My first business card :)

Hát itt lévén újdonsült koreai névjegykártyám :) A vicces igazán az, hogy valójában ez életem első céges névjegykártyája, mivel otthon a munkáltatóim nem tartották fontosnak, hogy mindenkinek legyen individuálisan. Ehhez is az operenciás tengeren kellett túljutnom az üveghegyen is túlra, hogy méltó legyek rá ;)
Igaz, ami igaz, Korea a business card-ok hazaja. Itt kulonoskeppen fontos, hogy egy-egy elso talalkozaskor nevjegykartyat csereljenek az emberek, legyen szo barati koron belul, vagy uzleti eletben egyarant. Nevjegykartyaja szerintem itt minden dolgozo embernek van. (A munkanelkuliseg merteke pedig csak 3% korul van. )
A munka jelentese valoban fontos szamukra. Gyakorlatilag az `aki nem dolgozik, ne is egyek` szocialis rendszer sokat megmagyaraz dinamikus fejlodesukon.
Kezdem azonban azt hinni, hogy hiaba vezettek be szamos cegnel a hetfotol-pentekig tarto, 5 napbol allo munkarendet, ennek ellenere sokan igyekszenek bepotolni oraszamban a 6 napos heteket. Ez tenyleg azt jelenti, hogy mig altalaban 7:30ra bejonnek az emberek dolgozni, kepesek este 10-11ig is bent ulni!!! Nem mondanam, hogy ez feltetlen nagy aktivitast es hatekonysagot mutatna. Annal inkabb megmagyarazza a napkozbeni alvas igenyet: egyszer delben es gyakran egyszer 5 utan is, hogy birjak este 10ig?#!@

A minap erdekes statisztikara bukkantam kutatasom soran, miszerint melyik orszag lakossaga hany orat dolgozik atlagosan evente. Az eredmeny kicsit meglepo volt szamomra.
Jojjenek hat az adatok:
1. helyen a del-Koreaiak allnak a maguk atlagos 2354 orajaval!!!
2.Csehorszag 2002 oraval
3. helyen mi magyarok allunk 1994 oraval
Az amerikaiak 1713 orat tudhatnak maguk mogott evente es meg meglepo modon Japanban is csak 1775 orat dolgoznak! En ez utobbin lepodtem meg leginkabb. S miutan ezt megosztottam par koreai kollegammal rendesen elamultak ok is, hogy a japanok mennyivel kevesebbet toltenek az irodaban, mint ok…egyertelmu, hogy a legtobb teren veluk szeretik magukat leginkabb osszehasonlitani. A lenyeg, hogy sikeruljon felulmulniuk fejlettsegben es termekeik popularitasaban is Japant – and seemingly they indeed do whatever it takes…

Ezzel egyutt, egyre inkabb bebizonyosodik szamomra, hogy azert jo elete itt leginkabb a kulfoldieknek van. Rank ugyanis nem vonatkozik a korlatlan tulorazas, mint elvart opcio, es az evi 5-10 nap helyett is 4 het szabadsagunk van. Sokan el sem tudjak kepzelni, milyen az 2 hetes szabadsagot eltolteni vhol!
Ezert sokan az egyetem befejeztevel vagy meg kozben ragadjak meg az alkalmat, hogy kimenjenek kulfoldre. Tobb kollegam is 6 honapot toltott Kanadaban vagy Ausztraliaban az angolnyelv tobb-kevesebb sikerrel torteno elsajatitasa erdekeben, majd sokan par honapig Europat jartak be.
Igaz az is, hogy a multicegeknel jellemzoek a kulfoldi treningek es fieldworkre valo kihelyezese a mernokoknek peldaul. Tehat ezaltal megis csak utaznak sokan. And you can so tell if a korean has been overseas!!! annyira megvaltoznak, nyitottabbak es batrabbak lesznek, legfokeppen kommunikacios teren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s