Fresh strawberry juice, walks of Seoul and free hugs

A tegnapi friss epres jeges koktélnak köszönhetően, ma reggel fájó torokkal ébredtem, így most a tradicionális koreai forró ginzeng teától várom a jobbulást, lévén ha csak lehet a gyógyszert szeretem elkerülni. De már a tudat, hogy ezt a forró italt kortyolgatom is jobb kedvre derít.

 

Tegnap Karesszal bejártuk egyik kedvenc szöuli körutunkat, ami a Városházánál kezdődik, majd a Cheonggyecheon patak mentén visz – ahol a finom tonhalas szendvicset és epres jeges italt is vettük – majd a Samsung tower épülete felé vezet. S ha már útba ejtettük, akkor fel is mentünk a 33. emeletére, ahol egy nagyon elegáns étterem foglalja el a körpanorámás épület legfelsőbb szintjét. Ugyan nem ültünk be, de a szélén készítettem pár képet.

Ezután a Jogyesa Buddha templom felé araszoltunk a kedves idős bácsit útbaejtve, aki a legfinomabb fahéjas meleg koreai palancsitát készíti. Én csak palacsintának hívom, mert nem tudom sajnos a nevét, de nagyon szeretem. Alakra palacsinta, de jellegében lehet mégis inkább a pitára emlékeztet, aminek a belsejében fahéjas cukor van, és a hidegre fordult időben kellemes lelket melengető eledel :)

Közben oda is értünk a buddha templomhoz, ami most is eppúgy ragadt magával, mint amikor először jártam ott. Karesz még nem volt itt, és ezt az utat is Gábor öcsémmel együtt találtuk ki amikor itt volt, így mindenképp el akartam Kareszt is vinni, hogy ne maradjon ki semmiből. Azt hiszem őt is lenyűgözte az ott talalhato hangulat. A templomban szertartás volt, ahol buddhista kántálás ment, kolompszó, füstölő illata terjengett a levegőben…hihetetlen nyugalmat és harmóniát sugároz az egész. Mióta kint vagyunk kezdett el engem is egyre inkább foglalkoztatni a buddhizmus. Annyira keveset hall róla az ember otthon, főleg a hétköznapokon, hogy úgy döntöttem a Tian Tan buddha lábánál (Hong Kong-Lantau szigetén található a világ legnagyobb ülő bronz buddha szobra) megveszem a könyvet, melyet egyik kedvelt sorozatom adott ki: Buddhism for Dummies, és elkezdtem olvasni. Egyszerűen szeretnék egy általános tudást kapni róla és megérteni mit is jelent igazán: vallást, élet filozófiát és a világ problémáit megközelítő gondolkodás módot. Ami engem eddig megfogott benne, hogy senkire nem erőlteti a maga kizárólagos ’hitvallását’, hanem azt mondja, vegyél át belőle annyit, amennyit hasznosnak találsz és be tudsz építeni a mindennapjaidba; nem kell ahhoz vallást sem váltanod, hogy előnyt kovácsolj a tanaiból; a lényeg a ’’Truth’’ igazság megtalálása. S ezt mindenki teheti a maga módján is. A Dalai Láma, ha megkérdezik tőle mit tekint a saját vallásának a következő választ adja: ’’My religion is kindness’’. Ezekután gondoltam magamban, ez sok mindent megmagyaráz honnan jön a keleti buddhista társadalmak nyugalma, szeretete, türelmessége.

A buddha templom után az Insa Dongon sétáltunk végig, ami szintén egyik kedvenc helyem. Igazi turista hely, mégis a hétvégi nyüzsgő hangulata mindig felvidít. Tele az utca kis tradicionális boltokkal, melyek legyezőket, táskákat, füstölőket, képeslapokat, teákat, koreai cserépedényeket, vászon festményeket és sok egyéb mást is árulnak. Ezenkívűl rengeteg az utcai gyümölcsárus, vattacukros, pálcikás ételárus…(Igaz ez mindenfelé megszokott látvány). Az Insa Dong az a hely, ahol mindig van vmi mozgás, gyűlés vagy egyéni jelentkezőkből adódó ’happening’. Az egyik ilyen most a kisebb transzparenssel álló lány felirata keltette: ’’Free hugs’’. Bárki, aki arra járt megölelhette a lányt és boldogan/mosolyogva mehetett tovább. Ez úgy tűnik egyfajta kibontakozó megnyilvánulás itt Szöulban, mivel egyre több helyen találkozunk Free hug-ot adó jelentkezőkkel. Nem tudom vajon máshol a világban is tapasztalható ez? Az érdekessége, hogy ez alkalommal egy amerikai lány állt ott a táblával és ő osztotta az ingyen ölelést. Mindenesetre nagyon pozitív mozgalom :) Karesszal belegondoltunk egy röpke pillanatra mi történne, ha otthon állna ki valaki egy ilyen táblával…azt hiszem inkább jobb nem is belegondolni…de nem hinném, hogy ugyanazt a hatást érné el mint itt …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s