…és jönnek újra a munkás hétköznapok januártól :)

Nem is olyan régen, egy hónappal ezelőtt behívtak interjúra a Samsung Engineeringhez! DE, hogy az elején kezdjem: még szeptemberben leadtam az önéletrajzomat a céghez, mivel Karesszal megegyeztünk, miután kiköltöztünk, látjuk milyen a munkája, szeretünk-e itt élni…stb, megpróbálok én is munkát keresni. A HRes, aki Karesz felvételét intézte annak idején, megkérdezte szeptemberben, hogy keresek-e még állást…szó-szót követett és eljutattuk a CVm a HR-re….sokáig csend volt, de közvetlen a Hong Kong-i utunk előtt visszaszólt a Samsung, hogy szeretnének behívni egy interjúra. Október 13-ában maradtunk, ami már hong kong utánra esett.
Izgalmasnak ígérkezett már maga az interjú is hiszen egész más stílusban interjúztatnak. Pénteken 11-re mentem be a cégez a megbeszéltek alapján. Karesz már várt rám a bejáratnál és együtt vártuk Mr Kim-et, hogy felvigyen a 20. emeletre, ahol az interjú zajlott. Karesz addig míg én bent voltam mondták, hogy várjon az interjúztatós szoba előtt. Szegénynek egy jó 40 percet kellett várakoznia, de legalább azzal a tudattal, hogy utána mindkettőnket meghívtak ebédelni :-)
Az interjún ott volt a Vice president, egy general manager és még másik kettő HRes, akik nem tudom pontosan hol lehetnek a ranglétrán…itt ugyanis a ranglétra, senioritás nagyon sokat számít. Pontosan be van osztva, hogy ki milyen titulust kap bizonyos éves tapasztalat után.
Kedves bemelegítő kérdésekkel indítottak, mint hogy hogy érzem magam az országban, milyenek az eddigi tapasztalataim, mi az, ami tetszik és ami esetleg nem az országban. Mennyire tervezünk hosszútávon Koreában, majd meséljek az eddigi tapasztalataimról, tanulmányaimról, a cégekről, ahol előtte dolgoztam. Ezt követően mesélnem kellett a családomról, hányan vagyunk testvérek, ki mit csinál :-o és levezetésképpen, én milyennek látom a koreaiakat és mondjak egy-két jellemzőt is! Érdekes interjú volt és alapvetően nagyon kellemes hangvételű. A lényeg, amire ők keresnének embert, az a nemzetközi mérnökök felvételéért lenne felelős. Ami azért jó, mert engem a recruitment része érdekel a HRen belül leginkább. Ez a munka többé-kevésbé utazással is járna Európában és a kelet-ázsiai régióban. Egyszóval pont nekem való munka lenne, amiről azt gondoltam eddig, hogy csak álmaimban létezik :)
Az interjú befejeztével átmentünk egy nagyon elegáns kínai étterembe, ami Korea egyik legdrágább épületében foglal helyet. Nem is részletezem mennyire volt exkluzív. A lényeg, hogy nekünk külön kis termet foglaltak, ahol további kedélyes beszélgetésbe bonyolódhattunk a két ország hasonlósága és különbözőségének részletezésében; kifejezték, hogy nagyon szeretnék, ha maradnánk Koreában és jól éreznénk magunkat. Egy ponton a CEO még azt is jelezte, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha úgyis hosszútávon tervezünk, akkor mindjárt családot is itt alapítanánk :) Hát azt hiszem ilyet nem sok magyarországi cégvezető mondana külföldi alkalmazottjának, de meg sajatjanak sem :) Karesz és én is nagyon jól éreztük magunkat a hosszú, rendkívűl finom kínai ebéd alatt. Megadtuk a módját: volt előétel, többféle főfogás, desszert és persze mindvégig ott sorakozott az asztalon a sok-sok kistálka is roskadozva a finomságokkal. Úgy, ahogy azt a koreaiak szeretik, függetlenül attól milyen jellegű ételt esznek :) Kínaihoz éppúgy dukál a ‘kimchi’, mint az olaszhoz :)
…Azóta pontosan egy hónap telt el… Múlthéten jeleztek vissza, hogy örömmel értesítenek miszerint felvettek a csapatba és már nagyon várják, hogy csatlakozzam.
Karesszal megbeszéltük a dolgot és úgy döntöttünk az lenne a legjobb, ha januárban kezdenék, mert akkor nem kellene egyből szabival kezdenem a karacsonyt illetoen, s így hamarabb is haza tudok kicsit menni Mo-ra, és lesz időm végiglátogatni minden kedves barátot :) A karácsonyi időszak amúgy is mindig rohanós, Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Szolnok vonalon való ingázás :), nem nagyon hagy időt baráti látogatásokra. Jó lenne azonban mindenkivel találkozni és egy-egy jó beszélgetéssel feltankolni jövő évre, ha valóban nem mennénk haza egy évig. Szükség van tehát erre a pár hét otthoni feltöltődésre, hogy ne feledjenek el az otthoniak se ;)
A szerződés kézhezvételét meg kellett ünnepelni, nem volt mese. Így bementem Karesz elé. Nem tudom említettem-e már, de az IBM és a Samsung Engineering épülete közvetlen szomszédok ;) Szóval épp az IBM épülete mellett mentem a Samsung felé, amikor látom vkik nagyon tüntetnek az IBM előtt…mint kiderült azért tüntettek mert a cég az IBM-től vásárolt 1.5 milliárd won értékben nyomtatókat, amiket az IBM nem akar szervizelni… Hát ilyen történetről mintha hallottam volna már korábban is…
Szóval ott tartottam, hogy Karesszal együtt elmentünk picit ünnepelni. Egy Starbucks kávézóba vezetett utunk, ahol már a karácsonyi különlegességeket szolgálják fel :) Egy-egy finom Peppermint Mocha és Toffee Nut Latte, vmint rumos-csokis muffin és áfonyás süti mellett beszélgettünk a jövőről és terveinkről, amihez egyértelműen pozitívan állunk, ahogy tettük ezt eddig is ;) és továbbra is csak értékelni tudjuk annak idején meghozott döntésünket, hogy a ”bátrak szerencséjével” kiköltözünk Koreába :) Nagyon örülök, hogy nem futamodtunk meg és neki vágtunk ennek a különleges ország és kultúra felfedezésének, ami továbbra is minden egyes nap vmi kellemes meglepetést tartogat.
Addig is, kihasználva ezt a még másfél hónap szabadságot, szorgosan járok továbbra is le a kondiba erősíteni, néha-néha jógázni; vmint be akarom fejezni a buddhizmusról szóló vaskos könyvemet, amit még Hong Kongban vettem; el szeretném intézni a karácsonyi vásárlást is és lassan készülök haza. (Egy kisebb csoda lesz beleférni ismét 20kg-ba)…egyszóval kihasználom még ezt a pár hetet, mielőtt december elején gépreszállok…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s