”The year of the Golden Pig”

Már régóta szándékozom megírni, hogy miért is különleges a 2007-es év, mert nem egy közönséges évnek ígérkezik. Idén disznó éve van (Február 18án kezdődik az új Lunar Év), de nem a 12 évente következő szimpla disznóév, és nem is pirosdisznó ‘chonghae’ éve, ami 60 évente köszönt ránk, hanem egyenesen Aranydisznó évebe lepunk, ami csak 600 évente jön el :)
Nem véletlen tehát, hogy minden egyes kollégám előszeretettel kérdez rá, hogy állunk a gyerekvállalási témával?! Ugyanis az idei évben érdemes igazán gyereket vállalni egyes jövendőmondók szerint. Akik ebben az évben születnek, szerencsések és gazdagok lesznek. Mindez megmagyarázza, miért is csökkent Dél-Koreában drasztikusan, 15-30%kal, az óvszerek iránti kereslet, vmint hogy Kínában már tavaly novemberében beindult a pelenka felvásárlás :-)

Mindehhez még hozzájön, hogy a tavalyi év, a 2006-os, különösen szerencsés volt a házasság megkötésére. (Ezt akkor mi nagyon jól csináltuk :) Idén pedig úgy tűnik a gyermekáldás ígérkezők szerencsésnek, valamint jövedelmezőnek az adott iparágnak ;)

A másik oldalon persze mindezt cáfolják és állítják, hogy erről semmiféle utalás nem létezik 600 évről ezelőttről, és az egész csak újabb taktika, hogy a ”baby business”-t erősítsék!
Ha igaz, ha nem, az üzletág idén egész biztos jövedelmező lesz. Az aranydisznó figura már kapható minden formában és méretben: műanyag és arany változatban, plüss és faragott… A baby ruhákon is megjelentek a malacka/disznó figurák.

Attól függetlenül, hogy ki hisz benne és ki nem, a társadalomra akkor is hatással lesz. Várhatóan Kínában és Koreában is 10%kal nőhet a gyermekáldás száma, ami nem biztos, hogy olyan szerencsés a jövőre nézve, tekintve, hogy így is kellőképpen nagy a népsűrűség…

Aki szeretne még többet tudni a ”disznó” jelentőségéről és Szoulban jár , az menjen február 26án a National Folk Museum of Korea-ba, mivel külön kiállítást szentelnek a temanak :)

Jól gondoljátok at idei terveiteket :)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s