginkabb europai es azsaia nagy varosok/fovarosok foglaljak el. Az iden vegzett kutatas alapjan Moszkva lett iden is a legdragabb varos, amit ezuttal London kovet fellepve 3 helyet is ezzel a rangletran a tavalyi evhez kepest, megelozve Szoult, aki ezuttal a harmadik helyet foglalta el.

A Mercer felmeresben 143 varost hasonlitanak ossze 6 kontinensen, kulonbozo osszehasonlito adatok alapjan. Osszesen 200 dolgot vettek figyelembe, mint pl: lakas, tomegkozlekedes, ruhazkodas, haztartasi dolgok es szorakozas…stb Ez a vilag legszeleskorubb es legatfogobb megelhetesi koltsegeken alapulo vizsgalata.

A tavalyi evhez kepest jelentos valtozasok tortentek a rangsort illetoen, ami egyreszt a gyengulo dollarnak, masreszt az erosodo euronak is koszonheto. Moszka nem csak Europa, de a vilag legdragabb varosa is, mar ket egymas koveto evben. A Rubel erosodese a dollarral szemben, vmint az allandoan dragulo lakas helyzet rettento mertekben megemelte a megelhetesi koltsegeket a expatriotak szamara az orosz fovarosban.

Mas draga europai varosok koze tartozik Koppenhaga (6. helyen), Genf (7.), Zurich (9.) es Oslo a 10. helyen. Az euro folyamatos erosodesenek koszonhetoen azonban mas europai varosok is egyre masznak fel a rangletran, ilyen tobbek kozott Stockholm (23.) es Amszterdam (25.) is.

Europa legkevesbe draga varosanak pedig a bolgar varost talaltak: Szofiat, ami a ranglistan a 108. helyen all.

A Kozel-Kelet legdragabb varosa Tel Aviv, 17. helyen allva a vilagranglistan. Dubai es Abu Dhabi, csak azert eset vissza, mert a Dirham stagnal a dollarhoz kepest.

A legtobb afriakai varos a ranglista legaljan talalhatok.

Ami az amerikai nagyvarosokat illeti, New York tovabbra is a legdragabb amerikai nagyvarosnak szamit, de ezzel is `csak` a 15. helyre jutott fel, mig Los Angeles a 42. helyre. E ket amerikai nagyvarostol eltekintve nem kerult be tobb az elso 50be a listan, ami annak koszonheto, hogy a dollar tovabb gyengul az eurohoz es mas tovabbi valutakhoz kepest is.

Kanadaban, Toronto, mint legdragabb varos iden 35 helyet esett vissza, ezzel a 82. helyen figyelve. Torontoval egyutt Calgary es Vancouver is hatrabb kerultek a listan, a 92. es 89. helyet elfoglalva ezzel. Ottawa pedig maradt a legolcsobb kanadai varos (a felmeresben resztvevo varosok kozott) a 109. helyen. Ez egyben azt is jelzi, hogy Kanadaban az ingatlan arak stabilak es alacsony az inflacio is :)

Del-Amerikaban Sao Paolo (62.hely) es Rio de Janeiro (64.) maradnak tovabbra is a legdragabb latin-amerikai varosok.

Azsiaban a legdragabbnak szamito varosok:

Szoul (3.), amit Tokyo (4.) kovet, majd Hong Kong (5.)…

A kinai nagyvarosok ugyancsak visszaestek iden: Peking a 20. helyre mig Sanghai a 26.ra. A kinai Yuan 6%ot gyengult az emult evben az Eurohoz kepest. Valamint az alacsony inflacio es stabil ingaltan arak megakadalyoztak abban, hogy emelkedjenek a listan.

Szingapur, a lakas arak emelkedesenek `koszonhetoen` elorebb kerult a listan a 17.-rol a 14. helyre.

Indiaban az emelkedo lakasarak miatt szinten elorebb ugrott Mumbai a 68. helyrol az 52.re.

Ausztralazsiat tekintve meg mindig Wellington a legkevesbe draga varos a regioban a maga 111. helyevel, mig Auckland a tavalyihoz kepest egy hellyel magasabbra a 99. helyre ugrott fel iden.

Ezzel szemben, az expateknek Ausztraliaban folyamatosan az egyre novekvo megelhetesi koltsegekkel kell szembenezniuk. Sydney marad tovabbra is a legdragabb varos Ausztraliaban, 21. helyen allva. Melbourne ezzel szemben csak a 60. helyen szerepel. Adelaide pedig a 96.-on.

(The index is based on cost of living expressed in US dollars. Therefore, if the dollar weakens against the local currency of a city, the city becomes more expensive and moves up the index, even if prices expressed in local currency remain the same or even go down.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s