Budapest vs Seoul lakoepuletek

Ismet erdekes kerdessel talaltam magam szemben a minap.

Lelkes koreai kollegaimnak keszitettem egy kis ppt prezit Budapestrol kepekben. Mindenki csak amult-bamult mennyire szep, es hogy biztosan hianyoznak nekunk a szep epuletek a varoskepbol itt Seoulban.
Majd megkerdeztek, hogy: ”ezekben az oreg epuletekben laknak is emberek?” Eloszor nem ertettem mire gondolnak, de aztan leesett. Itt nincsenek regi, oreg, az 1890es evekbol szarmazo lakohazak, mint otthon. Itt a legtobb ember modern emeletes hazakban lakik, aminek nagyresze valljuk be nem tul szep, viszont annal konnyebben osszetevesztehetoek ;) Nemi feludulest a tobbszaz eves palotak hoznak vagy nehany eltero, formabonto modern irodahaz, melyek a citycenterben talalhatoak leginkabb. Epitkezesuket nezve valoban inkabb a hirtelen meglodult varosba ozonlo emberek gyors lakashoz jutasi igenyet igyekeztek kielegiteni, es a kinezetukre nem igazan forditottak energiat. Igy a legtobb haz, szinte ugyanugy nez ki es leginkabb az otthoni panelekhez hasonlitanam oket. Persze az ujabbak eseteben, mar kezdenek designt is belevinni. (Januar 20ai posztomba betett ejszakai kepen is jol latszodik, a sok panelkinezetu haz kozott kozepen feltunik egy uj, modern kinezetu lakohaz, amit meg nem is adtak at) A mienket is egy eve adtak at, es sokkal jobban nez ki. Nevet nagyon kreativan LARTZ-ra kereszteltek, ami a Living Art Zone kifejezesbol jon. Nem tudom vajon emlitettem mar korabban vagy sem, de itt utcanev, mint olyan nem letezik. A cim meghatarozasanal folyamatosan szukitik a kort: varosra, varosreszre, negyedre es vegul az epulet nevere vagy szamara. Ezert nem veletlen, hogy a sok egyforma haznak a falara embermeretu betukkel es szamokkal festik fel a haz szamat: mint pl.Samsung 1453 vagy eppen LG 2567, melyek tajekozodasi pontnak felelnek meg. A Samsung vmint az LG epiti a legtobb epuletet itt Koreaban.
Hat ennyit az epuletekrol, es arrol mennyire nehezen tudjak elkepzelni, hogy vki egy 1800as evekben epult hazban lakjon:) Itt olyan nem letezik, max skanzenben.
Azt hiszem azonban, ha eddig csak 5 ember jelezte, hogy nagyon szivesen elmenne Mo-ra, akkor a kepek vegignezese utan egybol az HR osztaly 80%a :)
Hat ez is egyfajta orszag imazs marketing ;)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s