HK – Central

Reggel 8kor kelés, 9kor már a Mong Kok-i metrómegállóban állunk. Az emberek még mind alszanak, szinte üresek a metrók. Irány Tsim Sha Tsui. Onnan pedig át komppal a Central-ba. A kompon csak turisták vannak. Mindenki vadul fotózza az öblöt. Gyakorlatilag negyed óra sincs, és már a túlparton is vagyunk. A Mellrák világnapja miatt több ezer nő ül mindenfelé a földön, a padokon, aluljárókban…mint kiderült a hong kongi nők 1/3-át érinti ez a betegség, tehát nagyon súlyos méreteket ölt odakint.

Térkép alapján sikerül a Peak Tram-hez odatalálni, ami felvisz bennünket a Victoria Peak-re, ahonnan az egész Victoria öblöt belátni….hatalmas a sor… Mint kiderült nekünk nem is kellett volna sorbaállnunk, mivel előrelátóan megvettük az Octopus kártyát, amivel lehet használni az összes közlekedési eszközt, belépőket fizetni és vásárolni is…plusz még diszkont is jár vele az élelmiszerboltokban. Nagyon bejött. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek, aki mint turista arrajár. Pre-paid kártya, mindenféle kedvezménnyel. Sokkal könnyebb és gyorsabb vele az élet Hong Kongban. Még vmi, amire kint jöttünk csak rá sajnos. Érdemes minél több készpénzt vinni az embernek magával, mert nagyon sok helyen nem lehet kártyával fizetni, vagy 5-10%-ot ráraknak a banknál pénzkivételnél, váltásnál…szóval legközelebb mi is így készülünk…

…Fent vagyunk végre a hegytetőn. Lélekzetelállító a kilátás. Sok amerikai és ausztrál turista mindenütt. Plusz mi, két magyar :). Útnak indulunk a 3 és fél km-es sétának a hegycsúcs körül…itt fent sokkal kellemesebb a levegő. Rengeteg a zöld. Trópusi vegetáció. Nem győzzük a növényeket és fákat csodálni.

…kezdünk teljesen kimelegedni, de a séta nagyon jól esik. Néha egy-egy padon megpihenünk, élvezzük a kilátást. Mellettünk épp egy hong kongi magyaráz két amerikai turistának, hogy szerencse, hogy ma ilyen tiszta az ég, mert legtöbbször az épületeket sem látni a ködtől (szmogtól). Azért ez elég hihetetlen, hogy ezek a felhőkarcolók egytől-egyig eltűnjenek a tejfehérben. Nagy csalódás lenne olyankor feljönni…

Lassan végére érünk a sétánknak és visszamegyünk a Peak térre, ahol jutalmul a szép sétáért és kilátásért benyomunk egy feketeerdő torta szeletet és egy ananászos-banános-kókuszos gyümölcsitalt :)))

…végig sétálunk még a Hong Kong Parkon is, ami egy teljesen mesterségesen kialakított park, tele szökőkutakkal; kis tavakkal, benne aranyhalakkal és teknősökkel; vízeséssel; játszóterekkel; thai chi kerttel és kilátótoronnyal…miután mindent megmásztunk, kipróbáltunk és végigsétáltunk az egész parkon kissé fáradtan, de boldogon indultunk tovább a ”Lanes”-hez = Li Yuen Street East and West, ami a Central híres market párhuzamos utcája. Útközben felugrottunk egy doubledecker villamosra és mentünk vele 3-4 megállót. Természetesen az emeletre ültünk a kilátás és az élmény kedvéért. Nagyon klassz volt!!!

…közben már itt is vagyunk a Lanes-en, ahol minden kapható: többek között: ”márkás” napszemüvegek és órák tucatjai, gyönyörű selyemruhák, táskák és kiegészítők…ez egy igényesebb piac, mely rengeteg turistát és helyit vonz egyaránt. Szépek az áruk is valóban. Miután vettem én is egy piros CK karórát 700Ft-ért ;))))))boldogan konstatálhatom, hogy teljesen megéri az üzletet!

…Mire visszaérünk Kowloon-ba már beesteledik. gyorsan eszünk egy finom taiwani fried noodles-t marhával – és megyünk le az öbölbe. Rengeteg ember nyomul az utcákon, mire kiderül, hogy tüzijáték, fény és lézershow kezdődik 8tól. Szerencsére még tudunk közvetlen a korlátnál helyet taposni magunknak, ahonnan premierplan élvezhettjük a show-t. Ez is egy igazi hong kongi nap volt :)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s